Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

F1 2019

Autori video igara su očigledno fascinirani Formulom 1, jer je „najluđi cirkus na svetu” od 1976. do danas prebačen u digitalni oblik nebrojeno puta. Nakon štu su mnogi razvojni timovi pokušali (i ponekad potpuno uspeli) da prenesu atmosferu brzog i atraktivnog takmičenja na igračke sisteme, od 2009. godine zvanična licenca se nalazi u rukama razvojnog tima Codemasters koji svake godine donosi sve bolju simulaciju vožnje. Najnovije izdanje, F1 2019 opet je uspelo da nas oduševi unapređenjima u odnosu na prošlogodišnje izdanje.

Najveća novina ove godine je dodatak F2 takmičenja u igru sa kojim F1 2019 deluje kao najsveobuhvativnija igra do sad. Tako nešto barem sa sigurnošću može da se kaže za karijeru koja je fokusirana na priču, baš kao što je recimo slučaj sa poslednje tri FIFA igre. U formuli to znači da će pojedine trke biti skriptovane, pa će se recimo dešavati predefinisani kvarovi i slične specijalne situacije (po kojim je ovaj sport uostalom i prepoznatljiv).

F1 2019 screenshot

Igrač počinje za volanom F2 bolida gde upoznaje nekoliko drugih (fiktivnih) vozača sa kojim stvara prva prijateljsva i rivalstva. Sve deluje odlično do momenta kada se shvati da je ovaj segment prekratak i služi tek kao uvod u F1 šampionat (kao što je to recimo NBA2K radio sa NCAA utakmicama). Mada je ovakav potez razočaravajuć (Codemasters je rekao da će u igru biti ubačena cela F2 sezona), ono što karijera u F1 2019 nudi vratiće brzo interesovanje, jer poseduje sve elemente iz prošlogodišnjeg izdanja uključujući osnovne RPG elemente i unapređivanje modela, kao i potpunu simulaciju kakva ne može da se vidi ni u jednoj drugoj vožnji.

Ipak, u odnosu na prethodnu igru teško je primetiti unapređenja, jer su svi elementi reciklirani, kao što su R&D apgrejd sistem ili animacije nakon trke. Prava novina vredna pomena su transferi vozača između timova, jedna od najtraženijih opcija koja će protumbati sezonu.

F1 2019 screenshot

Osim karijere na raspolaganju je još dosta zanimljivih modova kao što su Prost i Senna challenge režim, ali i kompleksan multiplejer režim sa dosta izmena u odnosu na prethodnike. F1 2019 je još jedan od onih koji se nada da će doživeti veliki uspeh na esport sceni, ali je to makar donelo novi league sistem i neke dobrodošle inovacije.

Codemasters je već odavno uspeo da usavrši fizički model ponašanja vozila, pa ona na stazi donose uzbudljivu dozu adrenalina koji često deluje zastrašujuće (posebno ako ostavite oštećenja vozila). Simulacija je toliko detaljna da može i da uplaši pojedine igrače, a deluje kao da su autori ove godine dosta pažnje posvetili veštačkoj inteligenciji protivnika koja deluje dosta dobro. Protivnici prate dešavanja u trci, a nekad čak i primenjuju ozbiljniju strategiju kako bi nadmašili igrača. Naš utisak je toliko pozitivan da nam deluje bolje od takmičenja u multiplejeru, jer drugi gejmeri nemaju ni približno tako dobru disciplinu, pa se neće suzdržavati da se ponašaju kao divljaci na stazi (što je problem svih vožnji).

Onlajn komponenta donosi i mogućnost kreiranja izgleda boja bolida, ali je ovaj segment igre doneo impelementacije mikrotransakcija, što je još jedna stvar koja nam se ne dopada u igri, ali se barem ne radi o p2w ajtemima.

F1 2019 screenshot

Prezentacija igre nije na nivou drugih vožnji, ali daleko od toga da F1 2019 izgleda loše. Svoje najveće grafičke kvalitete igra će pokazati u lošim vremenskim uslovima koji deluju impresivno, dok će u ostalim momentima biti primetan zaostatak u odnosu na naslove kao što su Forza Horizon ili Project Cars 2. Oni obazriviji (čitajte: fanatični) igrači primetili su i da se pojedine staze razlikuju u odnosu na one prave, ali ovo je već zamerka koju će imati tek mali broj ljudi. Zvuk sa druge strane deluje veoma realistično, i osim nekih neuverljivo izgovorenih rečenica tokom karijere ili male baze komentara, nemamo većih zamerki.

F1 2019 je još jedan primer sportske simulacije koja je žrtva manjih unapređenja u gejmpleju u odnosu na prethodno izdanje, ali to je bilo gotovo pa i očekivano. Ipak, zbog toga što su autori radili na dodatnom sadržaju, karijeri i boljem multiplejeru, ovo izdanje deluje kao najbolje do sad i naša je preporuka ukoliko živite za Formula 1 šampionat.

Igru nam je poslao Codemasters, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

F1 2019

Autori video igara su očigledno fascinirani Formulom 1, jer je „najluđi cirkus na svetu" od 1976. do danas prebačen u digitalni oblik nebrojeno puta. Nakon štu su mnogi razvojni timovi pokušali (i ponekad potpuno uspeli) da prenesu atmosferu brzog i
8.8
Ne propuštati!
Izvođenje
8.8
10
Vizuelne karakteristike
8.8
10
Zvuk
8.4
10
8.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!