Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 21

Sa izlizanom poštapalicom „korak unapred” gejming mediji se koriste kako bi se predstavile sportske simulacije svake godine, ali 2020. će morati da prekine ovu neslavnu tradiciju. Baš kao što su to uradili 2K Sports ili Konami, i EA Sports je odlučio da „uhvati krivinu” i debelo uštedi pri izradi FIFA 21. Razlog za to je činjenica da ove godine razvojni timovi ne prave jednu igru, već dve, za dve različite generacije konzola, a kao što to obično biva u takvim situacijama, igrači tada izvlače deblji kraj. Postavlja se pak pitanje da li bez obzira na to treba nabaviti novu igru, čekati next-gen verziju ili potpuno zaboraviti na ovu užasnu godinu.

Rat sa licencama je nastavljen i ove godine, jer je FIFA 21 i sada ostala bez Juventusa, Rome i joše nekoliko timova, dok je Bajern u igri, ali zbog nedostatka licence za Allianz Arenu utakmice igra na nekom generičkom stadionu. Nedostatak pravih imena timova i igrača u PES 2021 se rešava relativno lako, dok u FIFA 21 stvari postaju neprijatne čim se odabere jedan od navedenih timova. Zanimljivost je da nedostaje licenca za reprezentaciju Portugala, pa Ronaldo nema nijedan licenciran tim u EA Sports fudbalu.

FIFA 21 screenshots

Razvojni tim je najavljivao promene u ponašanju igrača na terenu, a moramo da potvrdimo da se razlike osete. Kolizije su realističnije nego ranije, animacije tečnije, a naročito driblinzi koji su i ove godine povukli dosta toga iz Volta moda. Ipak, u prvih desetak utakmica sviran nam je penal na osnovu kontakta kojeg apsolutno nije bilo. Da, bićemo pravi Balkanci da tvrdimo kako nas je za$%ao sudija, ali na osnovu naknadnog pregleda snimka videlo se da je faul detektovan zbog animacije koja je pokrenuta, a ne zbog samog kontakta.

Svako ko je igrao prethodne igre znaće o kakvim momentima pričamo, pa je zaključak da autori nisu dovoljno poradili na ovom segmentu igre. Nakon toga više nismo ni pokušavali da zaustavimo igrače klizećim startovima i jedino tako smo ublažili problem, koji je postao veliki u novoj igri, jer je segment odbrane još teži nego ranije.

Posle ovih reči nije teško zaključiti da ni ostatak igre nije ništa bolji. Obećane velike promene u karijeri su izostale, osim 2D simulacije mečeva i nekih sitnica oko napredovanja igrača. Koliko nam se dopala mogućnost da pratimo utakmice iz daljine i uključujemo se u najvažnijim momentima, toliko su nam se na glavu popele trening mini-igre kojih ipak nema dovoljno da se izdrži ni jedna jedina sezona.

FIFA 21 screenshots

Volta je dobila novu priču „The Debut” koja je prekratka da bi na nju trošili vreme, ali je barem mod dobio unapređenja i nove terene tako da ga vredi igrati i ove godine. FIFA 21 je približio ulični fudbal FIFA Street igrama, ali naredna igra mora da donese veće promene (mada ne očekujemo da će ih biti).

Na kraju tu je i Ultimate Team koji je skoro identičan kao u FIFA 20, ali su bar novine zanimljive: sada je moguća kooperativna igra, a tu je i ceo režim koji se može igrati na ovaj način. Da, idalje je ne moguće izvući dobrog igrača kroz paketiće, pa najbolje timove možete da sklopite samo ukoliko ovom modu posvetite mnogo pažnje.

FIFA 21 screenshots

Prezentacija je na nivou prethodne igre i tu nemamo šta posebno da izdvojimo osim nove muzičke podloge. Apgrejd se očekuje kada bude objavljena PlayStation 4 i Xbox Series X verzija, a najveći žal je što je PC ostao uskraćen za next-gen izdanje igre iako pretpostavljamo da nema pravog razloga za to.

Na kraju, ocena koju vidite je najviše upozorenje za redovne igrače koji su se nadali da će ove godine dobiti drugačiju igru. FIFA 21 je solidna i jeste različita u odnosu na prethodno ostvarenje, ali nikako ne bismo mogli da kažemo i da je bolja. Za tako nešto ćemo morati da sačekamo neku narednu godinu.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

FIFA 21

FIFA 21 je solidna i jeste različita u odnosu na prethodno ostvarenje, ali nikako ne bismo mogli da kažemo i da je bolja. Za tako nešto ćemo morati da sačekamo neku narednu godinu.
7.1
Zanimljivo
Izvođenje
8.5
10
Grafika
8.2
10
Zvuk
8.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!