Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Deathloop

Arkane Studios uspeo je da se postavi na visoko mesto kod ljubitelja FPS igara sa naslovima kao što su Prey, a naročito Dishonored. Alternativna vizija FPS žanra sa zanimljivim inovacijama, kao i vešto sklopljenim svetom ono su što baš ovaj razvojni tim ističe u poslednje vreme. Navedeni faktori, ali i prvi otkriveni detalji najnovijeg naslova Deathloop bili su dovoljni da sa sigurnošću znamo da ćemo otvoriti novčanike za ovu igru.

Zamislite da se budite, a da se ničeg ne sećate… I ne, to nema nikakve veze sa petkom veče već je posledica nečeg mnogo ozbiljnijeg od prekomernog druženja sa (ubacite omiljeno piće ovde). Ovakav problem ima glavni junak igre, Colt, sa tom razlikom da njegov problem nije samo nedostatak pamćenja, već i garnizon protivnika koji žele da ga eleminišu. Colt će tokom igre na više mesta nailaziti na detalje uzroka njegove amnezije u porukama koje je sam sebi ostavio. Nelagodan osećaj Deathloop produbljuje ne samo misterioznom pričom i dizajnom okruženja (kreiran je vajb šezdesetih godina prošlog veka), veći i time što se igrač vraća na početak kada pogine prvi put. Naime, glavni junak će nastavljati da proživljava dan iznova sve dok ne eleminiše 8 negativaca koji su predstavljeni kao „Visionaries”.

Deathloop screenshots

Neobična verzija „Dana mrmota” ima intrigantnu priču, ali onu koju će igrači nažalost sami morati da traže po mapi, jer su ključni detalji skriveni u porukama razbacanim svuda. Ovo nije najsjajnija ideja, jer kao što smo već nekoliko puta do sad isticali, dobar deo igrača će ostati uskraćen za neke ključne sitnice, samo zato što nisu bili zainteresovani da istražuju. Mada nismo oduševljeni ovim koncept, Arkane Studios očigledno ne želi da odustane od toga.

Prekidanje „loop-a” neće biti lako, jer se od igrača zahteva da eleminiše svih osam negativaca odejdnom. Kada se dan obnovi, oživeće i svi pripadnice Visionaries ekipice, pa će igrači morati da dobrano isplaniraju svoje poteze. Cela misija je dodatno zakomplikovana i time što postoji faktor doba dana (neki protivnici se pojavljuju u specifično vreme), ali i time što se na mapi nalazi i mnogo toga što može da ubije našeg heroja.

Na njegovu sreću on raspolaže dobrim arsenalom, iako na početku počinje držeći u rukama samo maleni sub-machine. Pored naoružanja, na raspolaganju ima i super moći, od kojih je Reprise najkorisniji jer može da vrati glavnog junaka u život do dva puta bez resetovanja. Tokom vremena otvaraju se i druge zanimljive sposobnosti, kao i kvalitetnije naoružanje.

Izvođenje postaje najzanimljivije kada se Colt susretne sa suparnicom po imenu Julianna. Ona će u početku pomoći igračima da otkriju detalje Colt-ove priče, ali vrlo brzo će je zamrzeti pošto je ona hunter koji ima cilj da eleminiše glavnog junaka. Zanimljiv detalj je i to što onlajn PvP multiplejer, pomalo nalik na Souls igre, igračima daje priliku da se kao Julianna pojave u sesiji drugog igrača. To onda postaje zanimljiva jurnjava po mapi, jer ona ima mogućnost da se pretvori u bilo kog drugog protivnika i potom krišom napadne Colt-a sa prvom prilikom.

Već smo pohvalili zanimljivo okruženje i stil dizajna igre (raznovrsna mapa Blackreef sa četiri raznolika distrikta), a Deathloop možemo da uputimo i pohvale jer deluje kao prvi pravi next-gen predstavnik. Doduše, za PC verziju ne možemo reći da je najbolje optimizovana, a ne vredi previše ni računati na to da će tehnički propusti biti ispravljeni uskoro, ali krajnji utisak je više nego zadovoljavajući.

Bez obzira na neke čudne izbore autora ili nedostatak vremena da ispeglaju sve, Deathloop je jedan od najupečatljivijih naslova koji smo igrali ove godina.

Igru su nam prosledili CD Media S.E. i Bethesda Softworks, ali to nije uticalo na konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Deathloop

Pored čudnih odluka dizajnera, Deathloop je inovativan i zabavan, što će mnogim igračima biti dovoljno da u njega stuku svoje slobodno vreme.
8.7
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Grafika
8.8
10
Zvuk
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!