Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

NBA 2K21

Visual Concepts je postao prepoznatljiv po vrhunskom serijalu košarkaških simulacija NBA 2K, ali kao da su u poslednje vreme počeli da testiraju svoju publiku nudeći sve manje i manje izmena u odnosu na prethodnu igru istovremeno tražeći sve više i više para. Ovakvo „hvatanje krivina” je očekivana stvar za sportske simulacije rekli bi neki, ali pomalo iznenađuje to što su nekada autori spremni da preliju čašu – baš kao što slučaj sa NBA 2K21.

Do ovakvog zaključka nije teško doći, jer verzija igre za aktuelne konzole (pa i PC), predstavlja „B tim”, obzirom da se za oko dva meseca očekuje izdanje za PlayStation 5 i Xbox Series X/S. Već to nam nije ulivalo previše nade da će igra biti drastično bolja od prethodne, ali nismo očekivali da će u nekim segmentima otići u suprotnom pravcu.

NBA 2K21 screenshots

Na prvi pogled deluje kao da je sve u redu: glavni meni je prepun različitih modova i opcija koje će zadovoljiti najrazličitije igrače. Visual Concepts je spremio novu priču u MyCareer, Neighbourhood je dobio novo okruženje, a potpuno je preradio i sistem šuta. Od navedenih stavki naimpresivniji je opet MyCareer koji nema spektakularan zaplet, ali uspeva da podigne atmosferu igre još jednom pričom o usponu košarkaša (tu je i nekoliko glumaca koje ćete lako prepoznati).

Neighbourhood je dobio prekopotrebno osveženje selidbom iz grada na plažu. To nam ne deluje kao toliko važna promena kao što je na primer novi sistem kontrola koji deluje bolje nego ranije, ali to je nažalost tek jedno od rešenja koje su igrači tražili prošle godine.

NBA 2K21 i dalje ima problematičan AI koji pravi glupave greške (backcourt violation npr.), a ne primenjuje očigledne taktike (brzi kontranapad se ponekad prekine jer je saigrač odlučio da vrati loptu ili napusti reket). Ovo je problem koji postoji u sličnom obliku već nekoliko godina unazad, a koji Visual Concepts kao da ne zna ili ne želi da popravi. Umesto toga oni su radili na poboljšanju igre u odbrani, što može da se shvati kao utešno rešenje.

Novi NBA 2K nas je takođe podsetio koliko je ovaj serijal agresivan po pitanju mikrotransakcija. O tome smo pisali u prethodnim opisima, ali poenta je da ukoliko igrač želi da podigne statistike svog košarkaša mora da grajnduje do besvesti (desetine i desetine sati igre), a onda se 2K tu pojavljuje kao „good guy” nudeći uštedu u vremenu preko novčanika. Osećaj da se sve u igri naplaćuje je teško otrgnuti, jer se za sve koristi virutelna moneta, pa MyTeam dođe kao predah, jer smo barem tu navikli na ozloglašenu praksu izdavača igara.

Baš kao što autori nisu hteli da menjaju to ove godine, oni nisu bili zainteresovani ni za druge veće izmene pa je MyGM ostao identičan, MyLeague takođe, a igrači ne bi trebalo da se nadaju da Visual Concepts uradio nešto smisleno i sa WNBA licencom ove godine.

NBA 2K21 screenshots

I na kraju, grafički endžin igre je još jedna stavka na spisku koju je razvojni tim zanemario pa NBA 2K21 izgleda apsolutno identično kao prethodna igra. Čak ni rejtinzi igrača nisu izmenjeni (apdejt stiže sa početkom sezone) i ubačene su tek neke sitnice, pa prezentaciju izvlači nova muzička plejlista.

U zaključku jedan zanimljiv podatak: otkako VGA tim opisuje NBA 2K serijal, naše ocene su sve niže sa svakom novom igrom. NBA 2K17 je jedan od najbolje ocenjenih sporskih naslova na našem portalu, a sa NBA 2K21 došli smo do najnižeg rejtinga, jer duboko verujemo da je franšiza u ogromnom problemu ukoliko se Visual Concepts ne osvesti.

Mada se i dalje radi o solidnoj simulaciji basketa, očigledno je da je razvojni tim uložio sve u next-gen verziju pa bi neko mogao da zaključi da ovo ostvarenje treba preskočiti. Ipak, NBA 2K21 može da ponudi dosta toga iako je razočaravajuće što ne predstavlja veći apgrejd u odnosu na prošlu godinu.

Igru nam je poslao 2K, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

NBA 2K21

NBA 2K21 može da ponudi dosta toga iako je razočaravajuće što ne predstavlja veći apgrejd u odnosu na prošlu godinu.
6.9
Zanimljivo
Izvođenje
8.1
10
Grafika
8.7
10
Zvuk
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!