Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Forza Horizon 3

Za Microsoft nema boljeg načina da PC igračima uvali Windows 10 i Windows Store o istom trošku nego izdavanjem novih nastavaka svojih konzolnih ekskluziva za njihovu platformu. Forza Horizon 3 svakako je na papiru važio kao jak adut da će taj pakleni plan uspeti a mi smo se za vas žrtvovali kako bismo to proverili.

Forza Horizon je podserijal Forza Motorsporta od koga se razlikuje pre svega po open world okruženju, nalik na recimo Test Drive Unlimited. Prve dve igre bile su i ostale ekskluziva Xbox konzola i povele su nas redom u američku državu Kolorado odnosno u Toskanu i na Azurnu obalu. Horizon 3 seli nas na drugi kraj sveta, odnosno u Australiju koja je odabrana zbog svoje raznovrsnosti. Tu je sve, od velikih urbanih sredina, do plaža, gustih šuma i pustinjskog okruženja. Autori navode i da je ovo do sad najveća mapa kao i da je zasnovana na pravim lokacijama koje čak možete i posetiti.

Forza Horizon 3

Dok smo u prethodnim igrama bili samo učesnici festivala, ovog puta nalazite se u ulozi organizatora. Od jednog skromnog događaja vremenom ćete se širiti svuda po mapi, otključavati nove izazove ali i sadržaj. Naime, na početku je mnogo toga zaključano, počevši od radio stanica preko onlajn multiplejera pa će vam sve opcije biti na raspolaganju tek posle nekoliko sati igranja.

Naravno, ono za šta će vam trebati mnogo više vremena jeste izgradnja kolekcije automobila s obzirom da se novac zarađuje prilično sporo. Ipak, prelaskom na svaki novi iskustveni nivo zaigraćete rulet koji vam često može doneti preskupe automobile. Kad smo već kod njih, ponuda je bolja nego ikad jer ih je u startu 350, ne računajući silne DLC-ove koji taj broj značajno proširuju. Čak ni moćni Microsoft ipak nije uspeo da obezbedi sve pa vidljivo nedostaju poršeovi i folksvagen modeli. Sa druge strane, sjajno je i što svako vozilo sad možemo da modifikujemo kao u Forza Motorsportu a zadržana je i mogućnost slobodnog farbanja karoserije. Ako niste baš umetnik, igra vam dozvoljava da preuzmete na stotine impresivnih kreacija drugih igrača.

Forza Horizon 3

Iako se Horizon često smatra arkadnom igrom, činjenica je da njegov fizički model nije ništa lošiji u odnosu na Motorsport. Ukoliko isključite sva pomagala, pred vama će zaista biti ozbiljan izazov ali time dobijate i veće bonuse za plasman. Ono što će vas najviše držati uz igru jeste bogatstvo sadržaja. Na raspolaganju imate ogroman broj izazova gde se ponovo izdvaja Showcase koji će vas odvesti u duele sa vozom, dirižablom ili nekim vodenim prevoznim sredstvom. Kao direktor festivala imate i mogućnost da kreirate sopstvene trke ili da modifikuje već postojeće.

Multiplejer komponenta je odlična. Izazove iz singlpejera možete odraditi u tandemu sa još tri igrača a kako je ovo Play Anywhere naslov, to znači da PC igrači mogu igrati protiv ili sa onima na Xbox One platformi.

Forza Horizon 3

AI rutina bazirana je na poznatom drajvatar sistemu koji im omogućava da se ponašaju slično ljudskim bićima, mada je očigledno da oni voze u grupama. Interesantno je i što možete angažovati drajvatere svojih prijatelja koji će postati deo vašeg tima kad ih pobedite i donosiće vam novac učestvovanjem u drugim trkama, čak i kad niste u igri.

Vizuelno, igra sija. Svaki automobil izgleda fantastično a okruženja osim što su raznovrsna, usput su i veoma detaljna. Možda sve najbolje odslikava to što je deo tima proveo tri meseca u Australiji i načinio terabajte slika neba, kako bi ono izgledalo što realističnije.

Forza Horizon 3

Ipak, da bi sve izgledalo kako treba, potreban je zaista monstrum od konfiguracije. Najveći problem možete imati ukoliko posedujete grafički procesor sa dva gigabajta memorije jer u tom slučaju bićete prinuđeni na najniži nivo detalja a česta su i izletanja u Windows. To je pre svega posledica loše optimizacije, što dodatno čudi kad znamo da igra koristi toliko hvaljeni Direct X 12. Nekoliko pečeva do sad je ublažilo problem ali nažalost ne u većoj meri. Zbog toga, Horizon 3 je najzahtevnija ili makar jedna od najzahtevnijih igara koju možete pronaći.

Ukoliko zadovoljavate hardverske zahteve, savetujemo vam da skupite hrabrost i nabavite Horizon 3 jer je zaista reč o vožnji koja spada u red najboljih ikad. Windows Store nije savršen ali kako je malo verovatno da će Microsoftove igre završiti na Steamu ili u nekoj drugoj onlajn prodavnici, izbora svakako nemamo.

Ukratko

Forza Horizon 3

Za Microsoft nema boljeg načina da PC igračima uvali Windows 10 i Windows Store o istom trošku nego izdavanjem novih nastavaka svojih konzolnih ekskluziva za njihovu platformu. Forza Horizon 3 svakako je na papiru važio kao jak adut da će t
9.3
Ne propuštati!
Izvođenje
9.4
10
Vizuelne karakteristike
9.2
10
Zvuk
9.6
10
9.0
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!