Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Mass Effect Legendary Edition

Bez obzira na to da li spadate u igrače koji su do sad ignorisali Mass Effect serijal ili ste pak jedan od onih gejmera koji je prošao kroz svaki kutak franšize sve do problematičnog kraja, činjenica ostaje da se radi o jednom najvažnijih imena u industriji u poslednje vreme. Bioware je znao da može lako da kreira „običnu” priču o spašavanju univerzuma, ali kao da je shvatio da bi to bilo prelako, pa je sa prve tri ME igre želeo je da stvori epsku avanturu u kojoj će igrači donositi važne odluke koje mogu da uticiču na pravac radnje. To je glavni razlog zašto je ME serijal osvojio srca igrača, ali i taj zašto ih je na kraju izneverio. Nakon Andromeda nastavka i kriptičnih najava autora o novoj igri, ovih dana nam je stigao Mass Effect Legendary Edition, remaster prva tri naslova.

Kako je naše mišljenje da ME trilogiju morate odigrate, dolazak remastera smo mogli samo da pozdravimo. U pitanju je reizdanje koje donosi novo ruho trilogiji, sve DLC dodatke, kao i neke funkcionalne izmene. Ne treba se zavaravati da se radi o savršenom reizdanju, ali je u pitanju najbolja verzija prve tri igre.

Mass Effect Legendary Edition screenshots

Prva igra je dobila najviše pažnje, jer je ona čak i kada je izašla imala brojne probleme, a nakon 14 godina od premijere ne može se reći da je lepo ostarila. Bioware je tada još uvek pokušavao da pronađe pravu formulu u izvođenju, ali se mučio i sa grafičkim endžinom. Ipak, uzbudljiva naučno-fantastična saga je uspela da privuče igrače, pa je trud autora opravdan. Sa druge strane to ne znači ni da druge dve igre nisu dobile odgovarajuću pažnju.

Autori su obratili pažnju na sve: promenjen je izgled HUD-a, „Mako” je sad ukrotljivji, baš kao i kontole u celini. U slučaju prve igre grafička poboljšanja su najvidljivija, ali iako nisu tako izražena u ME2 i ME3, i u njima sve izgleda bolje. Razlika je najočiglednija kod vanzemaljskih rasa, osvetljenje je unapređeno, mada neke grafičke izmene nisu uspele da isprave nedostatke originalnih igara. Zanimljivo je spomenuti i do su autori u brojnim među-scenama promenili kadrove, kako bi radnja delovala uverljivija, što je primetno, ali takođe nisu eleminisane i idalje loše animacije likova.

Mass Effect Legendary Edition screenshots

Ono što Bioware nije ubacio u Mass Effect Legendary Edition je multiplejer režim iz ME3, što je malo čudno, obzirom da je i dalje popularan kod igrača. Takođe, kolekcija je ostala uskraćena za The Pinnacle Station DLC jer, vredi reći gotovo neverovatno, razvojni tim nije uspeo da pronađe source code ove ekspanzije.

Sa najnovijem izdanjem, ME serijal je uspeo da zasija na našim igračkim sistemima, a komandant Shephard izgleda bolje nego ikad. Ovom izdanju dajemo toplu preporuku, čak iako ste svojevremeno odmotali celu priču, jer nudi dovoljno osveženja vrednih da se neverovatna sci-fi iskusi još jednom.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Mass Effect Legendary Edition

Bez obzira na to da li spadate u igrače koji su do sad ignorisali Mass Effect serijal ili ste pak jedan od onih gejmera koji je prošao kroz svaki kutak franšize sve do problematičnog kraja, činjenica ostaje da se radi o jednom najvažnijih imena u ind
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Grafika
8.3
10
Zvuk
8.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!