Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Star Wars Jedi Fallen Order

Ljubitelji Star Wars franšize koji čekaju na dobru igru baš nemaju sreće. U poslednjih desetak godina stizali su nam samo ispodprosečni naslovi, pa je onda jedina igra koja je pokazivala potencijal, Star Wars 1313 otkazana, a sve je na kraju začinio katastrofalni Battlefront II (2017) nakon kog smo potpuno izgubili nadu da će EA ikad uspeti da pogodi pravu formulu „Ratova Zvezda”. Srećom, vrh Electronic Arts-a imao je sluha da najnoviju igru, Star Wars Jedi Fallen Order, poveri jednom od najtalentovanijih razvojnih timova pod svojim okriljem što se ispostavilo kao prava odluka!

Respawn Entertainment (Titanfall 2, Apex Legends) odlučio je da smesti igru između treće i četvrte epizode tokom najmračnijeg perioda, pada Order 66 i kada su džedaji proterani iz galaksije. Priča prati mlađanog džedaja Cal Kestis-a koji je bio odlučan da se pritaji i ne privlači pažnju, sve dok nije primoran da promeni ovu odluku. Radnja je uzbudljiva već od samog starta, a ljubitelji franšize mogu da očekuju brojne zanimljive momente, jer su autori proširili ovaj Sci-Fi svet, kao i nekoliko poznatih lokacija i likova. Najupečatljiviji je ipak droid BD-1 koji će pratiti glavnog junaka na njegovim leđima.

Star Wars Jedi Fallen Order screenshots

Star Wars Jedi Fallen Order je akciona igra koja je na solidan način iskoristila prepoznatljive elemente Uncharted igara i „Soulsborne” naslova. Obzirom da Cal koristi samo lajtsejbr, asocijacija na Dark Souls borbe je gotovo automatska, mada je u ovom naslovu lakše izvoditi dodge ili parry. Sa druge strane, Cal lako može da se pomeša sa Nathan Drake-om dok skakuće sa jedne prepreke na drugu, a pogotovo tokom penjanja gde neki deo platforme ili šipke obavezno puca i propada da bi se kod igrača nabila tenzija. Na kraju, tu su i logičke zagonetke koje su najvećim delom jednostavne, mada je bilo i nekoliko onih koje su nas usporile pri kompletiranju igre.

Igra polako uči glavnog junaka novim moćima, te će on imati nekoliko džedaj trikova, što nas je pomalo razočaralo jer smo očekivali da će razvojni tim možda proširiti ovaj segment igre, ali nam to ipak nije pokvarilo utisak o ovom naslovu.

Star Wars Jedi Fallen Order screenshots

Kod samog izvođenja najviše nas je oduševila varijacija tipova protivnika. Glavni junak će se na početku sukobiti sa Stormtrooper-ima, dok će do kraja igre naleteti na Purgetrooper-e i na krupne zverke.

Ipak, stiče se utisak da je Star Wars Jedi Fallen Order ovde i najviše omanuo, jer su najjednostavniji protivnici prelaki i problem ne mogu da naprave čak i kad ih ima više u grupi. Sa druge strane, glavni neprijatelji su veoma izazovni i nateraće igrače da bace po koju sočnu psovku prilikom 23. pokušaja da ih pobede.

Star Wars je oduvek oduševljavao svojim svetom, a istraživanje onoga što Jedi Fallen Order skriva je njegova najsvetlija tačka. Sve mape su poluotvorene i stvaraju „metroidovania” osećaj tokom igranja, mada se opet radi o jednostavnijoj formi ovog podžanra. Svet je mnogo veći nego što se to na prvi pogled može učiniti, a autori su zaista dali sebi oduška pri dizajnu. Doduše igrači nemaju previše razloga da se zavlače u svaki ćošak mapa, jer nagrade, osim trofeja i ačivmenta ne predstavljaju ništa specijalno.

Star Wars Jedi Fallen Order screenshots

Lokacije deluju još impresivnije zahvaljujući odličnoj grafičkoj prezentaciji koja često oduzima dah. Malo podrobnijom analizom mogu da se primete problemi grafičkog endžina, a neke stvari su očiglednije, poput užasnog modela vukija. U poređenju sa prethodnom Star Wars igrom, JFO ne deluje toliko impresivno, ali se trud autora itekako primećuje. Vredna pohvale je i glasovna gluma i muzička podloga koje su na standardnom nivou produkcije za EA.

Uz oko dvadeset sati dobre zabave, koliko nudi Jedi Fallen Order, ovo ostvarenje moramo da okarakterišemo kao jedno od najboljih u poslednje vreme, ali i kao igru koju su ljubitelji Star Wars serijala predugo čekali!

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Star Wars Jedi Fallen Order

Ljubitelji Star Wars franšize koji čekaju na dobru igru baš nemaju sreće. U poslednjih desetak godina stizali su nam samo ispodprosečni naslovi, pa je onda jedina igra koja je pokazivala potencijal, Star Wars 1313 otkazana, a sve je na kraju začinio
0
Užasno
Izvođenje
8.1
10
Vizuelne karakteristike
8.2
10
Zvuk
8.7
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!