Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Still Joking – Originalna priča iza skromne prezentacije

Purple Brick Games sa igrom Still Joking je odmah uspeo da nas zaintrigira svojom neobičnom idejom. Naime, ova point-and-click avantura bavi se sujevernim razmišljanjem naših davnih predaka da je ogledalo sposobno da zarobi naše duše, kao i da je to u stvari pogled u alternativni svet. Nakon uspešne Kickstarter kampanje, maleni razvojni tim konačno je odličio da podigne zavesu svoje digitalne predstave.

U Still Joking igrači se nalaze u ulozi Iris, odraz poznate glumice koju ubija bradati čovek dok sedi ispred ogledala. Igra je krimi misterija, ali sa začkoljicom: umesto da igrači otkriju “ko”, oni imaju zadatak da otkriju “zašto.” Kao Iris, gejmeri će krenuti na put samospoznaje, vođeni njenom duhovitošću, oštrinom i odlučnošću. Njena jedinstvena veza sa “prototipom” (ljudima s druge strane ogledala) pokreće njenu potragu za odgovorima.

Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review
Still Joking review

Situaciju dodatno komplikuje to što Iris mora odlučiti svoju budućnost sada kada je njen ljudski prototip mrtav. Oslobođena svojih dužnosti kao odraza, navigira životom u svetu ogledala kroz vladu nazvanu “The Community,” koja pomaže ljudima poput nje da započnu novi život. Dodeljuju joj Kuratora koji joj pomaže da se emocionalno prilagodi i postavljaju je u tim koji istražuje njene opcije: da postane praktičar (izvršilac), naučnik (mislilac) ili nešto sasvim drugo. Ovaj izbor čini okosnicu narativa igre.

Razvoj Iris je jedan od glavnih aspekata igre. Njena duhovitost i harizma dolaze do izražaja, naročito u razgovorima sa njenom podsvešću, nazvanom Iris 2. Međutim, njene konstantne pošalice ponekad deluju neumesno u ozbiljnim situacijama. Sporedni likovi su jednako zanimljivi i dodaju dubinu i raznolikost priči. Svaki lik je arhetip sa jedinstvenim emocionalnim rasponom, što vas drži zainteresovanim za otkrivanje njihovih pravih motiva.

Still Joking ima razgranatu priču, ali zna da bude monotona pa se često čini i kao da je nasilno razvučena da bi se obezbedila veća dužina.

Still Joking review

Igranje je jednostavno, fokusirano na mehaniku dijaloga kroz pitanja i odgovore i neke mini-igre sa pokazivanjem i klikom. Dobro izvođenje zadataka utiče na Irisin status i može oblikovati njenu budućnost.Upravljanje vremenom je ključno u igri Still Joking. Iris nema neograničeno vreme da uradi sve, pa je važno pažljivo birati aktivnosti kako bi se maksimalizovala njena efikasnost. Sa preko 1.000 izbora, Still Joking ima dobar replay value. Različiti pristupi osiguravaju da ponovni prelazak ne mora biti identičan, što je veliki plus za igre sa narativnim fokusom.

Still Joking je ručno crtan i crtež je dopadljiv, sa dobrim dizajnom likova. Nama je za oko jedino zapalo lošiji kolor likova i još važnije, izuzetno skroman broj animacija. Samim tim naslov je približniji vizualnim novelama nego P&C žanru. Takođe, naslov nema zvuk je skoro nepostojeći jer nema glasovne glume, a muzika se retko može čuti. Štaviše, obzirom na konstantnu tišinu nagla pojava muzike može biti zbunjujuća i tretirana kao bug.

Za Still Joking morate biti spremni na sve, jer ovaj naslov ima svoje prednosti i nedostatke. Ona donosi originalnu i bogatu priču, kao izanimljivo izvođenje, ali nedostatak zvuka i razvlačenje dijaloga ozbiljno kvare celokupan utisak. Ako možete da zanemarite tehničke probleme, a tražite nešto drugačije, ovaj naslov može biti za vas-

Igru nam su poslali Purple Brick Games ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Still Joking – Originalna priča iza skromne prezentacije

U Still Joking igrači se nalaze u ulozi Iris, odraz poznate glumice koju ubija bradati čovek dok sedi ispred ogledala. Igra je krimi misterija, ali sa začkoljicom: umesto da igrači otkriju "ko", oni imaju zadatak da otkriju "zašto."
6
Onako
Izvođenje
7
10
Grafika
6
10
Zvuk
3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!