Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Ryze Tello Review

Mišljenja smo da dron letelice predstavljaju još jednu od onih stvari koje deluju mnogo atraktivnije nego što to stvarno jesu. Fenomenalni snimci i fotografije iz visine donose i velike probleme jer su kvalitetni uređaji jako skupi, to što su komplikovani za upravljanje i na kraju ono što je najbitnije, zakonske regulative debelo ograničavaju njihovu upotrebnu vrednost. Sa druge strane, uređaj koji smo dobili na testiranje, Ryze Tello gleda drugačije na stvari.

Ovaj maleni dron ima pristupačnu cenu, može da se kontroliše putem bilo kog mobilnog uređaja i ne zahteva registraciju kod nadležnih organa, jer je omanjih dimenzija i teži samo 80g.

Ryze Tello je dron sa četiri propelera i izmenjivom baterijom, a od najbitnijih karakteristika spomenućemo da se u kućištu ovog modela nalazi kamera u stanju da pravi 720p30fps snimke i fotografije od 5MP. On poseduje bateriju kapaciteta od 1100 mAh, koja će moći da održi dron u vazduhu oko 13 minuta. Kada se potpuno prazna baterija ona može da se napuni za oko 90 minuta.

Ryze Tello

Mada se Tello najčešće opisuje kao dron-igračka, on u sebi ima naprednu tehnologiju koju je kompanija Ryze razvila u saradnji sa poznatim proizvođačem dronova DJI. Samim tim on poseduje neke od karakteristika koje možemo da vidimo i kod skupljih modela kao što senzor za razdaljinu, GPS, barometar i drugo što će olakšati upravljanje ovim modelom.

Kad smo već kod toga, dron se kontroliše putem mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje, sa kojom se uređaj povezuje putem wireless signala. Osim osnovnih kontrola uređaja, aplikacija poseduje i neke zanimljive opcije za snimanje poput postepenog udaljavanje ili kruženje oko osobe koja se snima. Na spisku se nalazi i 4D flip funkcija čija svrha nam nije u potpunosti jasna, a ona je ujedno uspela i da otkrije najveće nedostatke uređaja.

Naime, iako Tello može da se koristi u zatvorenim prostorijama on zahteva dobro osvetljenje kako bi funkcionisao, pa čak i u tim slučajevama on zna da ,,zabode”. Manji problem je kada dron počne da ,,luta” u odnosu na početnu poziciju, dok veći problem predstavljaja potpuni gubitak kontrole nad uređajem. U našem slučaju to je bio pad uređaja nakon pokušaja izvođenja 4D okreta iako smo se nalazi u svetloj prostoriji i Tello je davao indikator da je bezbedno izvesti okret.

Sa druge strane, baš ovo nam je pokazalo i najveću prednost uređaja, a to je njegova izdržljivost. Na osnovu našeg incidenta, kao i iskustava drugih korisnika, zaključili smo da je Tello izuzetno otporan na udese i bez posledica može da se vrati u vazduh nakon pada. Naravno preporučuje se upotreba zaštnitnika za propelere, ali čak i ako se nekako ošteti, rezervni delovi mogu da se nabave po povoljnoj ceni, baš kao i sam uređaj koji košta oko 100 evra.

Drugi veliki problem na koji smo naišli tokom našeg testa je činjenica da se za povezivanje sa dronom koristi wireless signal, pa šum koji uzrokuju druge mreže u gradu proizvodi smetnje u snimanju i upravljanju drona. To se ispoljava kao seckanje prilikom snimanja ili blagi input lag koji može da napravi probleme ukoliko korisnik nije dovljno oprezan. U parku, ili pak u prirodnom okruženju, ovaj uređaj pokazuje svoje najveće kvalitete.

Tokom našeg testa naišli smo i na još specifičnih problema koji u suštini ne moraju da predstavljaju preveliki problem. Prva je činjenica da je Tello lagan dron, što ga čini neupotrebljivim kada duva vetar, a pogađate, mi smo ga testirali baš tokom ovih užasnih dana takozvanog leta. Takođe, ukoliko posedujete neki od mobilnih telefona sa zakrivljenim ekranom budite spremni da se borite sa osnovnim kontrolama drona koje često znaju da ,,pobegnu” na donju stranicu.

Kada su svi uslovi ispunjeni, možemo da zaključimo da je Ryze Tello sposoban da napravi solidne video snimke i odlične fotografije. Zbog malog senzora koji koristi, njihov kvalitet će biti mnogo bolji tokom dana, dok je znatno lošiji u noćnim uslovima, ali se tada njegova upotreba i ne preproučuje. Snimanje može da da se pravi sa maksimalne visine od 10 metara, dok uređaj može da bude udaljen najviše 100 metara od korisnika, ali će aplikacija blagovremeno ispisivati upozorenja na ekranu.

Ryze Tello je simpatičan i jeftin uređaj, koji predstavlja odličan izbor za najmlađe ili početnike željne da naprave prvi izlet u svet dronova i snimanja iz vazduha. Iako ima svojih mana, njegova pristupačnost lako može da opravda ivesticiju, barem dok ne počnu da se pojavljuju neki kvalitetniji modeli u ovom cenovnom rangu.

Uređaj nam je na test ustupio ComputerLand, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!