Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Judgment

Sega je uspela da postigne ogroman uspeh sa Yakuza serijalom, ali nakon sedam igara u osnovnom serijalu, dva Kiwami remastera i još sijaset spin-offova, čini se kao da je glavna mana ove franšize nedostatak svežih ideja. Daleko od toga da su nam igre bile loše, ali već kod drugog nastavka smo poželeli da vidimo da li Ryu Ga Gotoku Studio uopšte može da smisli nešto novo. Kada smo shvatili da će Judgment biti drugačiji samo po tome što će glavni junak ovog puta biti na drugoj strani zakona hteli smo da se udarimo po čelu, međutim dešavanja u igri su nas pozitivno iznenadila uspevši da nas prikuju uz ekran.

Takayuki Yagami je junak najnovijeg ostvarenja RGG studija i iako ima veze sa jakuza klanovima, njegov zadatak će biti da reši svirepo ubistvo u Kamurocho-u. Ipak, njegova prošlost kao i novi tragovi okrenuće priču u potpuno novom pravcu. Razvojni tim je sada već prepoznatljiv po sposobnosti da zamrsi priču, ali se i ovog puta mora pohvaliti scenario koji je jedan od najboljih koje smo videli u poslednje vreme. Kao i uvek, najviše oduševljavaju kompleksni odnosi između likova, jer stvari ovde gotovo nikad nisu isključivo crne ili bele.

Judgment Screenshot

Mada će se i u ovom naslovu dobar deo akcije svoditi na tuču sa raznoraznim grubijanima i kriminalcima na koje Yagami naleti, on donosi i dosta novina u samom izvođenju. To je dobra vest, jer je tuča doživela male izmene u odnosu na poslednje Yakuza ostvarenje, pa možda čak i naspram prve igre. Autori igre znaju da je ovo deo koji je oduvek bio najbolji pa se nisu trudili da previše promrdaju formulu, iako su možda trebali. Okršaji su pak uvek zanimljivi, naročito u kasnijim delovima igre, ali nam se čini da ih ima manje u odnosu na Yakuza ostvarenja.

Glavni junak će zato dosta vremena u Judgment prvoditi rešavajući različite slučajeve tokom igre, pa će on morati da istražuje mesta zločina, da prevrće dokaze ili da ispituje svedoke. Taj deo naslova zaista predstavlja veliko osveženje u odnosu na glavni serijal, ali je ovde bitno napomenuti da nisu svi elementi podjednako zabavni. Na primer sekcije u kojim Yagami mora da prati određene osobe znaju da se razvuku u nedogled, dok je jurnjava sa druge strane uzbudljivija, iako se svodi samo na pritiskanje određenih tastera u pravo vreme (QTE).

Judgment Screenshot

Detektivski zadaci takođe nisu preterano teški, jer igra konstantno pomaže igraču dajući mu tragove, a čak i bez toga kroz svaku scenu može da se „protutnji” jer zagonetke nisu teške. Igrači mogu da prozuje i kroz dijaloge, jer ne postoje loše opcije i šta god da se odabere priča će se pomerati dalje, dok je jedini penal manji broj bonus poena.

Van glavne priče, fiktivni distrikt Kamurocho nudi dosta zanimljivog sadržaja kojim mogu da se nadoknade propušteni poeni. Sporednih aktivnosti ima mnogo, a ovde možemo da spomenemo samo neke od njih kao što su trka dronova, pikado, celu jednu mini igru, ali i cele arkadne igre Segine proizvodnje od kojih se najviše izdvaja Virtua Fighter 5. Deluje kao da svaki kutak krije nešto zanimljivo što će razviti jak motiv da se istražuje grad.

Judgment Screenshot

Osim po sadržaju Kamurocho briljira i po nivou grafičkih detalja, a užurbani prolaznici i gradska vreva verno dočaravaju život u mnogoljudnim gradovima Japana. Glavni likovi su takođe detaljno modelovani, a autori su poradili i na animaciji njihovih pokreta pa sve deluje još uverljivije. Novina koju Judgment donosi je i engleska sinhronizacija, pošto su Yakuza igre do sad isključivo dolazile sa japanskim glasovima. Naš predlog je da ipak govor ostavite na japanskom jeziku ne samo zbog verodostojnosti, već i zato što autori nisu najbolje animirali otvaranje usta likova za engleski jezik što zna da pokvari utisak.

Mada Judgment nije bez mana on predstavlja zanimljivu varijaciju dobro poznate Yakuza formule i osveženje je koje nam je zaista trebalo. Ovo je krimi priča kakvu odavno nismo imali prilike da vidimo i koja nas je terala da guramo radnju dalje, iako je to često delovalo kao težak posao pored toliko zanimljivih stvari koje mogu da se nađu u Kamurochou.

Igru nam je poslala Sega, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Judgment

Mada Judgment nije bez mana on predstavlja zanimljivu varijaciju dobro poznate Yakuza formule i osveženje je koje nam je zaista trebalo.
8.9
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Grafika
8.6
10
Zvuk
8.4
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!