Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Igrali smo Anthem VIP demo

Anthem VIP demo uspeo da zabrine igrače

Proteklog vikenda igrači, pa i mi u VGArena redakciji, imali smo priliku da odigramo takozvani Anthem VIP demo, a do sad ste sigurno čuli ili i videli da nije sve prošlo onako kako su to EA i BioWare zamislili. Međutim, kao i sve drugo što se dešava u industriji video igara i ovde su opet pojedine sitnice prenaduvane, dok se neki pravi razlozi za brigu ignorišu.

Internet je prethodnih dana brujao o tehničkim problemima koje je otkrio Anthem VIP demo, koji je navodno ukazivao na to da igra deluje veoma nedovršeno na samo mesec dana od svoje premijere. Glavni argument u toj priči je bio 95% loading bag, sa kojim smo se i mi borili tokom testa. Naime, igra je radila bez problema sve dok nismo poželeli da napustimo centralni hub Anthem-a, Fort Tarsis i krenemo u jednu od misija koja je bila dostupna u demou. Taman kad je delovalo da će se skala za učitavanje napuniti do kraja, igra je u stvari u pozadini umirala i jedini rešenje je tada bilo da se nasilno ugasi proces bilo putem task manager-a na kompjuterima ili kroz operativni sistem konzola. Problem se bez izuzetka ponavljao kada smo pokušali ponovo i situacija je bila zabrinjavajuća, pogotovo zato što smo morali da koristimo zaobilazno rešenje, iako su BioWare i EA izdali saopštenje da je problem eleminisan.

Anthem VIP demo screenshot
Odličan osećaj tokom letenja!

Uz ovaj ozbiljan problem zbog kojeg smo i mi bili na korak da batalimo ceo test, pojedini igrači su se žalili na rubber-banding tj. loše konekcije sa EA serverima, kao i na bagove u igri, ali mi sa tim tokom našeg testa nismo imali problem.

To je ipak bio dovoljan razlog da mnogi igrači stvore sumornu sliku o igri, a ruku na srce i razumemo ih, jer ovakvi problemi nisu najsjajniji za jedan naslov koji izlazi za manje od mesec dana. Istina je da je Anthem i dalje daleko od tragedije kakav je bio na primer Assassin’s Creed Unity ili Mas Effect Andromeda koji su izgledali tako katastrofalno da ne želimo ni da znamo kako su izgledali tokom bete.

Anthem VIP demo screenshot
Javelin u bojama VGA!

Baš taj drugi naslov, Mass Effect Andromeda je povod zašto danas svi pričaju da bi BioWare trebalo da zatvori svoja vrata, jer Anthem u trenutnom stanju mnoge igrače jako podseća na prethodnu igru razvojnog studija. Ipak, tokom našeg testa i osim pomenutog loading baga mi nismo imali nikakve veće probleme. Pošto smo igrali i alfa verziju, primetili smo da su neki gličevi na koje smo tada naišli eleminisani i moramo da kažemo da u trenutnom stanju Anthem radi poput većine igara koje danas dolaze upakovane kao gotove. Da ovom naslovu treba još nekih par meseci više rada to se vidi iz aviona, ali deluje kao da situacija nije toliko alarmantna kako pojedinci pokušavaju da je predstave.

Druga tema razgovora o Anthem-u su mikrotransakcije od kojih Electronic Arts očigledno ne želi da odustane iako su one dovele do katastrofalne premijere Star Wars Battlefront II. Ovog puta se vodilo računa da bude omogućena kupovina samo kozmetičkih ajtema, ali su tokom demoa bile prikrivene cene, pa je novi skandal nastao kada je otkriveno da će jedan skin imati cenu od čak 20 američkih dolara, tj. za nas evra. Ako se izuzme nenormalna cena, nama ni ovo ne deluje kao deal-breaker, jer taj isti skin igrač može da kupi pomoću ingame monete, ukoliko on to poželi. Verujemo da većinu igrača to neće pogoditi jer grajnd za resurse nikad nije preterano naporan ukoliko je igra zabavna.

Anthem VIP demo screenshot
Ne treba ni da pominjemo da igra izgleda dobro!

I tu dolazimo do izvođenja za koje smatramo da bi trebalo da bude najvažniji faktor, a baš tu je Anthem VIP demo pokazao svoje najveće slabosti. Nekoliko misija koje smo mogli da isprobamo nisu bile dovoljno ubedljive za nas, jer nisu prikazale ništa inovativno, već se radilo o standardnim zadacima kao što su eleminacija svih neprijatelja na ekranu ili čuvanja određene tačke na mapi dok ne istekne vreme. Čak i u društvu igrača koji su sarađivali sve se svodilo na posao, gde je falila jedino pauza za kafu.

Napucavanje je brzo postalo zamorno, jer AI protivnika nije davao veće izazove, pa stvar nije uspelo da izvadi ni letenje u snažnom ajronmenolikom oklopu koje je sigurno najsvetlija tačka za sad. I ovde postoji nada da će situacija biti bolja u punoj verziji igre, o kojoj i dalje znamo jako malo. Dobili smo tek delić celokupne priče da bi o njoj izveli pravi zaključak, isprobali tek nekoliko misija iz kampanje, a o endgame segmentu igre ne znamo apsolutno ništa. Baš kao što je BioWare odlučio da omogući igračima da trče u Tarsisu nakon što su se oni pobunili na to što se glavni junak vuče šetajući, moguće je da će igra dobiti i druga poboljšanja, ako ne do svoje premijere onda naknadno… Nadamo se samo ne baš toliko kasno kao što je to bio slučaj sa Forsaken ekspanzijom za Destiny 2, jer će najvažnije za uspeh Anthem-a biti to koliko brzo razvojni studio reaguje na sugestije igrača.

Igra je prvenstveno okrenuta multiplejeru, pa to kakav utisak ovaj naslov ostavi u danima nakon njenog izlaska će odrediti njegovu budućnost. Igračka javnost zna da bude okrutna, pa smo već do sada videli nekoliko slučajeva gde su ostvarenja potpuno transformisana nakon njihovog izlaska, ali i to da im ta transformacija nije pomogla da vrate razočarane igrače (The Division). Na žalost, Electronic Arts ne uviđa svoje greške oslanjajući se samo na štancovanje naslova i to može skupo da košta kompaniju, i što je još važnije, Anthem. Igra koja je toliko obećavala od svoje prve najave sada ima jednu šansu da ne ode na stub srama, a to je launch day.

Anthem izlazi 22. februara 2019. u verziji za PC, PlayStation 4 i Xbox One.

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!