Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Stiže PS5 sa eksternim blu-ray drajvom!

Sony je nedavno predstavio PS5 koji je za par stotina grama lakši od originalnog modela, a Insider Gaming navodi da u septembru 2023. stiže model koji će po svemu biti isti kao sadašnji, osim po tome što će blu-ray drajv biti eksterni! Kako se navodi, on će se na konzolu povezivati putem USB-C porta.

Kako se dodaje, ova verzija konzole prodavaće se i bez drajva i sa njim, tako da drajv opciono možete nabaviti i kasnije. Razumni razlozi za ovakvu naizgled čudnu odluku sigurno su posledica rasta cene PS5 konzole. Kako se predviđa, ovo bi značilo da će klasičan model konzole sa integrisanim blu-ray čitačem nestati, baš kao i digitalni model. Umesto toga, igračima će biti ponuđen model bez drajva po nižoj ceni, ali sa mogućnošću da se on dokupi. Kako će ovo izgledati u praksi, teško je reći, ali osim ako Sony ne redizajnira konzolu tako da prenosi drajv može negde da se “uglavi”, vizuelno neće biti prijatno.

Eksterni drajvovi inače nisu novina za konzole. Naime, Microsoft je tokom rata formata između blu-raya i HD-DVDa podržavao ovaj drugi, pa je tako za Xbox 360 objavljen eksterni HD-DVD drajv. Ipak, njegova uloga svodila se samo na gledanje filmova, jer je Microsoft nastavio da objavljuje igre isključivo na DVD-ovima. Kao što znamo, HD-DVD na kraju je potučen do nogu i morao je da nestane, a Microsoft je za svoje sledeće generacije uređaja bio prinuđen da pređe na blu-ray formate. Inače, verzija PS5 sa disk drajvom prodaje se višestruko bolje od digitalne, što predstavlja prilično iznenađenje za “eksperte”. Veliki broj igrača i dalje voli fizičke kopije koje ne samo da su zauvek vaše, već ih i možete prodati.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!