Kupi igru

Assetto Corsa

Review Sony Xbox
8

Odlično

Nakon skoro dve godine, Assetto Corsa je konačno stigao i na aktuelne konzole! Naslov koji nam stiže iz italijanskog studija Kunos Simulazioni, predstavljen je 8. novembra 2013. u okviru Steam Early Access programa. Godinu dana kasnije objavljena je puna verzija ove simulacije vožnje, ali je ona tek nedavno stigla na PlayStation 4 i Xbox One. Da li je ovako dugo vreme utrošeno da se unapredi igra i ponudi najkompletnije iskustvo na konzolama?

Assetto Corsa od svoje prve najave karakteriše se kao prava iskonska simulacija vožnje, ona koja ne mari previše na detalje poput uzbudljive priče u karijeri ili najnovije grafičke specijalne efekte. Samim tim, ova simulacija oduvek je važila kao rezervisana isključivo za “hard kor” obožavaoce vožnji, što se u verziji za konzole nije promenilo.

Assetto Corsa

U ovom izdanju Assetto Corsa, deluje gotovo identično kao u verziji za PC. Ovo znači da će novajlije (neko reče Djixx?) potrošiti nekoliko sati samo kako bi završili krug bez okretanja na stazi ili još gore – izbegli “ljubljenje” sa ogradom. Zaboravite na “premotavanje”, a sigurni smo takođe i da će biti potrebno nekoliko dana pre nego što se igrači i usude da isključe pomagala i povećaju težinu. Ukoliko ste do sad igrali Burnout i Need for Speed, spremite se za šok.

Assetto Corsa

Ovakve stvari navele bi na to da je Assetto Corsa naslov koji veliča vozačko iskustvo, ali nažalost to nije potpuno istinita tvrdnja. AI protivnika je izuzetno loš jer oni voze samo po unapred utvrđenoj savršenoj liniji i gotovo nikad ne prave greške. Dok se druge simulacije poput Drivecluba i Forze trude da ovde unesu malo raznolikosti, Asseto je ovde baš dosadan. Čini se kao da da je napravljena samo za time trial trke, što najbolje potvrđuje Career mod koji deluje praznjikavo i previše prazno.

Sa druge strane sam osećaj tokom vožnje je neverovatan. Vozila koja su na raspolaganju nisu tako brojna kao u drugim igrama, ali svako od njih deluje potpuno drugačije.

Assetto Corsa

I dok su modeli automobila kvalitetni, isto se ne može reći i za staze. Okruženje deluje nekako previše prazno i neupečatljivo, a i same staze se međusobno jako malo razlikuju. Kako su autodromi podjednako važni kao i kola koja se nalaze na njima, Assetto Corsa deluje nedovršeno. Očigledno je da su autori zanemarili ovaj segment igre, posvećujući pažnju samo šrafovima, cilindrima, polugama i konjskim brzinama.

Posvećenost realizmu nije nešto što je loše, ali obzirom da zahteva dosta učenja, ovakvo iskustvo nije za svakoga. Samim tim naslov je namenjen igranju u dugačkom vremenskom periodu. Za ovako nešto obični gejmeri možda neće imati volje i strpljenja, ali će to predstavljati pravi praznik za tvrdokorne ljubitelje dobrih simulacija vožnji.

Good

  • Fenomenalan model ponašanja vozila na stazi, jedna od najboljih simulacija do sad
  • Odličan izbor vozila koji omogućava da svaki igrač nađe model koji mu se dopada
  • Veliki izbor trkačkih staza koje su verno prenesene u igru

Bad

  • Možda i previše komplikovana simulacija koja definitivno nije baš za svakog
  • Grafički endžin je solidan, ali je daleko lošiji od drugih konkurenata
  • AI protivnika je očajan, voze samo po unapred definisanoj liniji i retko greše

Summary

Naslov stvoren za prave ljubitelje simulacija vožnje, ali koji će sigurno odbiti one koji traže nešto više. Assetto Corsa je iskonsko vozačko iskustvo.
8

Odlično

Izvođenje - 8.5
Vizuelne karakteristike - 7.2
Zvuk - 9.1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password