Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Kako otputovati jeftino na Gamescom?

Ubedili smo vas da treba da posetite Gamescom, ali sad ne znate odakle da počnete planiranje? U narednim redovima slede najvažniji saveti.

Pre svega, da bude jasno: ovde ne pričamo o domaćem sajmu sličnog imena mada neki od ovih saveta mogu biti primenljivi. Drugo, putovati jeftino na Gamescom može da bude izazovan zadatak kada se uzme u obzir koliko je ovaj događaj popularan i tražen, ali postoje neki saveti koji mogu pomoći u smanjivanju troškova:

 1. Rano planiranje: Što pre počnete da planirate putovanje, to je bolje. Setite se da smo pričali da se u Keln sjati bukvalno ceo svet, od developera, predstavnika kojekakvih gejming servisa i distributera, pa do gejmera svih uzrasta pa dobre ponude ne traju dugo.
 2. Tražite povoljne letove: Koristite pretraživače letova poput Skyscanner ili Google Flights kako bi pronašli najjeftinije letove do Kelna, gdje se Gamescom održava. Počnite od low cost avio kompanija kao što su Wizz Air ili Ryanair, ali nemojte da odbacite ni tradicionalne avio kompanije kao što su Air Serbia ili Lufthansa. Prošle godine je baš domaća avio kompanija nudila najpovoljniju opciju i direktan let za Keln-Osim letova iz Beograda, uzmite u obzir okolne aerodrome kao što su Niš, Temišvar, pa čak i Budimpeštu. Takođe, ukoliko su avio karte za kelnski aerodrom skupe, u blizini se nalaze i aerodromi u Diseldorfu i Dortmundu. U krajnjim slučajevima, pogledajte i dalje aerodrome u Nemačkoj (Frankfurt i Hamburg recimo) i iskoristite konekcije vozom jer se one često više isplate, a Nemačka ima odličnu i brzu železnicu.
 3. Gde odsesti u Kelnu? Hotelski smeštaj za Gamescom se rezerviše godinu dana unapred i često vrlo brzo ponestane soba po iole prihvatljivim cenama. Ukoliko ste ovu priliku propustili, ne brinite, često se dešava da neki od hotela napravi specijalnu ponudu gde je cena pristupačnija. Ako i to propadne, pogledajte privatne smeštaje na sajtovima Booking.com i AirBnB. Booking je interesantniji jer daje opciju odloženog plaćanja, što daje više mesta za planiranje, ali AirBnB često nudi bolje opcije. Na kraju, obližnji Diseldorf i Bon nude mnogo povoljnije cene smeštaja, a prevoz je povoljan i trajanje putovanja nije strašno (od 40 do 50 minuta), pa je to bila omiljena opcija ljudi sa naših prostora prethodnih godina. Na kraju, odmereno reagujte ukoliko naiđete na neku jako dobru ponudu: ako se ne radi o prevari i smeštaj nema prikrivene mane, sasvim je moguće da je stanodavac naveo pogrešnu cenu i može da otkaže smeštaj. Prečesto nam se dešavalo da spominju kako su “zaboravili da im dolaze prijatelji” baš u tom periodu.
 1. Planirajte obroke unapred: Troškovi hrane mogu brzo da se nagomilaju tokom putovanja, pa treba voditi računa. Ovde ne mislimo samo na tipične savete koje treba praktikovati na svakom putovanju, već i na nešto što ne možete da očekujete. Naime, usled toga što Gamescom okuplja brojnu publiku treba imati na umu da popularni restorani brze hrane postaju preterano nagužvani, pa se spremite na duga čekanja ili jednostavno potražite currywurst u nekom manjem restoranu.
 2. Kupovina karata za Gamescom: Karte za Gamescom možete da kupite na ovoj stranici i kreću se od 10 do 30 evra po danu. Razmislite da li vam je prihvatljivo da sajam posetite u popodnevnim satima kada je cena najjeftinija, mada tu treba računati i da ostaje manje vremena da se obiđe ceo sajam. Pošto se prethodnih godina dešavalo da karte budu rasprodane, ovde je savet takođe da ne dužite sa odlukom.
 3. Podelite troškove, ukoliko možete: Ukoliko uspete da nagovorite prijatelje ili članove porodice da idu sa vama, možete uštedeti na svim navedenim mestima, a i biće vam sigurno daleko zabavnije!
 4. Napravite plan za Gamescom unapred: Istražite šta će sve ponuditi Gamescom te godine koje budete išli i isplanirajte detaljno svoj raspored kako bi maksimalno iskoristili vreme na događaju. Imajte na umu da su redovi za isprobavanje najpopularnijih nadolazećih igara najveći i da nekad čekanje može da bude duže od nekoliko sati, pa razmislite šta je ono što morate da vidite, a šta možete da propustite.

Nadamo se da ovi saveti mogu da pomognu pri pakovanju kofera za Gamescom. Srećno!

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Thanks for submitting your comment!