Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Far Cry 6

Nakon više od tri godine od sasvim solidnog Far Cry 5 i dve od *meh* New Dawn izdanja, pomalo smo se i uželeli dobre Ubisoft open world akcije. Uz potpuno drugačije okruženje i intrigantnog negativca, Far Cry 6 je u najavi ispunjavao sve naše želje, ali je ipak nekako uspeo da posustane baš tamo gde nikako nije smeo.

Hvatajući se svojih početaka, Far Cry 6 nas opet vraća na tropsko ostrvo, ovog puta više nalik Kubi nego Maldivima kakav je bio u prvim naslovima franšize. Kako nas je Tropico serijal naučio, takvim ostrvima mora da vlada neki diktator, a ta uloga je ovog puta pripala Antonu Kastilju (Castillo) koga glumi Đankarlo Espozito (Giancarlo Esposito, poznat po Breaking Bad i The Mandalorian). Priča je i ovog puta zanimljivo zakomplikovana kako bi se izbegli stereotipi zlikovaca i moramo da priznamo da nam se dopala ideja, iako je Kastiljo dobio skromniju minutažu u odnosu na druge.

Far Cry serijal je prepoznatljiv po otvorenom svetu i slobodi koju daje igraču da misije rešava redosledom koji on želi. Misije i neprijatelje gejmeri mogu da rešavaju na tih način, šunjajući i se i strpljivo obeležavajući sve što se miče, a oni mogu da odluče i da se zabodu u neprijateljsku bazu kolima, ispale tonu raketa i naprave vatromet na ekranu. Ukratko ukoliko ste ikad igrali neki Far Cry, ili čak i drugi Ubisoft open world naslov, znaćete šta da očekujete.

Razvojni tim je radio na nekim novinama, pa je sad recimo osvajanje baza malo zakomplikovano ozbiljnijim obezbeđenjem, a oseća se čak i nedostatak municije. To je posledica većeg iskoraka FC6 u RPG žanr, jer osim što neprijatelji sada imaju skalu za štit, oružja se otključavaju iz loot boxeva i slično. Definitivno nije rešenje kakvo smo očekivali, ali nije ni strašno u poređenju sa drugim igrama.

Novina u ovom izdanju su Supremos ranac koji je gedžet sa različitim svojstvima (poput EMP bombe i sl.), kao i Resolvers oružja, neobične kreacije koje kao da su došle iz Ratchet & Clank naslova. Far Cry franšiza jeste bila uvek neobičnija od drugih FPS ostvarenja, ali moramo da priznamo da nismo očekivali da će se ovoliko približiti Saints Row igrama. Kada se to zanemari, novine su zanimljive, ali ne verujemo da će ikome biti glavni razlog da ostanu igri. Zaključak koji nam se nameće je da su novine više nanele štetu igri nego što su uspele da budu revolucionarne i osvežavajuće, ali sumnjamo da će ikome previše zasmetati.

Razlika od nekoliko godina koju smo pomenuli na početku i činjenica da je FC6 dostupan i na najnovijoj generaciji konzola, nažalost nije preterano uticala da se ovaj naslov suviše razlikuje od svog prethodnika. Naslov izgleda lepo, čak i bolje od većine drugih konkurenata, ali ne treba očekivati nikakve senzacije osim ako ne pričamo o specijalnim efektima koji su morali da budu na vrhunskom nivou. Tome pomaže i odlična zvučna komponenta kojoj je Ubisoft opet posvetio dosta pažnje, a naravno vredi pohvaliti i nastup glavnog antagoniste.

Ubisoft je želeo da spoji dve lepe stvari, da zadrži sve ono što igrači vole u Far Cry serijalu, ali i da ponude sveža rešenja zbog kojih nova igra neće delovati kao puki pokušaj izmamljivanja para od gejmera. Po našem mišljenju u tome nije uspeo u meri u kojoj smo želeli, ali je ipak uspeo da nam bude zabavan do samog kraja. Možda smo se uželeli FC igara?

Igru su nam poslali CD Media S.E. i Ubisoft, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Far Cry 6

Od Far Cry 6 smo očekivali više, ali i pored toga ima šta da ponudi svim igračima željnih akcije!
7.7
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Grafika
8.6
10
Zvuk
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!