Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Game Console: Istorija igara na najjednostavniji način

Prethodnih godina, pa i decenija, prosto smo zatrpani knjigama koje obrađuju istoriju video igara. Međutim, šta ako nemate volju da čitate na stotine strana, jednu od najboljih alternativa predstavlja The Game Console: A Photographic History From Atari to Xbox.

Ako ste ikad posećivali Wikipedia stranice posveće raznim igračkim sistemima, sigurno je da ste na njima viđali fotografije Evana Amosa. Ono što je počelo kao želja da se da doprinos besplatnoj enciklopediji, pretvorilo se u poriv da se čitava stvar podigne na viši nivo. Zahvaljujući svojoj ličnoj kolekciji, ali i brojnim prijateljima koji su mu ustupili svoje igračke sisteme, Evan je na jednom mestu okupio više od stotinu platformi! Tako sve počinje sa Magnavox Odyssey, kao prvom konzolom predstavljenom 1972. godine, a završava se aktuelnom generacijom sistema. Kako je autor želeo da predstavi samo one sisteme koje je lično mogao da fotografiše, to naravno znači da nekoliko njih nije obrađeno. Ipak, treba reći da su u pitanju potpuno opskurne platforme, pored kojih Phillips CD-I ili Atari Jaguar CD deluju kao giganti igračke industrije. Sve ovo odnosi se na 2.0 verziju knjiga koja je dodala još pedesetak sistema, izostavljenih u originalnoj ediciji, pa savetujemo da samo nju razmatrate.

Sega Master, u delovima

Umesto na brdu teksta, fokus ove knjige je na fenomenalnoj vizuelnoj prezentaciji. Iako su neki od sistema stari i po 50 godina, svi oni na Evanovim slikama deluje besprekorno, kao da su sad izašli sa proizvodne trake. Ipak, najinteresantnije su fotke na kojima možemo videti rastavljene konzole i njihove kontrolere. Veličina i jasnoća fotki nikad se ne dovodi u pitanje, tako da je manje prostora ostalo za sam tekst. Svaki sistem tako prati tabela sa osnovnim informacijama, kao i nekoliko pasusa teksta. Važnost sistema odredila je koliko će on prostora dobiti, pa se tako NES raširio na četiri strane. Ipak, i oni najmanje bitni dobili su po jednu stranicu, a za neke od njih gotovo sigurno niste čuli. Spomenimo tu recimo Atari XE Game System ili Memorex VIS, ali to je samo početak. Kako je fokus knjige na sistemima, ne očekujte bilo kakvu priču o samim igrama, pa čak i ni o hardverskim dodacima. Ipak, autor napominje da mu to nije ni bila namera, niti to ugrožava njen status kao jedne od najboljih gejming knjiga.

DualShock 3 nije baš imao sjajnu reputaciju

Već smo rekli kako je kvalitet fotografija ono što The Game Console postavlja iznad svih sličnih knjiga, a impresivne su i tvrde korice. Na njima je realistično predstavljen NES džojped, tako da su tasteri i beli okvir kontrolera glatki, dok je crna površina rapava. S obzirom na to da kakav je uticaj ovaj džojped imao na sve kasnije konzolne kontrolere, čini se da je načinjen pravi izbor. Dizajn knjige vrlo jednostavan, sve sa željom da upravo fotografije sistema ostanu u prvom planu i da ništa drugo ne odvlači pažnju.

N-Gage je bio težak promašaj za Nokiu

The Game Console najjednostavniji je način da se upoznate sa istorijom video igara, pa iako ćete ga prelistati u dahu, verujemo da ćete se ovom izdanju vraćati više puta.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

0
0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Thanks for submitting your comment!