Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint

Tom Clany’s Wildlands nam se odmah dopao, tako reći na prvu loptu, zbog svog fokusa na kooperativnu igru i timsku akciju, a koja nam je priredila dosta sati zabave sa onlajn drugarima. Čak i kada smo igrali sa rendomima Wildlands je bio u stanju da nam priredi neke nezaboravne momente, ali smo takođe mogli da primetimo i sve nedostatke za koje smo se nadali da će naredna igra da ispravi. Ghost Recon Breakpoint na prvi pogled je delovao doteranije, sve do momenta dok nismo otkrili da će i ova igra biti još jedan looter-shooter.

Zanimalo nas je da li sada nastaje nova potkategorija „Ubiverse”, sa identičnom mehanikom, gde se samo smenjuju glavni junaci i okruženje ili Breakpoint donosi nešto novo? Hteli smo da vidimo da li danas sve pucačke igre moraju da budu Destiny, kao i kako se novi Ghost Recon ovde snašao?

Igra je smeštena u ogroman otvoreni svet, arhipelag Auroa, a igrači se ponovo nalaze u ulozi Anthony Perryman-a poznatijeg pod nadimkom „Nomad”. On u ovom naslovu predvodi mali tim sa zadatkom da ispitaju sumnjiva dešavanja koja se povezuju sa paravojnom organizacijom Skell Technology. Od ovog naslova možete da očekujete tipičnu Tom Clancy vojno-političku fikciju, koja će najbolje proći kod ljubitelja akcionih trilera. Najsvetlija tačka je glumačka ekipa ovog puta predvođena Džonom Berntalom (Jon Bernthal) kojeg smo viđali u serijala „Okružen Mrtvima” i „The Punisher”.

Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint screenshots

Baš kao i prethodnik, Breakpoint je pucačka igra sa pogledom iz trećeg lica, ali je za razliku od Wildlands-a izvođenje dopunjeno RPG i survival elementima. Fokus na realizam i taktičku koordinaciju po kojem je Ghost Recon serijal bio prepoznatljiv u najnovijoj igri se oseća tek u tragovima, što nam je bio najveći šok. Kooperativna igra je toplo preporučeno, ne samo zbog toga kako biste osetili žar serijala, već i zato što je igra tako lakša – u solo režimu igra je preteška.

Gejmplej dozvoljava igračima da odaberu stealth pristup ukoliko žele, a na raspolaganju je i dosta naoružanja i mogućnosti za „Rambo” taktiku (helikopter sa teškim naoruženjem može da se nabavi već nakon sat vremena igre). Ovde posebno naglašavamo opremu, jer je novi Ghost Recon uveo Gear sistem, gde svaki komad opreme ima svoj level i odgovorajuću boju kvaliteta. Bolja oprema olakšava naredne misije (jer zahtevaju određeni gear level), ali i tera igrače da provedu mnogo više vremena tumarajući mapom u potrazi za određenim parčetom hardvera. Sistem napredovanja doduše može da oduzme previše vremena, a očigledno je da je Ubisoft namerno forsirao grind kako bi igrače naveo na trošenje novca na „shortcut” mikrotransakcije, ali o tome malo kasnije.

Sreća je jedino u tome što igra nudi brojne zanimljive misije i aktivnosti na mapi. U kombinaciji sa drugim igračima (opet podvlačimo, Breakpoint je prvenstveno namenjen kooperativnoj igri) ovaj naslov može da zasija u punom sjaju, naročito ukoliko se igra sa uhodanom ekipom.

Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint screenshots

Osim singlplejer kampanje, Ubisoft je ubacio i onlajn PvP mod Ghost War o kojem smo pričali u ovom videu. Mečevi se svode na taktičke 4 na 4 okršaje, gde se do pobede najlakše stiže ukoliko su igrači na „istoj talasnoj dužini”. Kada se igra sa rendomima, ovaj mod može da bude frustrirajući i više podseća na klasični TDM, ali čak i u tim momentima može da bude zabavan. Ghost War možda u stvari i popravlja celukopan utisak, jer je ovaj mod operisan od većine problema koji muče osnovnu igru. Na primer, svo naoružanje je iznivelisano i ovde se ne primenjuje gear score sistem kako bi igrači bili ravnopravniji.

Ghost Recon Breakpoint takođe najbolje pokazuje novu filozofiju kompanije Ubisoft, koja namerno ubacuju RPG elemente u sve svoje igre, bez obzira na to da li to im logičkog smisla ili ne. Finansijsko opravdanje za francusku kompaniju svakako postoji, jer na ovaj način ona prodaje igračima „prečice” kako bi brže levelovali svoje junake.

Baš kao što smo i u Assassin’s Creed Origins i Odyssey mogli da ignorišemo mikrotransakcije, srećom, sličan je utisak i u Ghost Recon Breakpoint. Ubisoft prodaje samo kozmetičke predmete i „prečice” za nestrpljive igrače koji žele što pre da nasviraju gear level i kao takav može se u potpunosti ignorisati. U prvi mah, kroz mikrotransakcije igrači su mogli da kupe određeno oružje koje im donosi prednost u odnosu na druge, ali je razvojni tim ublažio situaciju kroz apdejte.

Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint screenshots

Kroz testiranje igre stekli smo da je Ubisoft sa mikrotransakcije želi da isplati to što je ozbiljno uložio u produkciju ovog ostvarenja. Već smo pomenuli da je u Ghost Recon Breakpoint okupljena kvalitetna glumačka postavka, a tome moramo da dodamo da naslov izgleda fenomenalno. Dizajn mape najviše briljira i poseduje dosta varijacija, što je naročito vredno pohvale obzirom da je svet ogroman. Modeli likova i animacije su takođe realistično dobri, zbog čega smo se zaista pribojavali da nešto drugo nije u redu. Nažalost i bili smo upravu jer je Breakpoint prepun bugova, a probleme možemo uporediti sa onim koje smo nedavno videli u Days Gone. Pucanje teksutra, problematični fizički model, pa čak i neki ozbiljniji problemi mogu da se osete čak i u kraćim sesijama što je zaista zabrinjavajuće. To što će GR:B biti zakrpljen kroz naredne apdejte nikako nije uteha za to što smo dobili Early Access igru koja se prodaje po punoj ceni.

Teško je da vas ovako nešto ne iznervira. Neverovatno je koliko nam se raspoloženje menja dok igramo Ghost Recon Breakpoint. Taman kada počnemo da uživamo u igri sledi šamar koji nas podseti koliko su autori bili nepromišljeni prilikom izrade ovog ostvarenja. Da li je GRB zaista morao da bude kao The Division 2? Iskreno mislimo da ne, jer je u tom procesu lišem sopstvenog identiteta što nas je primoralo da spustimo našu konačnu ocenu. Trenutno naslov možemo da preporučimo samo igračima koji će biti spremni da zažmure na određene probleme – barem dok ih Ubisoft ne ispravi. Šteta, jer smo se nadali da će biti od prethodnika.

Igru nam je poslao Ubisoft, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint

Tom Clany's Wildlands nam se odmah dopao, tako reći na prvu loptu, zbog svog fokusa na kooperativnu igru i timsku akciju, a koja nam je priredila dosta sati zabave sa onlajn drugarima. Čak i kada smo igrali sa rendomima Wildlands je bio u stanju da n
7.2
Zanimljivo
Izvođenje
7.2
10
Vizuelne karakteristike
7.0
10
Zvuk
7.4
10
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!