Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Pillars of Eternity II: Deadfire na prvi pogled

Tokom prethodnih nekoliko dana pružila nam se prilika da zaigramo najnovije čedo razvojnog tima Obsidian Entertainment – Pillars of Eternity II: Deadfire, a u narednih par pasusa predstavićemo naše prve utiske kao i najveće novine koje donosi nastavak.

Da se vratimo na početak: Prvi Pillars of Eternity izazvao je pravu eksploziju na Kickstarter platformi pre pet godina kada je uspeo da prikupi oko 3,98 miliona američkih dolara čime je dokazao da su igrači očigledno bili željni kvalitetne igre rađene u maniru klasičnih RPG naslova kao što je to Baldur’s Gate. Kada je PoE objavljen 2015. godine ne samo što je prikupio fenomenalne ocene kritike, već su i igrači prepunili Steam stranicu hvalospevima.

Međutim, bilo je dosta kritika, kao i prostora za poboljšanja, zbog čega je Obsidian Entertainment odlučio da krene sa pripremom nastavka koji je takođe finansiran preko crowdfunding platforme. Ovog puta je odabrana ,,Fig” platforma gde je igra postavila novi rekord sa prikupljenih više od 4,4 miliona američkih dolara – čak četiri puta više od tražene sume!

Ogromno interesovanje za nastavkom verovatno je proisteklo iz činjenice da su autori obećali da Deadfire neće biti još jedna ,,nova-stara” igra (jer je prvi PoE prvenstveno pucao na nostalgiju ljubitelja cRPG igara), već naslov koji će doneti novine koje su možda delovale previše radikalno za prvu igru.

Promena koja najviše upada u oči je korak koji igra pravi u pravcu ,,The Pirates” igara (ili Assassin’s Creed: Black Flag, ako više volite takvo poređenje). Naime, baza je ovog puta uobličena u brod koji igrači mogu da koriste za putovanje po svetu (arhipelag Deadfire po kojem nastavak nosi ime), ali i okršaje sa protivničkim lađama. Nivo podešavanja i kastomizacije broda za sad deluje neverovatno i pruža dosta slobode igračima, ne samo da ga ukrase po sopstvenom ukusu, već i po pitanju apgrejda njegovih delova, kao i angažmana posade. Ovom segmentu su autori posvetili dosta pažnje i već tokom našeg kratkog druženja sa betom dosta vremena smo proveli istražujući šta su sve autori pripremili. Na primer, raspoloženje članova posade će uticati u velikoj meri na tok igre: igrač mora da obezbedi hranu i piće, kao i da utiče na međusobne odnose posade.

Što se tiče glavnih aktera igre, Obsidian Entertainment je odlučio da unese niz veoma važnih izmena nakon kritika koje su bile upućene prvoj igri. Pa tako, osnovni tim je smanjen sa šest na pet članova, kako bi upravljanje bilo jednostavnije, kontole su preciznije nego ranije, a čak su i grafički efekti korigovani kako bi akcija u borbi bila preglednija. Izvođenje je i dalje ostalo isto pa ono predstavlja kombinaciju real-time borbe sa mogućnošću raspodele dodatnih komandi tokom pauze (tzv. RTwP). Protivnici su takođe pametniji nego ranije pa sada često koriste taktičke manevre kako bi eleminisali glavne junake.

Pillars of Eternity II Deadfire prvi pogled

Autori tvrde kako su igru namerno učinili dinamičnijom kako bi ona bila pristupačnija novim igračima, ali nam se i dalje čini da će se oni teško navići na količinu teksta koji ovaj naslovu ima. Naime, pomorske bitke su urađene potpuno u poteznom pen and paper maniru, što deluje kao čudna odluka tima. Ipak, kada se malo isproba, lako može da se zaključi da je ovakav sistem odabran kako bi pružio više strateških opcija igraču.

Taktičko razmišljanje je značajno podstaknuto i uvođenje sistema podklasa, koje mogu da se biraju prilikom kreiranja glavnog junaka. Dakle, pored osnovnih šest rasa i njihovih zanimanja, mogu se definisati dodatne podklase za što bolju varijaciju u borbi. Ipak, moguće je da će članovi družine imati neke skill-ove koji se preklapaju, što samo može da ponudi više taktičkih opcija.

Odmah na početku, pri izboru likova se primećuje veliki korak napred u Pillars of Eternity II: Deadfire. Igra izgleda prelepo i svaka mapa je prepuna sitnih detalja. Animacija likova i okruženja je takođe za svaku pohvalu, a mada nam je Obsidian rekao da zanemarimo određene bagove u beti, mi smo naleteli na svega par sitnijih grešaka koje nisu bile strašne. To nas samo navodi na utisak da će autori za oko dva meseca uspeti da isporuče skoro pa savršen proizvod.

Jedini pravi problem, ili barem ono što je nama zaista zasmetalo, je nedostatak snimljenih dijaloga. Jasno je da je Deadfire ogromna igra, ali je Obsidian mogao makar da angažuje glumce za glavne quest-ove.

Naši utisci su na kraju veoma pozitivni, ponajviše zbog velike pažnje autora najsitnijim detaljima. Verzija koju smo mi imali priliku da isprobamo, po navodima autora, predstavlja tek 5% celokupne igre što nam već govori da nas očekuje gigantsko ostvarenje.

Ostaje nam samo da se strpimo do zvanične premijere igre za PC koja se očekuje 3. aprila, dok bi verzija za sve aktuelne konzole trebalo da izađe krajem 2018. godine.

Ukoliko ste zainteresovani da nabavite Pillars of Eternity II: Deadfire, možda vredi pomenuti da trenutno igru možete da kupite u pretprodaji u tri različite edicije koje se prodaju po ceni od 50 pa do 75 američkih dolara.

Preview verziju nam je poslao Obsidian Entertainment i Versus Evil, ali to nije uticalo na našu utisak o trenutnom izgledu igre koji smo preneli u skladu sa našom politikom o objektivnosti

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!