Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Outer Worlds

Poslednji Fallout i Mass Effect postali su simbol ishitrene proizvodnje video igara, a autori su odmah zakucani na stub srama koji će ih naterati da u nastavke ulože daleko više vremena i truda. To je i glavni razlog zašto igrači moraju da se u ovim momentima okrenu drugim RPG naslovima kako bi zadovoljili svoju glad za dobrim igrama, a srećom, The Outer Worlds može da posluži kao idealna zamena koja u nekim momentima i nadmašuje druge predstavnike žanra.

Naslov koji nam je doneo Obsidian Entertainment (u ovom kontekstu ih je najbolje predstaviti kao autore Fallout: New Vegas) privlači pažnju od svog prvog momenta dočaravajući neobičan svet koji je poprimio alternativan tok 1901. godine. Priča donosi mračnu budućnost u kojoj vladaju zle korporacije, a gde je putovanje kroz svemir moguće. Igrači se nalaze u ulozi kapetana broda koji treba da vodi družinu kroz neobične avanture u Halcyon koloniji.

The Outer Worlds screenshots

Fenomenalan humor ovog ostvarenja može da se vidi na svakom koraku, a to najbolje opisuje svemirski brod po imenu „Unreliable”, kao i njegova šarenolika posada koja često odudara od standardnih stereotipa. Mada dijalozi znaju da budu zamorni, vredi ih ispratiti do kraja, pa čak i ispitivati neke osobe van glavnuh misija jer često znaju da iznenade nekim presmešnim replikama.

Na koji način će se odvijati igra najviše utiče od igračevih izbora prilikom kreiranja glavnog junaka, jer je raspolaganju detaljan sistem u kojem gejmeri mogu da odluče da li će heroj biti heroj ili na primer lažovčina koja će se provlačiti kroz raznorazne situacije.

U odnosu na ove izbore, avantura glavnog junaka može da poprimi drugačiji tok! Igrači mogu da utiču ne samo na to da li će misije biti izvšena suptilno ili u „Rambo” stilu, već i na neki od načina iz široke palete opcija koje nudi The Outer Worlds. Ovakav izbor je dovoljan da zaintrigira igrače i ponove određene zadatke samo kako bi isprobali druge opcije, ali i dobili drugačije nagrade. U tu svrhu je implementiran kompleksan sistem napredovanja koji ostavlja dosta slobode pri razvoju junaka.

The Outer Worlds screenshots

Umesto potezanja okidača ili zamahivanja mača, glavni junak će moći da šarmira ili slaže NPC likove kroz dijaloge, a suština je u nalaženju drugačijeg puta u odnosu na jednostavno ubijanje svega što želi da stane glavnom junaku na put. Ipak, autori igre su ostavili dovoljno načina i za tamanjenje negativaca. Pored obilnog arsenala igrači imaju na izboru i „bullet time” moći, kao i neke specijale. Tu je naravno i pomenuta družina koja može da se vrbuje pa i da uskače kako bi pomogla igraču. Bez obzira na to da li igrači odaberu bliske okršaje ili napucavanje, odziv kontrola i akcija su odlični i retko koga će razočarati.

Jedini kamen spoticanja je to što je igra lagana na „normal” težini, jer će retko kad duže zaustaviti napredak kroz priču. Zanimljivo je to da „Supernova” težina pored težih neprijatelja i ograničenja snimanja pozicija, uvodi survival mehaniku, čime igra postaje drugačija. Ipak, ovaj režim je možda bolji izbor za drugi ili treći prelazak igre.

The Outer Worlds je kraći u odnosu na druge predstavnike žanra i kroz priču se može proći za manje od 15 sati, a sa sporednim misijama za manje od 30 sati.

The Outer Worlds screenshots

I dok izvođenje u The Outer Worlds deluje ispeglano do najsitnijih detalja, grafička prezentacija je uspela da nas razočara. Dizajn planeta, okruženja pa i likova su svakako svetle tačke, ali nam se animacija čini kao nešto što smo mogli da vidimo do pre pet ili više godina. Teško je neprimetiti koliko arhaično igleda igra, dok se posmatraju prelepi pejzaži koji su praznjikavi i beživotni. Ipak, igra deluje dobro optimizovano, pa je radila savršeno na našoj test mašini, a na PS4 konzoli bez većih padova frejmrejta.

Čudno je kako The Outer Worlds uprkos tome što nema impresivan grafički endžin i dalje deluje dopadljivo. Česti momenti u kojim igra briljira izdvajaju ovaj naslov ne samo od konkurencije (mislim na one naslove koji su bili dobri), već deluje i kao bolji izbor u odnosu na druga ostvarenja koja nam stižu ovih dana.

Igru nam je poslao Private Division, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

The Outer Worlds

Poslednji Fallout i Mass Effect postali su simbol ishitrene proizvodnje video igara, a autori su odmah zakucani na stub srama koji će ih naterati da u nastavke ulože daleko više vremena i truda. To je i glavni razlog zašto igrači moraju da se u ovim
8.8
Ne propuštati!
Izvođenje
8.8
10
Vizuelne karakteristike
8.8
10
Zvuk
8.4
10
8.6
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!