Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Back 4 Blood

Ma koliko da je Left 4 Dead velika senzacija i ma koliko da ovaj serijal i dalje ima više desetina hiljada aktivnih igrača onlajn u svakom trenutku, čekanje na novu igru se previše odužilo. L4D2 je objavljen pre više od 12 godina, a čini se da i od tad traje konstantan vapaj igrača za nastavkom. Kako Valve i dalje ćuti o ovakvoj mogućnosti, drugi razvojni timovi pokušavaju da popune prazninu. U međuvremenu smo dobili solidni World War Z, a sada je i Warner Bros. Interactive Entertainment otišao korak dalje – angažovao je autore originalnih Left 4 Dead ostvarenja kako bi napravili spiritualnog naslednika. Back 4 Blood je ono što je proizvod njihovog truda.

Back 4 Blood sledi sve karakteristike uzora: ovo je FPS, prvenstveno okrenut kooperativnoj igri za do 4 igrača, gde oni imaju zadatak da se provuku kroz hordu zombija i mutanata kako bi stigli do kraja nivoa. To je misija koja često zna da bude sumanuto teška, ali je istovremeno i neverovatno zabavna, pogotovo kada se igra u timu koji se međusobno dobro poznaje. B4B je podeljen u četiri poglavlja: tri kampanje i jednu završnu boss bitku. To je nešto što zvuči skromnije u odnosu na izvorni materijal, ali se u stvari radi o misijama solidne dužine za koje će biti potrebno dosta vremena da se pređu.

Back 4 Blood Screenshots

Igrači mogu da odaberu jednog od osam likova, gde svako od njih ima određene prednosti i mane. Razvojni tim je ovde imao cilj da podstakne igrače da naprave najbolje izbalansiran tim, ali se baš ovde primećuju prvi problemi koje Back 4 Blood ima. Da nas ne shvatite pogrešno, svi likovi imaju osetnu razliku u igri, ali nam deluje da su neki korisniji od drugih. Slično tome, primetili smo da nije sve najbolje izbalansirano sa strane veštačke inteligencije protivnika, jer pojedine sekcije znaju da budu preterano teške, dok u drugim kao da igra odlazi u “zimski san” i igrači imaju šansu da prolete kroz nivo. Dakle uspeh zavisi od spawn lutrije i bilo kakva konzistentnost je odsutna, što je nama najviše zasmetalo.

Računajući da će igrači želeti da pređu misije nekoliko puta, razvojni tim je ubacio cards sistem u igru kako bi ponudio raznolikost i u tome su potpuno uspeli. Nakon prvog prelaska misije, igrači dobijaju kartice (osim u singlplejer modu) koje koje mogu da odmognu ili pomognu, a ubačeno je sve od povećane energije, preko dodavanja neprijatelja na nivo ili zamki ukoliko je tim previše dobar. Jasno je da se radi o „catchup” sistemu, ali istovremeno uspešno osvežavaju svaki prelazak.

Da budemo iskreni, Back 4 Blood vapi za osveženjima u izvođenju, jer sa tehničkim karakteristikama nismo preterano zadovoljni. Dizajn nivoa je dobar, ali su autori odabrali monotonu paletu boja zbog čega igra deluje dosadno i neuverljivo. Dodatni minus su i tehnički problemi koji često mogu da pokvare ugođaj, a da budemo iskreni čini nam se i da smo kroz par nivoa prošli lagano usled bug-a, a ne toga što je sistem zaista odlučio da nas „pusti”.

Back 4 Blood je solidna opcija za sve ljubitelje Left 4 Dead serijala koji žele da odigraju nešto novo. Ovaj naslov nudi interesantne novine, a kada mu autori posvete još malo pažnje, sigurni smo da će se on dugo zadržati na igračkim sistemima.

Igru su nam prosledili CD Media S.E. i Warner Bros. Interactive Entertainment, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Back 4 Blood

Back 4 Blood je još jedna solidna multiplejer zombi pucačina, ali koja zahteva još dosta nege kako bi dostigla svoj pun potencijal.
7.7
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Grafika
8.1
10
Zvuk
8.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!