Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Uncharted 4: A Thief’s End

Sony je uspeo da nas zatrpa odličnim igrama ovih dana, ali ono o čemu se ne može ni raspravljati je da Uncharted 4: A Thief’s End predstavlja najbitnije ime na tom spisku. Najnoviji nastavak popularnog serijala sa nestrpljenjem se očekivao od prvog dana otkako je najavljen, ne samo zato što ima odličan pedigre već i zbog toga što predstavlja poslednje poglavlje za glavnog junaka – Nathana Drakea. I kakav li je samo ispraćaj on dobio!

Sve počinje lagano: Nathan je sa Elenom počeo da vodi običan život daleko od mističnih ruševina i skupocenih artifakta.Svakodnevnicu iznenada prekida Nathanov brat Sam za kog se smatralo da je poginuo pre mnogo godina. On je živ i zdrav, ali i u ogromnim problemima zbog kojih braća moraju zajedno da krenu u potragu za blagom čuvenog pirata Henryja Averyja. Ovaj zadatak ima i jedno dublje značenje za Nathana i Sama, a to će Naughty Dog vešto objasniti bacajući radnju u prošlost.

Uncharted 4 A Thief's End screenshots

Sada je već izlišno pričati o tome kakav pripovedački tim ima Naughty Dog, a čini se ovog put kao da je nadmašeno sve ono što se u prošlosti postiglo. Pa tako i ovog puta možete očekivati odlične dijaloge, Nathanove dosetke, ali i upečatljive momente koji će učiniti da oko 18 sati, koliko traje ova avantura, naprosto proleti pored vas.

Izvođenje je u maniru prethodnika i možete očekivati standardnu kombinaciju akciju, platformisanja i rešavanja logičkih zavrzlama. Uncharted 4 ipak donosi neke novine u svakom segmentu: kretanje po mapama daje veću slobodu, akcija je uzbudljivija zbog pametnijih protivnika, a logički delovi poseduju zanimljivije zagonetke.

Jedna od zanimljivijih novina je i mogućnost vožnje terenskog vozila koja samo pokazuje da Naughty Dog može da postigne baš sve. I to je jasno mnogo pre nego što se Uncharted 4 odigra do kraja, ali jednom kada počnu da se odmotava završna špica, ovaj naslov uspeće da probudi emocije čak i kod najhladnokrvnijih igrača. Ovako nešto postiže jako mali broj igara, zbog čega deluje kao da je titula igre godine možda i premala nagrada za Uncharted 4: A Thief’s End.

Uncharted 4 A Thief's End screenshots

Mada retko kod Uncharted vezuje za multiplejer, najnoviji nastavak i ovo radi na zanimljiv način. U igru je uvrštena standardna mešavina MP modova, koja je obogaćena supermoćima nazvanih Mysticals. Pomalo nalik na CS:GO tokom igre se skuplja novac koji se kasnije može iskoristiti kako bi se kupila neka pomagala koja mogu da preokrenu meč. Iako već sad MP izgleda sjajno, autori su obećali da će unapređivati ovaj segment još dugo vremena, što je vredno pohvale, ali tek ostaje da se vidi koliko će oni biti od reči.

Što se tiče tehničke strane igre i nju ne možemo a da ne opišemo bez superlativa. Uncharted 4 je jedna od najlepših igara koju smo videli do sad, a vredi pohvaliti ne samo detaljne modele glavnih likova, već i raznovrsne predele koji će oni posetit. Tokom igre može se primetiti unapređen sistem destrukcije okruženja, što je u slučaju Nathana jedna od važnih stavki, jer on uspeva nekako sve da polomi. Oni tehnički potkovaniji primetiće nove grafičke efekte, kao i neke detalje pored kojih će većina igrača uspeti nekako samo da prođe, primećujući ih tek u naknadnom prelasku i potragom za trofejima.

Ovaj naslov veliku pažnju posvetio je osobama sa posebnim potrebama, pa se u opcijama može primetiti veliki broj opcija koje bi trebalo da učine igranje ugodnijim. Ovakav potez treba ceniti, jer malo razvojnih timova razmišlja u ovom pravcu, ali se nadamo da će baš Uncharted 4 uspeti da im promeni mišljenje.

Uncharted 4 A Thief's End screenshots

Na kraju nesmemo da zaboravimo da pohvalimo Nolana Northa, Emily Rose i ostale glumce koji su reprizirali svoje uloge i još jednom udahnuli život glavnim glumcima. Kao da su i oni sami stalno imali na umu da je ovo poslednje poglavlje za Drakea, zbog čega se oseća kao da su u svakom momentu dali sve od sebe kako bi na najbolji način završili serijal.

Tokom naše duge gejmerske istorije često se postavljalo pitanje koja to igra zaista zaslužuje savršenu ocenu, a mislimo da je Uncharted 4 najbolji primer toga. Ovaj naslov prevazilazi apsolutno sva očekivanja u svim segmentima, uvodi važne novine za koje se nadamo da će postati standard pri izradi igara i na kraju, uspeva da izazove emotivne reakcije i tera igrače da se saosećaju sa glavnim junakom, sve do samog kraja igre. Pravo remek-delo 2016. godine.

Ukratko

Uncharted 4: A Thief’s End

Tokom naše duge gejmerske istorije često se postavljalo pitanje koja to igra zaista zaslužuje savršenu ocenu, a mislimo da je Uncharted 4 najbolji primer toga.
10
Ne propuštati!
Izvođenje
10
10
Grafika
10
10
Zvuk
10
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!