Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Erica

Ma koliko da se trudili, razvojni timovi i izdavači često ne uspevaju da sakriju detalje o svojim novim igrama koje su držali „pod ključem” sa idejom da ih zvanično predstave nekoliko nedelja i meseci kasnije. Najveća pompa tu prati nastavke popularnih serijala ili dugoočekivana ostvarenja kao što je recimo Cyberpunk 2077, ali nam u češćem broju slučajeva najprijatnija iznenađenja dođu sa potpuno drugačije strane. Baš tako se i Erica provukla ispod radara gejming insajdera, pa je Sony uspeo da nas obraduje objavivši ovaj naslov tokom Gamescom 2019 sajma.

Iako je igra prvobitno najavljena pre dve godine, kao PlayStation 4 ekskluziva namenjena za promociju Playlink sistema, baš kao i ova Sony-jeva ideja i na ovaj naslov smo pomalo zaboravili od tad. Zbog toga nas je dodatno zaprepastila činjenica da je zamenjena glumica koja tumači glavnu junakinju, a načinjene su i neke druge izmene pa naslov i nije preterano ličio na ono što smo videli 2017. godine.

Erica je interaktivni film sa snimljenim sekvencama (Full Motion Video ili kraće FMV), a priča prati život mlade devojke (Erica) koja nije imala lak život. Ona jednog dana dobija nove informacije o smrti svojih roditelja, koji će je poslati putem intrigantne misterije. Erika prativši te tragove dolazi do Delphi House koje je bilo radno mesto njenog oca i majke, a na ovom mestu će se odvijati najveći deo igre.

Erica PS4 screenshot

Ovo je triler koji se tokom vremena sve više i više zapetljava, a zvezda je glumica Holly Earl koja je uradila fenomenalan posao tumačeći glavnu junakinju igre. Pored nje, oduševio nas je i ostatak glumačke postavke, kao i celokupna produkcija igre koja je daleko kvalitetnija u odnosu na ono što smo do tad videli u žanru.

Stepen interaktivnosti je ono što nas je najviše impresioniralo, jer su elementi na koje igrač može da utiče posebno snimljeni što u toku igre čini da se izgube grubi prelazi kakve smo do sad obično viđali. Bez obzira da li se radi o okretanju ventila na slavini, otvaranju fioke ili nešto drugo, to je uklopljeno savršeno u ostatak igre pa su tranzicije prirodne.

Poruke o izborima koje devojka može da načini (potezi ili opcije dijaloga) pojavljivaće se na ekranu, a odluka će menjati tok priče. Naravno, baš kao i u drugim ostvarenjima (kao što su Telltale igre) neće biti dramatičnih odvajanja, pa će izbori u Erica voditi ka drugačijim dijalozima i scenama, dok će pravo račvanje moći da se vidi tek u poslednjoj trećini igre sa nekoliko različitih krajeva.

Erica PS4 screenshot

Kao PlayLink naslov, Erica može da se igra putem kontrolera ili mobilnog uređaja uz posebnu aplikaciju. Naš savet je da odaberete ovo drugo, jer je bolja opcija u odnosu na malu touchpad površinu DualShock 4 kontrolera.

Možda i jedina mana ovog ostvarenja je njegova dužina, ali ovo shvatite samo uslovno. Erica može da se pređe za najviše dva sata što možda ne deluje sjajno, ali je opravdano cenom od oko 10 evra, a ukoliko želite da istražite sve opcije onda celo iskustvo može da potraje i malo duže.

Kada se uzme u obzir zanimljivo iskustvo koje donosi Erica, smatramo da je ovaj naslov vredan nabavke.

Igru nam je poslao Sony Interactive Entertainment, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Erica

Ma koliko da se trudili, razvojni timovi i izdavači često ne uspevaju da sakriju detalje o svojim novim igrama koje su držali „pod ključem" sa idejom da ih zvanično predstave nekoliko nedelja i meseci kasnije. Najveća pompa tu prati nastavke popularn
8.3
Ne propuštati!
Izvođenje
8.3
10
Vizuelne karakteristike
8.1
10
Zvuk
9.1
10
8.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!