Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Flotsam Early Access test: Ni na nebu, ni na zemlji

Flotsam je prelepa upravljačka simulacija sa originalnom idejom!

Jedan od zanimljivijih naslova koji smo imali prilike da isprobamo letos tokom održavanja Gamescom sajma je bio i Flotsam, a ovih dana smo testirali i Early Acess verziju igre.

Ovaj naslov odmah nam je privukao pažnju sumpatičnim dizajnom, ali je njegovo izvođenje ono koje je uspelo da nas preokupira prethodnih dana i natera, bar na kratko, da zaboravimo na ostale igre.

Flotsam je pripadnik novog talasa upravljačkih simulacija koje stavljaju jak akcenat na survival elemente. Već smo uporedili ovo ostvarenje sa Frostpunk naslovom sa kojim ga je najlakše uporediti, iako je po temi na potpuno drugoj strani skale. Flotsam nije mračna ni ledena igra, jer je u ovom ostvarenju po svemu sudeći sav taj led otopljen! U poplavljenom svetu, igrač ima zadatak da formira koloniju i održi stanovnike što duže u životu.

Flotsam screenshots

Early Access za sad ima samo jedan mod, kampanju, gde igrači moraju da skupljaju resurse raštrkane po okeanu i potom ih iskoriste na najbolji način. Pajama Llama nije obezbedio nikakvo uputstvo za igru (osim tekstualnih poruka i tanane „enciklopedije”), ali je osnove lako pohvatati. Problem predstavlja balansiranje resursa i odgovaranje na zahteve podanika kako bi se napredovalo dalje.

Umesto misija, Flotsam ima koncept lokacija, jer gradić može da putuje od jedne do druge destinacije, što je korak na koji će igrač biti prinuđen obzirom da su resursi vrlo ograničeni.

Igra nije teška, ali nemojte da očekujete da ćete je ukapirati „iz prve”: nama je trebalo nekoliko pokušaja da dođemo do kraja kampanje. Da, ovaj naslov ima definisanu dužinu i zbog specifičnog dizajna ne poseduje sandbox režim, ali je nama mnogo više od toga zasmetalo što se do kraja može doći za kratko vreme (čak iako se isprobajus sve alternativne rute). Obzirom da je igra u Steam Early Access fazi, nadamo se da će autori u budućnosti najviše raditi na tome.

Flotsam screenshots

Ispravke su potrebne i u izvođenju, naročito na balansiranju igre, jer je trenutno preteško obezbediti dovoljno vode za piće. Mada smo se i sa drugim materijalima tokom našeg prelaska patili, naš utisak je da bi autori morali da povećaju proizvodnju vode. Druga zamerka se odnosi na ograničenu veštačku inteligenciju stanovnika koji često daju veći prioritet nebitnim zadacima, pa igrači moraju da vode računa kojim redosledom izdaju naredbe.

Od igre koja dolazi od mladog razvojnog tima i koja se nalazi u Early Access fazi ne očekujemo da će sve funkcionisati savršeno, a slično najviše važi za grafički prikaz. Međutim, grafički endžin je pokazao veliku stabilnost (osim par minornih problema sa prolaskom kroz teksture) i Flotsam na ovom polju deluje utegnuto. I tokom ovog testa smo najviše bili oduševljeni detaljima i simpatičnim crtežom, a jedino što može da se zameri je nedostatak detaljnijih opcija za podešavanje grafičkog prikaza.

Sve to je uticalo da uživamo igrajući Flotsam, jer je ovo ostvarenje sa originalnim pristupom i nekim zanimljivim idejama koje moraju da se vide. Najveća kočnica na ovom putu je siromašan sadržaj koji ne može da opravda trenutnu cenu od 23 evra. Autori imaju još vremena da prošire igru, ali smo mi ovakvu opkladu do sad uvek gubili, pa je naš savet da ipak pričekate sa kupovinom.

Igru nam je poslao Pajama Llama Games i ICO, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!