Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Da Square Enix izuzetno brine o jednom od svojih najuspešnijih serijala, Final Fantasy, mogli smo da vidimo kroz nekoliko odličnih izdanja koja su nam stigla u prethodnom periodu: Final Fantasy XV, Final Fantasy World, kao i Final Fantasy X/X-2 HD Remaster. Japanska kompanija je sada objavila i reizdanje Final Fantasy XII koje i nakon 11 godina deluje kao da nije nimalo izgubilo na svom kvalitetu.

Izdanje koje nam je stiglo ovog meseca zasnovano je na International Zodiac Job System verziji igre koja je objavljena u Japanu (nemojte da vas zbuni ono “international”). Ono je dopunjeno dodatnim sadržajem, ali prvo što će u oči upasti je vizuelna prezentacija igre koja u HD rezoluciji deluje poprilično dobro (na PlayStation 2 je FFXII bio jedan od najlepših naslova.).

Final Fantasy XII The Zodiac Age

Ukoliko niste igrali ovu igru, što je sasvim moguće obzirom da FFXII ni u svoje vreme nije dobio pažnju kakvu zaslužuje, rećićemo samo da je igra smeštena u svet po imenu Ivalice i prati šestoro glavnih junaka. Vaan, Ashe, Basch, Balthier, Fran i Penelo će se tokom igre udržuti u potazi za osvetom i pravdom u priči prepunoj zanimljivih obrta i likova. Naravno, treba očekivati pregršt među-animacija i CGI filmova visokog kvaliteta, po kojim je ovaj serijal prepoznatljiv.

FFXII je sa druge strane ostao upamćen po svom prelasku iz poteznog izvođenja u nešto što je bliže žanru akcionih RPG-ova, što je svojevremeno izazvalo veliku podelu kod obožavaoca franšize. Gambit sistem tera igrače da brže razmišljaju o narednim potezima i mada nikad ne prerasta u “brainless” akciju, ona ne uspeva da učini igru podjednako zabavnom do samog kraja. Verujemo da će igrači verovatno protrčavati kroz neke sekcije igre, ali to ne umanjuje previše zabavnost ovog ostvarenja.

Jedna od najvećih novina koju je donela japanska verzija igre je “Zodiac Job System”, koji umesto prethodne jedne table donosi 12 novih koje se odnose na klase likova u igri. Samim tim, igrači su sad prinuđeni da biraju jednu putanju na koju će uložiti License poene dobijene ubijanjem neprijatelja. Postoji opcija i da se gradi druga klasa na dodatnoj tabli, ali to nije neophodno, zbog čega se može i preskočiti. Svakako, pohvalno je što se ova opcija našla u igri, za sve one koji nisu sigurni kakav build lika žele.

Što se tiče remastera, Square Enix se igrao sa doterivanjem sitnica u gejmpleju. Primer toga je mogućnost da se igra ubrza dva ili četiri puta, čime se rešava problem sporog tempa koji je imala originalna igra. Korisnički interfejs i meniji su takođe našminkani, čime igranje sad deluje ugodnije nego ranije.

Final Fantasy XII The Zodiac Age

Remaster Final Fantasy XII je na žalost zadržao i sve mane koje je imao u prvobitnoj verziji. Deo ovih njih proističe iz arhaične mehanike koja najbolje pokazuje znake starenja, a najbolji primer toga je nedostatak pravog fast travel sistema koji nije bio toliko popularan pre 11 godina. Umeso toga, Square Enix ubrzavanje kretanja po mapama deluje kao “utešna nagrada”.

Tokom dobrog dela igre, gejmperi mogu da očekuju da će se “boriti” sa kamerom koja je i dalje ostala problematična, a ni mapa nije unapređena što će dodatno otežati snalaženje u prostoru.

Final Fantasy XII The Zodiac Age

Poboljšanja će biti najprimetnija na vizuelnom polju: Final Fantasy XII: The Zodiac Age sad ima HD rezoluciju, sve teksture su čistije, a performanse fluidnije nego u PlayStation 2 verziji. Lako je zaboraviti da je ovaj naslov potekao baš sa PS2, jer i dalje deluje lepo, naročito kada se uzme u obzir dizajn okruženja i likova. Razvojni tim nije uradio savršeno posao pa je moguće videti propuste na nekim mestima, ali to nije ništa spektakularno bitno. Muzika je takođe obrađena, pa mada se nikad nije isticala kao najbolja u serijalu i dalje zvuči bolje od većine drugih igara na tržištu.

Da li da nabavite ovu igru? Final Fantasy XII: The Zodiac Age je igra koju savetujemo da kupite bez obzira da li ste ranije igrali ovo ostvarenje ili ne. Ovo je najkvalitetnija verzija jednog od najboljih naslova sa PS2 konzole i kao jedan u grupi odličnih remastera, zaslužuje da se nađe u vašoj kolekciji.

Ukratko

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Da Square Enix izuzetno brine o jednom od svojih najuspešnijih serijala, Final Fantasy, mogli smo da vidimo kroz nekoliko odličnih izdanja koja su nam stigla u prethodnom periodu: Final Fantasy XV, Final Fantasy World, kao i Final Fantasy X/X-2 HD Re
9
Ne propuštati!
Izvođenje
9
10
Vizuelne karakteristike
9.1
10
Zvuk
8.9
10
8.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!