Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Cene grafičkih kartica skoro su se vratile u normalu, ali budimo strpljivi

S obzirom na pad vrednosti kriptovaluta i činjenicu da majnovanje postaje neisplativo, cene grafičkih kartica konačno su u padu! Kako se čini, svi su složni u zaključku da će se ovaj proces nastaviti, i da je sad samo potrebno strpljenje.

Kako prenosi Digital Trends, grafičke kartice kompanije Nvidia sad koštaju oko 14% više od njihove originalne preporučene cene, dok je u slučaju AMD-a, ta cifra došla na svega 7%. U odnosu na prethodne tri nedelje, to je smanjenje za oko pet procenata. Kako se navodi, ovaj nivo cena poslednji put imali smo u januaru 2021. godine. Naravno, sve je ovo posledica toga što je sve više GPU-a u prodaji, pa ponuda polako premašuje potražnju. Nažalost, kartice srednje više klase trenutno su i dalje retko dostupne, što se odnosi pre svega na RTX 3070 i RX 6800. Sa druge strane, RTX 3060Ti koji bi trebalo da bude best buy i dalje spada među hardver sa najvišem uvećanom cenom. U konkretnom slučaju, umesto preporučenih 400 evra cena iznosi gotovo 600 evra.

Zato, da se vratimo na priču o strpljenju – Nvidia i AMD će za nekoliko meseci ponuditi nove generacije svog hardvera, tako da će sve postojeće serije morati drastično da izgube na ceni. Pritom, ovde govorimo o novom hardveru, dok će majneri biti prinuđeni da svoje GPU-ove nude po još atraktivnijim cenama, kako bi ih se nekako rešili. Kako se čini, sredina leta ili početak jeseni biće odlično vreme za apgrejd! Nadajmo se da je ovaj povratak u normalu trajan i da je celo ludilo oko majnovanja konačno pod kontrolom.

Autor: VideoGame Arena

Podelite ovaj tekst:

Povezani tekstovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Thanks for submitting your comment!