Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Days Gone

Svi znamo da su ekskluzivni naslovi glavni razlog uspeha neke igračke konzole, a nadomak nove sonijeve konzole sada sam siguran da možemo da kažemo da je PlayStation 4 na ovom polju u većini slučajeva potpuno briljirao. Samo prošle godine smo dobili God of War i Marvel’s Spider-man, a prvi adut za 2019. je Days Gone. Za razliku od navedenih ostvarenja, iza najnovije igre se krije manje poznat, ali ništa manje značajan Bend studio koji već više od 20 godina pravi PlayStation igre. Mada su oni radili na Uncharted i Resistance igrama za prenosne Sony konzole, ovaj razvojni tim je najpoznatiji po Syphon Filter serijalu od kog je pak prošlo poprilično vremena (evo ruke ako se sećate ovoga). Baš ove činjenice navele su nas da imamo pomešana očekivanja u vezi sa najnovijom ekskluzivom PlayStation-a, ali nakon što sam u nju uložili desetine i desetine sati, sada mogu da kažem da razloga za brigu nije bilo.

Days Gone se odigrava dve godine nakon što je smrtonosna zaraza usmrtila gotovo celokupnu populaciju planete ili ih pretvorila u zombi stvorenja koja se ovde nazivaju ,,Freaker-ima”. Igrači će se naći u ulozi Deacon St. John-a, nekadašnjeg člana bajkerskog kluba koji je sad skitnica i lovac na ucenjene glave. On preferira da provodi vreme na putu, ali će već na samom početku igre dobiti novosti koje će promeniti njegove prioritete.

Days Gone screenshots
Deacon i njegov VGA motor 😉

Igra stavlja veliki fokus na priču koja je sklopljena odlično i sastoji se od zanimljivih obrta i često previše emotivnih momenata koje neće ostaviti igrače ravnodušnim. Scenario je sigurno najsvetliji momenat igre, a za prelazak Days Gone će vam trebati negde oko 30 sati ako se držite samo glavnih misija, dok u toj brojci čak šest sati čine samo među-animacije!

Radnja igre je smeštena na Severo-zapad Sjedinjenih Američkih država, takozvani Pacific North West, koji nismo prečesto u prilici da vidimo u igrama, a u poslednje vreme smo dobili nekoliko naslova koji se odigravaju baš ovde. Baš zbog toga moram da pohvalim atmosferu naslova, a pre svega svež pristup autora temi, jer smo na  zombi drame do sad svi već oguglali.

Days Gone screenshots
Ovo se nije lepo završilo za glavnog junaka

Mada to možda nije bilo jasno iz prvog trejlera za igru, Days Gone je open world akciona igra sa third person shooter elementima. Igrače će verovatno zbuniti drugačiji koncept misija u odnosu na druge igre, jer one nisu podeljene na glavne i sporedne, već obično istovremeno utiču na napredak više delova radnje. To je prikazano u menijima igre, ali prilikom izbora markera na mapi nije uvek najjasnije kojim putem treba da se ide i da li neke misije mogu da isteknu ili da se preskoče tj. ostave za kasnije. Ovakva podela je tu da akcentuje različite grane zaista bogate priče, ali mi se čini da je tako nešto urađeno i kako bi se bolje zamaskiralo to što igra ima skromniji broj različitih misija. Samo nekoliko sati igre će biti dovoljno da se gejmeri upoznaju sa svim onim što nudi Days Gone i do kraja igre ona se neće truditi da priredi mnogo iznenađenja. Šta više, kad god na primer vidite NERO misiju (rećiću samo toliko) znaćete tačno šta da očekujete od nje.

Stvari znatno popravlja odlično izvođenje, a ako bih baš morao da navedem poređenje, napucavanje je recimo dosta slično onom u Uncharted-u ili The Last of Us, dok neki elementi imaju dosta sličnosti sa Far Cry serijalom. Složićete se da je to lepo društvo i Days Gone im tokom najvećeg dela igre sasvim fino parira.

Days Gone screenshots
Već više od tri freaker-a na ekranu je problem, a ovakve grupe – noćna mora

Obzirom da je ovo postapokaliptično ostvarenje, glavni neprijatelji će biti zombiji koji su podeljeni na tri tipa, ali ništa manje bezopasni će da budu grupe bandita koje su raštrkane po svetu. Međutim, tokom mog prelaska igre meni se najviše ledila krv kada sam ugledao neke od životinja koje će isto jurcati za Deek-om. Kažem juriti, jer dok od ostalih protivnika možete da pobegnete na motoru, vuk će biti u stanju da stigne glavnog junaka čak i pri najvećoj brzini. Za freaker-e možemo da kažemo ono što važi i za sve druge igre u kojim se nalaze zombiji, a to je da su u manjim grupama skoro pa bezopasni, a da pravi haos nastaje sa hordama koje znaju da izgledaju veoma dramatično. Da nam pre nekoliko dana nije stigao World War Z bili bismo verovatno zapanjeni količinama zombija koje su ubačene u igru, ali su one ovde sigurno mnogo opasnije. Najveći razlog za to je naravno podatak da je municija oskudna i da je uvek pametnije bežati od nemrtvih pošasti. U nekim misijama Deek će imati zadatak da se obračuna sa freaker-ima, kada samo mogu da preporučim šunjanje, kao i to da se igra po danu kad god je moguće jer onda ima manje čudovišta na mapi. Sa druge strane, tokom noći freaker-i napuštaju svoje jazbine, ali je zato igračima lakše da se izbore sa bandama jer su njihove baterijske lampe uočljivije u daljini. Kad sam već kod lampe, čak i sa sniženim brightness-om upotreba iste ili fara na motoru mi nije bila neophodna, jer se sve videlo super, a i Deacon je ostajao skriveniji dok se šunja oko negativaca.

Doduše nekad mi se činilo i da nije potrebno biti previše pažljiv, jer je veštačka inteligencija protivnika loša i često neće reagovati na neke stvari. Na primer, buka će alarmirati neprijatelje, ali će zato oni mirno prolaziti pored njihovih sveže ubijenih saboraca. Na to, kao i na odsustvo primene neke taktike protiv glavnog junaka sam se navikao, ali se često dešavalo i da se AI potpuno izbaguje i recimo freaker-i prosto prođu pored bandita koji mirno patroliraju pored njih. Pa čak i pored toga Days Gone neće prestati da bude zabavan, jer se sa svakom novom misijom skuplja novac i XP potreban za zanimljiva unapređenja heroja i njegovog motora.

Days Gone screenshots
Smena dana i noći, kao i vremenske nepogode

Zanimljivo je kako je motor jedino vozilo koje igrač može da koristi u igri, a kako on nikad neće dosaditi. Fizički model kretanja je odličan, a tokom napredovanja kroz priču Deek će moći da menja gotovo sve delove motora unapređujući njegove karakteristike i menjajući mu izgled što je svakako lep detalj za ovakav naslov. Kako bi se igrači podsetili da je ovo postapokaliptično ostvarenje, oni će morati stalno da paze na količinu goriva u motoru, kao i na njegovo stanje, jer su resursi retki i potraga za njima će često biti naporna i opasna. Iz tog razloga sam siguran da će svi igrači voditi mnogo više računa kako voze sa više vremena provedenim u ovom naslovu.

Days Gone takođe ima i detaljan sistem kraftovanja, a ubačena je i mehanika apgrejdovanja skilova koje tokom vremena otključavaju zanimljive nove sposobnosti za glavnog junaka. Mada obično izbegavamo da komentarišemo raspored kontrola u nekoj igri, moram da spomenem i interesantnu odluku autora da otvaranje posebnih menija stavi na touchpad dualshock 4 kontrolera. Ovakav dizajn ubrzava pristup željenim opcijama, ali se često dešavalo da tokom igre slučajno otvorim meni jer je touchpad osetljiv.

Days Gone je lokalizovan u Hrvatskoj i svi meniji i titlovi su prevedeni na hrvatski jezik. Za potrebe testa mi smo dobili verziju u kojoj su bili dostupni samo ruski, poljski i engleski jezik.

Prim.aut.

Days Gone radi na modifikovanom Unreal 4 endžinu i često uspeva da oduševi količinom detalja. Primećuje se da su autori najviše truda uložili na izradu glavnih likova, kao i motora, ali se meni dopada i to što su razmišljali o tome da njih smeste u raznovrstan svet. Mapa možda nije najveća koju smo imali prilike da vidimo do sad, ali prikazuje nekoliko različitih tipova terena, koji su uz to detaljno presvučeni postapokaliptičnim slojem detalja. Specijalni efekti su takođe impresivni, naročito prelazi između noći i dana i vremenske nepogode. Može se takođe primetiti da neki specijalni efekti na koje smo navikli u modernim igrama nisu ubačeni ovde, no ako bi pričali o tehničkim stvarima koja zaslužuju više pažnje, ovo bi verovatno bilo na poslednjem ili pretposlednjem mestu.

Days Gone screenshots
Nivo detalja je sjajan!

Iako se navodi kao AAA Sony ekskluziva Days Gone po nedovršenosti sigurno ne deluje tako. Pored činjenice da ona radi na zakucanih trideset slika u 1080p rezoluciji čak i na PS4 Pro konzoli, iscrtavanje tekstura i objekata je previše blizu, toliko da često može da zbuni. Na primer, na delu mape koje se odigrava u močvari često može da se učini da je voda dublja nego što to stvarno jeste, sve dok se ne iscrtaju biljke. Nešto veći problem je to što je igra prepuna bagova, gde su neki od njih veoma ozbiljni. O tome možda najbolje govori podatak da je igra jednom odlagana, a da je pre njenog izlaska objavljen i ogroman apdejt, koji je tek donekle uspeo da zaustavi krvarenje ovog naslova. Uverio sam se takođe da je jedan od gamebreaking bagova ispravljen, ali sam i nakon patcha nailazio na čudne tehničke probleme koji osim što kvare celokupan utisak, na žalost utiču i na samu igru. Pod tim mislim i na to da će u pojedinim scenama igračima biti teško da zaključe da li je nešto bag ili isplanirana odluka razvojnog tima. Opšti utisak je da je autorima bilo potrebno još vremena da završe našminkaju igru, te da je ona izašla nešto ranije nego što bi trebalo.

To je zaključak koji kvari celokupan utisak o ovom inače zabavnom ostvarenju. Od PlayStation 4 ekskluziva se obično očekuje da će one biti besprekorno dobre, ali Days Gone ne ispunjava sve kriterijume savršene igre i daleko je od novog God of War-a ili Spiderman-a. Ipak, iako nije potpuno ispunio očekivanja, ovo je zabavno ostvarenje koje bez problema možemo da preporučimo svima da nabave. Po svemu sudeći odluka o kupovini će biti još lakša uz pad cene, kada bude objavljen još neki apdejt, kao i besplatnu ekspanzija koju je Sony već najavio.

Igru nam je poslao Sony Interactive Entertainment, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Days Gone

Svi znamo da su ekskluzivni naslovi glavni razlog uspeha neke igračke konzole, a nadomak nove sonijeve konzole sada sam siguran da možemo da kažemo da je PlayStation 4 na ovom polju u većini slučajeva potpuno briljirao. Samo prošle godine smo dobili
7.6
Zanimljivo
Izvođenje
7.6
10
Vizuelne karakteristike
7.6
10
Zvuk
8.2
10
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!