Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Life Is Strange True Colors

Life is Strange serijal je još jedan od onih koji ne mogu da ostave igrače ravnodušnim. Prethodne dve igre bavile su se bitnim društvenim temama, a razvojni tim Dontnod napravio je i još jedan korak dalje sa naslovom “Tell Me Why” koji je pratio identičnu formulu. Bez obzira na poentu koju su autori uvek želeli da naprave, veću pažnju privlači sada na kilometar prepoznatljiva i među mnogim igračima omiljena atmosfera svake LiS epizode. Identična situacija je i u Life Is Strange True Colors koji je razvijao studio Deck Nine, koji je do sad radio samo na spin-off epizodi Before the Storm. Izgleda kao da je studio dobio odrešene ruke i mogućnost da konačno unese neke veće novine u serijal.

U True Colors priča prati glavnu junakinju Alex Chen koja se nakon mnogo godina ponovo susreće sa bratom u idiličnom (i fiktivnom) gradiću Haven u saveznoj američkoj republici Kolorado. Baš kada je Alex počela da se prilagođava novom životu desiće se nešto tragično, što će poljuljati njenu želju da ostane u gradiću.

Life is Strange True Colors screenshots

Sporiji tempo pripovedanja i ovog puta briljantno uvlači igrača u igru, a dijalozi su vešto pisani, te smo sigurni da će True Colors uspeti lako da privuče većinu igrača. Oko osam sati duga priča donosi nekoliko predvidljivih situacija, jedan isforsiran obrt koji nam se učinio suvišnim, ali nam je naslov i dalje ostavio pozitivan utisak. Na to je najviše uticao otvoren stav Alex i želja da pomogne žiteljima gradića (ili je to barem bio naš pristup prvom prelasku).

Baš kao i prethodnici i Life is Strange True Color radnja se raspliće na osnovu odluka igrača, ali ne treba očekivati senzacionalne efekte: naslov poseduje dva različita kraj na koje se utiče na samom kraju igre. Autori su navodili da True Colors ima 6 različitih završetaka, ali se ipak radi o po tri minorne varijacije. Zbog toga momenti koje igra predstavlja kao ključne pomalo gube smisao jer uglavno svode na to da li će određeni likovi biti u specifičnim scenama igre. To jeste razočaravajuće, ali ne i neočekivano obzirom da prethodnike u serijalu, ali i većinu drugih igara u žanru (Quantic Dream naslovi su ipak jedini izuzetak).

Nalik na druge Life is Strange junake i Alex poseduje specijalne moći koji će joj pomoći da rasplete misteriju. Ona je u stanju da oseti jake emocije drugih osoba, ali i da oseti emocije koje je neko preneo na određen predmet. Sposobnost donosi nekoliko zanimljivih, ali i ne preterano teških, logičkih problema, a vlasnici Razer perifernih uređaja će verovatno biti oduševljeni svetlosnim efektima.

Druga i daleko veća novina u odnosu na prethodne igre je polu-otvoreni svet, koji će Alex imati priliku da istražuje u svakom poglavlju priče. Radi se tek o glavnoj i nekoliko sporednih ulica gradića, kao i par ključnih lokala, ali je zbog dizajna i gomile detalja itekako bilo zanimljivo istraživati svaki njihov kutak. Autori su takođe shvatili da bi identična lokacija mogla da dosadi igračima, pa su taj problem rešili različitim godišnjim dobima, festivalom, velikim LARP događajem, a na mapi je smešteno i par arkadnih igara (jedna od njih je legendarni Arkanoid!). Mapa je toliko prepuna detalja da ih je ne moguće sve naći tokom jednog prelaska, što bi mogao da bude i glavno opravdanje za nabavku ovog naslova.

True Color je i najlepši Life is Strange do sad. Haven Falls izgleda bajkoliko i razvija žal što se ne radi o pravom mestu koje može da se poseti. Grafički endžin je najnapredniji do sad, ali je na svakom koraku očigledno da su se autori trudili da izmodeluju što više objekata i tako obogate svaku scenu, dok kvalitet tektura nije bio od presudnog značaja. To i ne smeta previše, barem ne toliko koliko nekonzistentnost modela likova u igri. Alex izgleda nestvarno dobro, dok su njen brat Gabe ili neki od drugih ključnih likova dobili znatno manje pažnje, Zvučna podloga je sa druge strane na vrhunskom nivou uz odličnu glasovnu glumu i lepo uklopljene muzičke numere (na plejlisti se konačno nalazi i nekoliko većih hitova).

Nakon svega rečenog možda ne deluje tako, ali mi smo uživali u svakoj provedenoj sekundi igre. Naša kritika je isključivo upućena činjenici da je razvojnom timu i ovog puta falilo izuzetno malo da se Life is Strange nađe u najužem izboru za igru godine. Ne samo da nam je drago što smo odigrali ovo ostvarenje, već se unapred radujemo i nekom narednom nastavku.

Igru nam je poslao Square Enix, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Life Is Strange True Colors

Life is Strange True Colors je idealan izbor za vikend i naslov u kom ćete sigurno uživati.
8.4
Ne propuštati!
Izvođenje
8.1
10
Grafika
8.6
10
Zvuk
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!