Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Children of Morta

Kako decenije odmiču gejming postaje sve popularniji i profitabilniji vid zabave (pa i umetnosti) i naravno da se samim tim uvećava i broj naslova, konzola kao i razvojnih studija koji donose svoje ideje pred nas – skromnu publiku koja jedva čeka da naiđe na nešto novo, sveže i spektakularno. Children of Morta je takav naslov.

Indi razvojni studio, Dead Mage, pokrenuo je Kickstarter kampanju 2015. godine za svoj novi naslov – Children of Morta. Iako su oni uspeli da vrlo brzo skupe preko 100 hiljada dolara, ovaj naslov nije ugledao svetlost dana još pune četiri godine. Igrači su u međuvremenu mogli da ga zaigraju isključivo ako su finansijski podržali ovaj projekat na Kickstarter-u. I nakon četiri godine građenja ovog naslova i testiranja, pred nama je Children of Morta, Hack’n’Slash RPG sa 16-bit grafikom kakvom do sada niste videli.

Children of Morta screenshots

Priču ovog naslova tokom cele kampanje predstavlja narator koji je odradio fantastičan posao, a on će objasniti da je negde u dubinama šume korupcija počela da zaražava sav živi svet. Drveće vene, životinje se razboljevaju i umiru, a izvori vode presušuju. Glavni junaci, porodica Bergson, živi duboko u šumi i prva se suočava sa problemom, ali takođe ima i mogućnost da spreči ovu korupciju – da je jednom zasvagda zaustavi da uništi ceo živi svet. Baka Margaret je tu da objasni šta treba uraditi: treba osloboditi tri duha, doći do istine sa njihovim znanjem i lišiti se korupcije!

Igrači se u početku nalaze u ulozi John-a, a drugi lik je Linda (John-ova ćerka), ako igrate u local co-op modu (onako kako smo mi iskusili ovaj naslov i onako kako smatramo da ga treba odigrati). Svaki nivo se sastoji iz 2, 3 ili 4 tamnice koje morate preći pre nego što nastupi finalna faza nivoa, Boss.

Boss bitke su interesante, neke su teže neke lakše ali je na kraju krajeva balans u ovom naslovu odličan. Nećete imati osećaj kao da igra nije fer. Uz trening i fokus igrači mogu da postignu cilj.

Posle prvog pokušaja shvatićete da je ovaj naslov takođe i dosta težak, ali da je to upravo i bila namera razvojnog studija, jer svaki put kada umrete nešto će se desiti u kući vaše porodice Bergson: otljučaćete neki novi item ili nekog novog lika za igru, možda dobiti neku nagradu ili pak hint kako poraziti ovo zlo koje vam zadaje mnoštvo nemira. Priča je upravo smeštena u kratkim sekvencama između nivoa i to je baš komponenta u kojoj ovaj naslov sija! Zaplet zvuči superherojski i nadrealno, ali priča koju junaci doživljavaju u njihovoj kući je nešto najnormalnije, jer su problemi Bergsona isti kao i problemi svih porodica na ovom svetu. Jednostavna i dirljiva priča o ljubavi jedne porodice pomešana je sa herojskom pričom i spašavanjem celog sveta i ona pruža neverovatno dobar balans između akcije i naracije, konstantno držeći igrače budnim i zainteresovanim za ono što će se desiti sledeće.

Children of Morta screenshots

Što se tiče gejmpleja, vrlo je jednostavan, a kad postane kompleksniji to je tačno onoliko koliko treba da bi vam ovaj naslov u stvari bio malo lakši. Najviše dva igrača mogu da igraju Children of Morta, a svaki lik ima svoje sposobnosti specijalne za tog karaktera koje se otključavaju sa levelovanjem. Od likova tu su John (otac porodice i vitez sa štitom), ćerke Linda (lovac sa lukom i štitom) i Lusi (moćni mađioničar koji koristi vatru), sinovi Kevin (rouge sa dva noža) i Mark(majstor borilačih veština), kao i Džoi – izgubljeni sin ujka Bena, koji je moćni ratnik sa čekićem.

Kao što vidite to su neki standardi za RPG naslove ali u ovoj igri su napravljeni na veoma unikatan način zato što svaki karakter ima svoje perkove koji se otključavaju na 4., 8., 16. i 20. nivou. Kada se oni otključaju (nebitno sa kojim likom), oni će biti aktivirani i činiće družinu jačom. Što više igrači posvete vremena igri oni će imati i više Morva jedinica (zlato), koje omogućuju da se kupe apgrejdi kod ujka Bena. On nudi različite apgrejde koji mogu da učine likove jačim, da im povećaju život, da lakše izbegnu udarce i slično. Takođe Morv se može koristiti i za Book of Rea, tajne koje Baka Margaret otključava sa prelaskom nivoa, u kojoj se nalaze takođe razni apgrejdi (npr. više morva vam ispada ili brže levelujete). Children of Morta traje između 15 i 25 sati, a igrači će imati puno razloga da ga pređu opet kada ga jednom „obrnu”.

Children of Morta screenshots

Jedna od stvari koja nas je takođe „oduvala” je grafika. Neverovatno je koliko ispolirano, lepo i umetnički deluje ova 16-bit grafika. Nemamo šta reći osim da ćete uživati u svakoj slici i animaciji koju budete ugledali. Muzika je takođe izvanredna, ambijentalno se uklapa savršeno. Zvuci koje proizvode vaši likovi i neprijatelji uopšte nisu naporni i igračima neće smetati dok budu čistili neprijatelje!           

Children of Morta je jedno vrhunsko ostvarenje jednog indi razvojnog studija, koje se prodaje po povoljnoj ceni (22 dolara), a pritom je „local co-op friendly”! U nekim momentima ovaj naslov će vas obuzeti toliko da ćete ozbiljno početi da se poistovećujete sa dešavanjima i likovima u Children of Morta.

Autor: Luka Dž. Jovanović

Igru nam je poslao 11 bit studios, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Children of Morta

Kako decenije odmiču gejming postaje sve popularniji i profitabilniji vid zabave (pa i umetnosti) i naravno da se samim tim uvećava i broj naslova, konzola kao i razvojnih studija koji donose svoje ideje pred nas - skromnu publiku koja jedva čeka da
9.2
Ne propuštati!
Izvođenje
9.2
10
Vizuelne karakteristike
8.8
10
Zvuk
10
10
9
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!