Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Concrete Genie

Concrete Genie je jedan od onih naslova od kojih ne očekujete puno, a koji je u stanju da vas osvoji svojim šarmom čim uzmete kontroler u ruke. Igra koja dolazi od potpuno nepoznatog razvojnog tima PixelOpus je toliko pun duše da je nemoguće a da ne osetite ljubav koju su autori njegovu izradu. Ova igra je potpuno drugačija, pleni svojim vajbom i oduševljava dizajnom zbog čega ne bi trebalo da je propustite.

U središtu je priča o dečaku po imenu Ash koji crtanjem beži od surove realnosti: opustošenog grada Denska i druge dece, grubijana koji ne propuštaju priliku da ga ismevaju i gnjave. Na samom početku igre Ash otkriva magičnu četkicu koja ima moć da oživi njegove crteže, koji će takođe imati snagu da vrate njegov grad u život i potpuno ga promeniti.

Concrete Genie screenshots

Mada je Concrete Genie platforma po definiciji, od igrača se očekuje da najviše vremena provedu u crtanju za koje se koriste motion senzori na kontroleru. Slikanje se izvodi postavljanjem određenih oblika na zidove zgrada i objekata, a najveće zvezde su „genie” kreature koje će pomagati glavnom junaku u njegovoj misiji. To podrazumeva jednostavne logičke probleme, gde će za kompletiranje nekih zadataka biti potreban određeni genie, a u igri su utisnuti i lagani platformski delovi. Na putu do kraja igre zaglavili smo se na svega par mesta i to samo zato što igra nije na najbolji način objasnila šta treba tačno da se radi dalje. Navigacija po otvorenom svetu je takođe bila problem, jer mapa može da se vidi samo pritiskom na pauzu što je dodatno usporilo napredovanje.

Crtanje po zidovima najviše oduševljava, gde svaki motiv koji se postavi na zid na njemu i oživi! Autori igre su ovde bili najkreativniji i animirali su sve predmete zbog čega svako „platno” u gradu dobija svoje šmek i podstiče igrače da šaraju. Istina, kroz celu igru može da se prozuji postavljanjem nasumičnih detalja, ali smo sigurni da će većina igrača zastati kako bi napravili svoje remek delo.

Concrete Genie screenshots

I pored toga, naš krajnji utisak je bio da smo prebrzo stigli do kraja. Mada nam je bilo jasno da naslov koji se prodaje po 40-50% nižoj ceni od najvećih AAA ostvarenja mora da ima neki nedostatak, očekivali smo da će Concrete Genie uspeti da nas zadrži malo duže (igranje neće značajnije produžiti čak ni skupljanje trofeja). Kratko trajanje postaje još čudnije kada se uzme u obzir veliki obrt na jednom delu igre gde se izvođenje potpuno menja, a Concrete Genie uvodi nova pravila u odnosu na početak. U tim momentima shvatili smo potencijal koji ovo ostvarenje ima, a koje nije uspelo da u potpunosti iskaže.

„Da bog da imao pa nemao” tortura je potpuno neobjašnjiva u tim poslednjim momentima igre, iako za to postoji odlično objašnjenje u priči. Očigledno je da su autori imali odlične ideje, ali oni nisu uspeli da ih spakuju u zaokruženo izdanje, pa ono u ovom obliku više deluje kao demo, nego zaokružena igra. Retko kada nam se dešavalo da nam se neka collectathon igra ovoliko dopadne, zbog čega smo iznenađeni da se ona tako brzo završila

Concrete Genie screenshots

Osim kratkog singlplejera, Concrete Genie ima i dva moda za crtanje bez ograničenja, kao VR režim. Dodatni sadržaj nije spektakularan, već je samo bonus, gde VR predstavlja najinteresantnije iskustvo jer igra može da se iskusi iz prvog lica.

Na ovaj način može i da se primeti koliko su autori vodili računa u dizajnu mape Denske. Svaki ćošak ima neke specifične detalje, koji nadoknađuju činjenicu da je svet u suštini maleni. Animacija je priča za sebe i primećuje se da su autori želeli da Concrete Genie približe što više najlepšim filmovima, pa su koristili kombinaciju 2D i 3D animacije. Ukratko celokupna produkcija igre je na zavidnom nivou i nemoguće je pretpostaviti da je ovo prva velika igra razvojnog tima.

I pored svoje trapave završnice, Concrete Genie predstavlja igru za koje morate da odvojite vreme. Doduše, trenutna cena možda nije potpuno opravdana, pa možda bi naš jedini predlog bio da pričekate na neki popust.

Igru nam je poslao Sony Interactive Entertainment, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Concrete Genie

Concrete Genie je jedan od onih naslova od kojih ne očekujete puno, a koji je u stanju da vas osvoji svojim šarmom čim uzmete kontroler u ruke. Igra koja dolazi od potpuno nepoznatog razvojnog tima PixelOpus je toliko pun duše da je nemoguće a da ne
7.9
Zanimljivo
Izvođenje
7.9
10
Vizuelne karakteristike
7.5
10
Zvuk
8.7
10
8.9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!