Close

Login


Close

Register

Close

Lost Password


A Hat in Time

Kada je razvojni studio Gears For Breakfast kreirao Kickstarter kampanju za novu platformu A Hat in Time, on nije ciljao samo na to da napravi novi igru rađenu u stilu klasika kao što su Mario 64 ili Banjo&Kazooie, već je jasno dao do znanja da želi da napravi igru koja će na najbolji način zaokružiti sve što čini jednu platformu fantastičnom. Potpuno nov naslov koji ne beži od svojih uzora je delovao kao odlična ideja obzirom na sušu u poslednje vreme, a kako je Yooka-Laylee uspeo da nas razočara (mada se radi o solidnoj igri), mi smo naše nade usmerili na A Hat in Time, pa nam je drago da sada možemo da kažemo da je ovo ostvarenje bilo vredno čekanja.

Igra prati avanturu devojčice (koju su autori nazvali Hat Kid) koja putuje u svom svemirskom brodu kada upada u nevolju i gubi 40 peščanih satova koji su potrebni za funkcionisanje letelice. Zbog toga je ona sad primorana da istražuje svetove u njenom okruženju kako bi ih sve pronašla. Ove dve rečenice bi već trebalo da vam jasno daju do znanja da je priča igre uvrnuta (i pomalo podseća na jednu drugu veliku platformsku igru iz Nintenda koja stiže ovog meseca), ali i ako je možda najviše usmerena mlađoj populaciji, ona zna da bude zanimljiva i starijim igračima. Doduše malo nam je zasmetalo to što devojčica tokom cele igre ništa ne progovara i mada smo navikli na neme heroje, mislimo da bi ovako nešto pomoglo šarmu naslova.

Baš taj simpatičan dizajn je ono što uspeva odmah da privuče igrače. Kao što smo rekli, A Hat in Time je rađen u maniru starih Nintendo 64 igara, gde će heroina putovati po nekoliko različitih svetova u potrazi za vrednim predmetima. Baš kao i sve druge slične igre i ovaj naslov se može svrstati u tzv. ,,colectathon” kategoriju, što znači da će svaka mapa biti prepuno koječega, a dostizanje 100% može da uzme dosta vremena. U suštini skupljanje predmeta u ovakvom tipu platformi često predstavlja  važniji zadatak nego kompletiranje priče, ali koju god putanju da odaberete, A Hat in Time će uspeti da vas zabavi.

Platformski delovi su dobro dizajnirani, jer su kontrole i fizika dobro određeni i deluju prirodno. Problemi nisu preterano teški, a veliku pomoć predstavljaju i šeširi koje nosi glavna junakinja. Naime, svaki šešir donosi drugačije sposobnosti koje mogu pomoći igračima u istraživanju nivoa. Jedan šešir na primer daje mogućnost vožnje motora što će ubrzati pomeranje po mapi, drugi “ground stomp” kojim može da se razbije pod i slično. Ideje koje ovaj naslov ima možda nisu uvek originalne, ali su ovde izvedene na simpatičan način pa je druženje sa njim uvek zabavno.

Pri dizajnu nivoa pak, autori su vodili dosta pažnje o tome da igračima ponude što raznovrsniji set svetova, ne samo u okviru igre, već i u odnosu na druge naslove u žanru, pa se mora reći da su odradili dosta dobar posao. A Hat in Time počinje mafijaškim svetom, gradićem sa uskim ulicama koji će na odličan način uvesti igrača u osnovnu mehaniku igre, nakon toga sledi neobičnih i zanimljivih predela kroz koje će proći glavna junakinja.

A Hat in Time

Ovde se primećuje da igra ne radi savršeno, jer se tehničke nedovršenosti mogu primetiti na pojedinim mestima. Problem zna da napravi i kamera u pojedinim scenama, posebno ako je igrač ručno podešava, nakon čega igra pokušava da je vrati u normalu, najčešće bez mnogo uspeha. Tu su kao i uvek uski prolazi i ćoškovi gde kamera teško može da se ukroti, što je ujedno i jedan od najčešćih problema celog žanra. Autori kao i da su sami shvatili da se bore sa problemom koji je teško rešiti zbog čega su u kasnijim delovima igre nivoi prostraniji i ugodniji za igru. Sve je to naravno upakovano u simpatičan grafički endžin koji iako ne poseduje najmodernija tehnička rešenja ipak na najbolji način dočarava ovo ostvarenje.

A Hat in Time nije bez mana ali se radi o jednoj od boljih platformi na koje smo naišli u poslednje vreme. U svojim najboljim momentima lako može da stane rame uz rame sa brkatim vodoinstalaterom, najviše kada se uzme u obzir inovativan dizajn nivoa. Zbog toga, ukoliko odaberete da posvetite svoje vreme ovoj platformi, sumnjamo da ćete ostati razočarani.

Ukratko

A Hat in Time

Kada je razvojni studio Gears For Breakfast kreirao Kickstarter kampanju za novu platformu A Hat in Time, on nije ciljao samo na to da napravi novi igru rađenu u stilu klasika kao što su Mario 64 ili Banjo&Kazooie, već je jasno dao do znanja da ž
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.2
10
Vizuelne karakteristike
8.1
10
Zvuk
8.2
10
8.0
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  Thanks for submitting your rating!
  Please give a rating.

  Thanks for submitting your comment!