Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Blackout Club

U poslednje vreme survival horror FPS igre postaju prilično isprane. Sve ih je više na marketu, a retko koja se trudi da postigne nešto novo i da zablista u punom sjaju svoje lične kreativnosti. The Blackout Club je izuzetak, razvojni tim se potrudio da nam unese puno novina u ovaj žanr, ali da li je uspeo?             

Pa, na neki način jeste ali i na mnogo načina nije. Radi se o horor video igri iz prvog lica koja je pre svega namenjena da se igra u četiri igrača ali isključivo online, što znači da local co-op ne postoji iako ovaj naslov deluje kao perfektna formula za partiju sa prijateljima na kauču. Prolog ili tutorial koji morate odigrati sami je nešto najbolje u ovoj video igri i da smo ga se dočepali pre izlaska ovog naslova bili bi vrlo ishajpovani i zainteresovani. Uvod vas upoznaje sa stanjem u malom gradiću, igrate kao jedna devojčica kojoj se čudne stvari priviđaju kada zatvori oči, vidi skrivene poruke i glavnog neprijatelja koji vas juri „The Shape”. Vama niko ne veruje i vaš zadatak je da sve snimite i nađete dokaze da se te stvari zaista dešavaju deci ovog malog grada. Nakon prologa, koji se ne završava najsrećnije za našu heroinu, pravite svog karaktera (vrlo oskudan player creator) i dolazite u jedan vagon koje je središte ili glavni hideout „The Blackout Club-a”. Odatle birate razne ajteme i moći koji će vam pomoći u borbi protiv kultista koji su okupirali vaše naselje.

The Blackout Club

Gameplay je klasična šunjalica iz prvog lica sa primesama horror survival naslova. Sve misije započinjete iz vašeg vagona, tu okupljate ljude sa kojima igrate i organizuje ko uzima koju ulogu. Pre početka svake misije možete izabrati jedan item koji služi kao oružje ili pomagalo vašem heroju, pištolj omamlkjivač, kuku za kačenje ili samostrel. Ovo ostvarnje možete igrati sami i do četiri igrača i tu nastaje problem identiteta naslova. Ako je igrate sami The Blackout Club je jako težak i najsporije levelujete ali samo je tada zaista horror igra. Ako je pak igrate sa drugim ljudima, horror element igre nekako nestane i više se fokusirate da svi završite zadatak živi. Misije su jako jednostavno osmišljene i random su generisane, uglavnom su to zadaci tipa snimite neprijatelja na posebnom mestu, okačite postere po kraju ili nađite dokaze da se zapravo lude stvari u vašem naselju dešavaju.

The Blackout Club

Neprijatelji su interesantno osmišljeni, postoji 4 vrste neprijatelja, Sleepers – ne mogu vas videti ali vas mogu čuti, Lucids – Mogu vas videti i čuti ali dok ste u mraku nemate problema, The Shape – glavni neprijatelj kojeg ne možete pobediti i koji se javlja kada previše ostalih neprijatelja nokautirate i juri samo jednog po jednog od vas ali ga možete videti samo kada zatvorite oči i najiteresantnija primesa ovog naslova The Stalkers – zapravo pravi igrači koji vrše invaziju i vašu instancu igre i koji imaju za zadatak da vas snime i ako to učine dobijaju poene na top listi, ako uspete da ih uhvatite dobićete item koji vam omogućuje da vi izvršite invaziju na nečiju igru, da postanete The Stalker. Kada završite misiju, dobijate exp i svakim novim levelom otključavate nove misije i na svakih par levela otključavate nove delove mape za igranje. Takođe dobijate i bombonice koje služi za kupovinu raznih odevnih predmeta koji nemaju nikakvu posebnu namenu osim estetike.

Grafički ovaj naslov izgleda prilično zastarelo ali deluje kao da je razvojni tim ciljao na jednostavniji izgled, „cartoonish” stil, koji je danas vrlo popularan ali samo ne deluje kao da odgovara jednoj horror igri. Postoji dosta bagova, videćete kako se teksture preklapaju, nećete uspeti da se popnete da željeno mesto ili ćete se nekako stvoriti na mestu na kom niste verovali da možete dospeti. Takođe moramo napomenuti da je jednom postojao i bag sa kamerom koja se spustila bukvalno do patosa tako da je bilo potpuno neigrivo. Audio je vrlo simpatično snimljen pogotovo zato što posle svake uspešne misije imate mogućnost da se sećate sna i ti razgovori koje čujete dok vaš heroj spava su zaista dobro i jezivo snimljeni, možda i najbolji adut atmosfere.

The Blackout Club

Matchmaking nije savršen, ali treba uzeti u obzir da je naslov još uvek vrlo mlad i kako za sad deluje, developeri se trude da poboljšavaju video igru svakim danom, čak postoji i opcija da naletite na nekoga iz razvojnog studija i da četujete sa njima tokom igre, što je vrlo kreativno moramo da priznamo!

The Blackout Club se trudi da bude više stvari odjednom ali ne uspeva da potpuno bude ni jedna konkretna stvar. Nemogućnost igranja ovog naslova sa prijateljima za istom konzolom ili PC mašinom još više ruši ideju zajedničkog preživljavanja u ovom malom i čudnom gradu. Ono što je pozitivno je da košta 30 američkih dolara tako da video igra zaista nije preskupa ali ako nemate sa kim da je igrate vrlo brzo ćete je „ostaviti na polici”.

Autor: Luka Dž. Jovanović

Igru nam je poslao Question, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

The Blackout Club

U poslednje vreme survival horror FPS igre postaju prilično isprane. Sve ih je više na marketu, a retko koja se trudi da postigne nešto novo i da zablista u punom sjaju svoje lične kreativnosti. The Blackout Club je izuzetak, razvojni tim se potrudio
6
Onako
Izvođenje
6.0
10
Vizuelne karakteristike
7.0
10
Zvuk
5.0
10
6.0
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!