Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 20

FIFA serijal je pravi primer kako izgleda „medalja sa dve strane”. Sa jedne strane fudbalske simulacije beleže ogroman uspeh, a sa druge strane broj izmena iz godine u godinu je sve manji. Obzirom na ogromnu popularnost Ultimate Team moda, koja izgleda postaje sve veća i veća, sa svakim novim FIFA izdanjem možemo da očekujemo da će EA Sports sve manje vremena posvećivati ostalim režimima svoje popularne fudbalske simulacije. Nakon što je Journey karijera okončana, imali smo još manja očekivanja da će FIFA 20 doneti bilo kakve suštinske izmene. I mada smo delimično upravu, nova FIFA je uspela da nas iznenadi.

Doduše, nisu sva iznenađenja prijatna. Jedno od najvećih je to što je FIFA ove godine izgubila pravo na korišćenja imena i grba fudbalskog kluba Juventus, koji je najnovija žrtva „rata” sa PES serijalom. Iako je to samo jedan klub, činjenica da se radi o baš tom timu je sigurno zabolela čelnike EA Sports. Juventus je i dalje u igri (svi igrači su pravi, pa i CR7), ali pod timenom Piemonte Calcio, ali je to za nas ipak zanemarljiva mrlja naspram podatka da se u igri ne nalaze ni Crvena Zvezda, ni Parizan, i to u istorijskoj godini kada oba naša kluba igraju u evropskim takmičenjima na koje EA ima prava! Nezainteresovanost razvojnog tima možemo da razumemo nekako, ali njihove tvrdnje o autentičnosti Lige Šampiona i Lige Evrope (fale i neki drugi klubovi) ne samo da padaju u vodu, već ostavljaju kod nas gorak ukus u ustima. Zaista šteta obzirom da nam se čini da su se u igri našli i neki manje bitni klubovi, naročito sa dodatkom rumunske lige.

FIFA 20 screenshots

Naspram toga, VOLTA režim može samo da se oceni kao najprijatnije iznenađenje u FIFA 20. Režim koji je nastao na osnovu FIFA Street igara, podeljen je na nekoliko različitih modova, a u suštini se svodi na sastavljanje malog tima koji će moći da juriša na titule. Za ljubitelje Journey moda mala uteha je što je ubačena kratka priča u igru, ali ona nije ni izbliza tako dobra kao što je bila ona koja je pratila uspon Alex-a Hunter-a.

Izvođenje u VOLTA režimu je drugačije u odnosu na ostatak igre i fokusira se na trikove i driblinge, mada u blažem obliku u odnosu na poslednju FIFA Street igru. Igranje zahteva učenja poteza, naročito za futsal utakmice koje su nam se učinile zahtevnijim, a svakako manje haotičnim u odnosu na ulični fudbal. Ovaj režim predstavlja veliko iznenađenje i nama je bio dovoljan da opet na duže staze posvetimo pažnju novoj FIFA simulaciji. Kako je EA Sports naknadno objavio isto je učinilo mnogo igrača, jer je VOLTA mod drugi najpopularniji u igri, a možemo da razumemo i zašto.

FIFA 20 screenshots

Onaj najpopularniji je opet Ultimate Team u kojem igrači grade timove skupljanjem kartica fudbalera. Razvojni tim je promenio način na koji funkcionišu daily i weekly taskovi, pa se sada nagrađuje što više vremena igrači provedu igrajući se. Izmena je dobrodošla, baš kao i dodatni modovi onlajn igre sa prijateljima koji samo produbljuju sadržaj FUT-a.

Svake godine se nadamo da ćemo slično moći da kažemo za karijeru, ali autori uporno ignorišu ovaj mod. Ovogodišnje izdanje je promenilo način komunikacije sa igračima, ubačene su konferencije za štampu, a najzanimljivije deluje to što može da se utiče na napredovanje fudbalera. I pored toga Career režim je isprazan, što je prava šteta obzirom na to koliko ovde mesta autori imaju da naprave ispravke.

Čak ni detaljnijom analizom igre, nakon desetine sati i dosta odigranih utakmica, teško je uočiti razlike u odnosu na prošlogodišnju igru. Akcija na terenu jeste usporena u odnosu na prošlu godinu, a EA Sports je doterao ponašanje igrača za „first touch”, ali se radi o maltene istoj igri kao i lane. Najveće izmene su doživeli penali i slobodni udarci, koji iziskuju dosta vremena za navikavanje, ali na kraju nismo ni sigurni da je sistem bolji nego pre.

FIFA 20 screenshots

Slično se može reći i za prezentaciju koja je ostala identična kao i prošle godine, a vredi napomenuti, i lošija u odnosu na PES 2020. EA Sports se i ovde bavio manje bitnim stvarima kao što su uvodne prezentacije i grafika, ali onog momenta kada igrači čuju iste komentatore koji izgovaraju identične rečenice kao i ranije postaće im jasno da za radikalne izmene moramo da sačekamo next-gen verziju igre.

Bez Volta moda, FIFA 20 ne nudi previše razloga za nabavku u odnosu na prošlogodišnje izdanje i može se preporučiti samo igračima koji su preskočili poslednje tri ili četiri igre. Ipak, zahvaljući malom fudbalu ovu igru bi možda mogli i da isprobate, pod uslovom da uopšte imate želju da igrate fudbal van travnatih terena.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

FIFA 20

FIFA serijal je pravi primer kako izgleda „medalja sa dve strane". Sa jedne strane fudbalske simulacije beleže ogroman uspeh, a sa druge strane broj izmena iz godine u godinu je sve manji. Obzirom na ogromnu popularnost Ultimate Team moda, koja izgle
0
Užasno
Izvođenje
7.9
10
Vizuelne karakteristike
8.4
10
Zvuk
8.8
10
8.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!