Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Crew 2

Oko četiri godine je prošlo otkako je Ubisoft odlučio da objavi na papiru zanimljiv ekperiment po imenu The Crew. Neočekivana kombinacija vožnje u otvorenom svetu i MMORPG žanra nije bila prihvaćena preterano dobro, ali nakon nekoliko značajnih apdejta francuski izdavač uspeo je da ispegla ovaj naslov i učini ga igrivim. Sa The Crew 2 nadali smo se da su Ivory Tower i Ubisoft naučili na graškama, ali se ovo pokazalo tek kao delimično tačna tvrdnja.

Poređenje The Crew 2 sa Forza Horizon serijalom je teško izbeći, jer ova dva naslova dele dosta zajedničkih tački. Jedna od tih je glavni cilj igre gde mlađani i potpuno nepoznat vozač želi da se proslavi svojim umećem vožnje. Glavni pokazatelj njegove uspešnosti će biti broj followera, ili pratilaca ako baš insistirate, a kako bi uspeo u tome on mora da osvaja šampionate u najrazličitijim disciplinama, kao i da radi raznorazne vratolomije. Sve to je predstavljeno u obliku ogromnog festivala, tj. realitija koji pokriva cele Sjedinjene Američke Države.

I to je otprilike sve što treba da znate o priči, koja osim te glavne poente gotovo i da ne postoji u igri. Da, The Crew 2 će vas zasipati brojnim monolozima sporednih likova koji će komentarisati sve što radite, ali je možda najbolje da odmah da ih zanemarite.

The Crew 2

Kad već spominjemo Forza Horizon, ovaj serijal, kao i drugi popularniji predstavnik žanra vožnji smeštenih u otvorenom svetu, Test Drive Unlimited, sa svakim naslovom predstavljali su drugačije mesto na planeti. The Crew 2 je, kao što smo pomenuli, odlučio da ostane u Sjedinjenim Američkim Državama, a mapa je veoma slična onoj iz prve igre jer se na njoj nalaze svi veći gradovi (kao što su Njujork, San Francisko, Los Anđeles…) i najinteresantnije atrakcije ove zemlje (Grand kanjon npr.). Kada se to uzme u obzir, ,,dvojka” nam više izgleda kao nekakav reboot nego nastavak.

Ono što ga pak poprilično razlikuje je mogućnost trkanja na nebu, na vodi i na putu. Dakle, najveća novina nastavka je dodatak aviona i glisera, koji su se priključili već šarenolikoj lepezi vozila koja uključuju motore, monster truck vozila, formule i drugo.

Posebno oduševljava opcija za brzo menjanje tipova vozila, gde je moguće iz aviona direktno sleteti na četiri točka i nastaviti trku na putu. Interesantna funkcija, koja baš i nema preteranu upotrebnu vrednost u trkama, ali se tu i najbolje vidi jedna od najvećih mana ovog naslova.

Zaista impresivan spisak vozila znači i da će igrači morati da se prilagode fizičkom modelu ponašanja za svaki od različitih tipova, naročito kada on nije sa istom pažnjom urađen za sve modele. Od ovakvog naslova ne očekujemo realizam, ali bismo voleli da makar dobijemo vozila koja mogu da se ukrote, što u ovoj igri često nije slučaj. Usled toga u nekim slučajevima će biti potrebno više vremena da se savlada upravljanje.

The Crew 2

Ipak, smatramo da se vredi pomučiti, jer The Crew 2 nudi neke upečatljive momente, jer je raznovrsnost SAD predstavljena na odličan način. Počev od trka po močvari ili pustinji, preko egzebicionih letova između oblakodera Njujorka, pa sve do finalne trke od istočne do zapadne obale, The Crew 2 itekako ima šta da ponudi igračima željnim uzbuđenja. Dizajn staza je sigurno najveća prednost igre, ali smo često odlučili da vozimo u ,,free roam” modu koji nudi najbolje opuštanje. Naslov uspešno stvara želju za eksperimentisanjem i istraživanjem, koje nas je podsetilo na GTAV ili Just Cause 3.

Napredovanje funkcioniše onako kako verovatno očekujete: nakon svake trke se dobijaju određena novčana sredstva, sa dodatkom da se uvek dobijaju i novi delovi za vaša vozila. Oni su predstavljeni u MMORPG stilu, pomalo čak podsećajući na Destiny 2, i obeleženi su po kvalitetu u prepoznatljivim bojama. Ovo je jedan od trendova koji nam za vožnje i nema preterano smisla, jer je podešavanje vozila svedeno na izbor elemenata sa najvišom zbirnom ocenom, što zna brzo da zamori.

Na kraju krajeva i ne deluje kao da budženje automobila ima previše smisla, jer je veštačka inteligencija protivnika podešena tako da koristi agresivnu catch-up mehaniku. To znači da će suparnici na početku trke biti neuhvatljivi, dok će igrači pred kraj trke samo proleteti pored njih. Zbog toga čak i u situacijama kada se kiksira nekoliko puta tokom jedne trke, ostaju dobre šanse da se pobedi na kraju. Nismo sigurni zašto razvojni timovi i dalje nastavljaju da koriste ,,rubber banding”, ali nećemo da odustanemo od kritikovanja istog.

The Crew 2

Kompetativni režim trenutno nepostoji u igri, a Ubisoft je najavio da će PvP biti ubačen u igru tokom decembra što je poprilično čudna odluka autora. Ne, nemamo ništa protiv da razvojni timovi igru dodatno unapređuju nakon njene premijere, pogotovo sa besplatnim apdejtima, ali ova PvP je integralni deo koji je morao da bude tu od početka.

Umesto toga, igrači mogu da se udržuju i voze zajedno po mapi, što može da bude zanimljivo ukoliko imate društvo zainteresovano da kupi igru. U suprotnom, The Crew 2 može da se pređe od početka do kraja u singlplejer režimu, ali će ovaj naslov bez obzira na to ipak zahtevati stalnu internet konekciju.

Sledeći na redu su grafički aspekti The Crew 2 i tu tek počinje borba ,,dobrih i loših vesti”. Već smo pomenuli da okruženje izgleda odlično, ali zbog veličine mape autori igre kao da nisu stigli da na nju ubace sve što su želeli. Zbog toga ovaj naslov deluje pomalo praznjikavo, a oscilacije u sadržaju na mapi su preterano očigledne i nadamo se da će ona barem naknadno biti popunjena. Objekti na mapi, oni koji jesu ubačeni, se ponašaju čudno i često suprotno logici. Na primer, vozilom može da se razbije jedna ograda, dok neka druga koja deluje tanje će zaustaviti auto u mestu.

The Crew 2

The Crew 2 takođe izgleda lošije od drugih vožnji, ako tu izuzmemo odlično osvetljenje, ali to je možda zato što igra istovremeno prikazuje ogromnu površinu. To je najprimetnije kada se istražuje mapa, gde tehnologija koju poseduje ova vožnja omogućuje da se bez dodatnih učitavanja zumira bilo koji njen deo. Prebacivanje sa jednog dela mape na drugi klizi i bez usporavanja, ali će učitavanje kada se pokrene The Crew 2 potrajati dugo, naročito na konzolama. Kada smo već kod toga, iako smo se nadali suprotnom, verzija čak i za naprednije varijante konzola (PlayStation 4 Pro i Xbox One X) radi u maksimalnih 30 frejmova u sekundi, pa je tako PC još jednom odneo pobedu na ovom polju. Ako je za utehu, akcija se gotovo u svim situacijama odvija bez usporavanja.

Muzička podloga je sačinjena od bogatog izbora različitih žanrova, pa iako ne postoji mogućnost ubacivanja custom plejliste, verujemo da će svi igrači naći nešto zanimljivo. Zvuk vozila i specijalnih efekata je dobar, mada nam se čini da autori nisu snimili zvukove svih vozila, već su efekti reciklirani za neke modele. Najslabiju tačku predstavlja očajna glasovna gluma, koja će vas uz loše animirane likove naterati da skrenete pogled sa ekrana.

Preporuka za The Crew 2 zavisiće od toga koliko volite arkadne vožnje. Ovo ostvarenje u nekim segmentima briljira, dok u drugim potpuno maši metu. Ako je odgovor na ovo pitanje ,,da” i ako ste se već zasitili sa Forza Horizon 3 i treba vam nešto novo, onda vam savetujemo da isprobate novu Ubisoftovu vožnju. U suprotnom preporučujemo da malo sačetake, dok autori ne ispeglaju ovaj naslov i dok mu ne padne cena – Ubisoft je do sada više puta uspeo da spasi situaciju, pa se nadamo da će i The Crew 2 uskoro biti mnogo privlačniji.

Igru nam je poslao Ubisoft, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

The Crew 2

Oko četiri godine je prošlo otkako je Ubisoft odlučio da objavi na papiru zanimljiv ekperiment po imenu The Crew. Neočekivana kombinacija vožnje u otvorenom svetu i MMORPG žanra nije bila prihvaćena preterano dobro, ali nakon nekoliko značajnih apdej
7.9
Zanimljivo
Izvođenje
7.9
10
Vizuelne karakteristike
7.5
10
Zvuk
8.4
10
8.6
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!