Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

F1 24 – Nova sezona, stara igra

Godišnja izdanja igara poput NBA ili FIFA (tj. EA FC) često dobijaju minimalne nadogradnje, što navodi igrače da se zapitaju da li je vredno kupiti najnoviju verziju. Mnogi igrači se pitaju da li vredi platiti punu cenu (i to nemali iznos) samo za nove dresove, transfere i animacije. Čini se da je F1 24 potpao u ovu kategoriju, jer nas je dočekao sa minimalnim unapređenjima u odnosu na prošlogodišnju igru.

Sa druge strane, pitanje je da li ovaj serijal može da donese nešto revolucionarno u kratkom periodu. Tokom godina, Codemasters-ova F1 franšiza je značajno porasla i sada nudi više funkcija nego ikada pre. Igra uključuje probe, kooperativnu karijeru, rangirani multiplayer i My Team mod, pokrivajući praktično svaki zamisliv režim igre.

Značajan dodatak u ovogodišnjem izdanju je mogućnost započinjanja karijere i drugih modova sa postojećim ili penzionisanim legendarnim vozačima umesto da se uvek koristi avatar. Nove face ove godine uključuju Maldonada, Montoju i Hanta, iako neki omiljeni vozači, poput Seba Fetela, još uvek nedostaju.

F1 24 screenshots
F1 24 screenshots
F1 24 screenshots
F1 24 screenshots
F1 24 screenshots

Novi Challenge Career mod omogućava igračima da se istovremeno takmiče za Svetsko prvenstvo u režimu za jednog igrača. Svi igraju iste trke sa istim vozačem, a pobednik je onaj ko osvoji najviše poena. Još jedan dodatak je režim karijere za dva igrača, sličan standardnoj karijeri igrača, ali omogućava igračima da se trkaju zajedno sa prijateljem. Ikone, zvanični vozači i druge nove funkcije su takođe dostupne u ovom modu.

Novi sistemi priče dodatno unapređuju sve modove, predstavljajući igračima i timovima dileme i prilagođene scenarije tokom svake sezone. Ovo utiče na vozače, bolide, sponzore i timove, dodajući dodatnu dubinu igranju.

Međutim, najvažniji aspekti simulacije su bolidi, njihovo upravljanje i realizam. U 2022. godini, igra je imala problema sa lošim upravljanjem, što je činilo da formula previše lako izgubi kontrolu, zbog čega su se mnogi igrači vratili na F1 21. F1 23 je rešio ove probleme, vraćajući osećaj brzog, lepljivog za asfalt, koji je prenesen i na F1 24. No, to što je direktno prenesen, znači i da su promene jedva primetne. Dokle god ne koristite previše agresivne uglove krila, verovatno nikada nećete izgubiti kontrolu u krivinama. Štaviše, sva podešavanja iz prošle godine bi trebalo da rade i za F1 24.

Uprkos tvrdnjama o poboljšanom i evoluiranom upravljanju, malo je primetne razlike u odnosu na verziju iz prošle godine. Ovo može biti pozitivno ako ste uživali u opuštenijoj fizici upravljanja, ali ukoliko ste očekivali nešto više bojimo se da ćete biti malo razočarani.

F1 24 screenshots

Uobičajen problem sa F1 igrama je taj što često deluju pomalo arkadno u poređenju sa hardcore simulacijama kao što je Assetto Corsa Competizione. Formule ne deluju uvek kao pravi F1 bolidi na stazi i teško je ignorisati ovako nešto, ali bez obzira na vaše lične preferencije, F1 24 je i dalje najbliže iskustvo vožnji formula koje smo dobili do sad.

Što se tiče vizuelnih i audio efekata, poboljšanja su marginalna. Kosa i lica vozača sada imaju više detalja, a audio isečci iz stvarnih trka se reprodukuju u određenim trenucima, kao što su sudari ili prolazak kroz cilj. Međutim, ova poboljšanja su minimalna. Igrači koji poseduju F1 23 i uglavnom igraju multiplayer će takođe doživete hladan tuš, obzirom da ovogodišnje izdanje možda neće delovati kao isplativa investicija, jer se većina promena odnosi na singlplejer mod karijere. Iz tog razloga pretpostavljamo da će se njima više isplatiti da sačekaju kada cena ovog ostvarenja malo padne.

U zaključku, F1 24 je nadogradnja u odnosu na verziju iz 2023. godine, ali ne velika. Najveće promene su u modovima za jednog igrača, što će se svideti ljubiteljima tih modova. U suprotnom, igra izgleda prilično slično F1 23, samo sa novim logom.

Igru nam je poslao EA Sports ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

F1 24 – Nova sezona, stara igra

F1 24 je nadogradnja u odnosu na verziju iz 2023. godine, ali ne prevelika, najveće promene su u modovima za jednog igrača, što će se svideti ljubiteljima tih modova. U suprotnom, igra izgleda prilično slično F1 23, samo sa novom brojkom u naslovu.
7.5
Zanimljivo
Izvođenje
7
10
Grafika
8
10
Zvuk
8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!