Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Control

Remedy Entertainment je studio koji je oduvek želeo da napravi drugačiju igru. Za potvrdu ove teorije treba samo pogledati naslove kao što su Alan Wake, Quantum Break, pa čak i Max Payne koji je takođe nije bio baš obična pucačka igra sa pogledom iz trećeg lica. Ipak, Control je verovatno najčudnije ostvarenje na kojem je ovaj tim radio do sad.

Istina, i ovaj naslov je akcija sa pogledom iz trećeg lica i još jednom je smešten u uvrnuti svet – baš poput njegovih prethodnika. U glavnoj ulozi je ovog puta Jessie Faden koja dolazi u zgradu nazvanu Oldest House gde ubrzo saznaje da je ovaj objekat preuzeo zli entitet Hiss. I tu tek počinje da se grana kompleksna priča koju Control predstavlja, a najbolji primer konfuzije je i to što ni sama glavna junakinja nije sigurna zašto se našla na ovom mestu.

Control screenshots

Radnja će sigurno biti zanimljiva igračima koji vole misteriozne priče, ali će nedorečenost i otvorenost scenarija za tumačenje najverovatnije odbiti mnoge druge. Neobično ostvarenje svakako ima svoje svetle momente, ali se nažalost tokom dobrog dela priče oseća da autori nisu bili dovoljno zainteresovani (pa možda čak ni sposobni) da je uobliče u pitku formu. Na primer, likovi nisu napisani najbolje pa deluju neuverljivo, ali se to možda može i pripisati atmosferu koju je developer želeo da stvori. Ukratko, Control je ostvarenje u koje se treba udubiti i čisto zujanje kroz igru ne preporučujemo.

Naslov smo definisali kao akciju iz trećeg lica, jer ona kombinuje TPS i elemente superherojskih ostvarenja kao što je recimo Infamous. Superherojske moći koje poseduje glavna junakinja će biti prekopotrebne u borbi protiv Hiss koji će koristiti natprirodne moći da iskrive stvarnost. To podrazumeva čak i konstanto menjanje rasporeda prostorija, što je odličan potez razvojnog tima da osveži igru, jer će gejmeri biti primorani da polaze kroz iste lokacije po nekoliko puta obzirom da Control poseduje elemente Metroidovania ostvarenja.

Control screenshots

Tu dolazimo do najvećeg problema ovog naslova – jednoličnosti. Sobe tj. nivoi će i pored truda autora da ih koncipiraju na različite načine, u srži će međusobno biti veoma slični, što je već samo po sebi dovoljno zbunjujuće, ali će dodatnu nevolju doneti nepregledna mapa.

Akcija je uzbudljiva zbog neobične fuzije pomentuih elemenata izvođenja, ali će to značajno potisnuti mali broj različitih tipova neprijatelja. U igri se nalazi oko osam različitih tipova „običnih” neprijatelja, što je definitivno premalo za ostvarenje koje traje od 10-15 sati, a čak ni glavni neprijatelji nisu dovoljno zanimljivi da promene ovakav utisak. Iz tog razloga igra postaje monotono već nakon svoje prve polovine, pa će igrači morati da eksperimentišu i koriste drugačije pristupe okršajima kako bi sami održali izvođenje zabavnim do samog kraja.

Control screenshots

Usled atraktivnih vizelnih osobina, Control na trenutak više deluje kao tehnička prezentacija specijalnih efekata i RTX tehnologije (u PC verziji), ali oni pomalo gube smisao kada se uzme u obzir pomenuti jednoličan dizajn okruženja koji će sigurno zasmetati čak i onim igračima koji nisu klaustrofobični. Uz sve to igra nije tehnički ispeglana, jer se na konzolama mogu primetiti zamrzavanja i padovi frejmrejta. Sa druge strane, naslov produkcijski deluje skoro pa savršeno jer ima kvalitetnu glumačku postavu koja strasno dočarava uvrnutu atmosferu.

Kome je namenjen Control? Igračima koji vole da se upuste u poseban svet, da ga istražuju, a kojima možda ne smeta to što su autori nedorečeni. Ostali igrači takođe mogu da se dobro zabave uz ovo ostvarenje, ali ono ne bi trebalo da im bude u samom vrhu liste igara za prelazak.

Igru nam je poslao 505 Games, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Control

Remedy Entertainment je studio koji je oduvek želeo da napravi drugačiju igru. Za potvrdu ove teorije treba samo pogledati naslove kao što su Alan Wake, Quantum Break, pa čak i Max Payne koji je takođe nije bio baš obična pucačka igra sa pogledom iz
7.5
Zanimljivo
Izvođenje
7.5
10
Vizuelne karakteristike
7.2
10
Zvuk
7.6
10
8.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

3 Comments

Showing 0 reviews
 1. Nije prica kofuzna, samo je potrebno da ste Sam lake / Remedy geek i da ste pre toga igrali i pritom se secate dosta stvari iz Max Payne, Alan Wake i Quantum Break igara. Sve je povezano. Za one koji su igrali samo Control jeste konfuzno, ali inace sve ima smisla ako si upoznat sa radnjom i desavanjima u ostalim igrama. Ova igra se najvise referencira na Alan Wake-a.

  Reply
  • Igrao sam i prešao sve pomenute, ali je pamćenje možda već bio problem kada sam igrao ovo. 😀

   Reply
   • Ja sam napravio klip koji malo prikazuje te neke zezancije i veze izmedju njihovih igara.
    https://youtu.be/p7B2MQ4UM-c
    PS: Ne zelim da ovo bude kao reklama, ako nije primeren komentar, slobodno obrisite.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gejmplej
Grafika
Zvuk
A mininum rating of 0 is required.
Please give a rating.
Thanks for submitting your rating!

Thanks for submitting your comment!