Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Far Cry New Dawn

Verujemo da je malo ko očekivao da će Ubisoft objaviti novu Far Cry igru tako brzo nakon poslednjeg nastavka, zbog čega nas je prva vest o Far Cry New Dawn zatekla. Situacija je postala jasnija kada je otkriveno da se radi o stand-alone ekspanziji koja će zadržati osnovnu mehaniku, ali i mesto odigravanja radnje.

Naime, priča Far Cry New Dawn se baš kao i u prethodniku dešava u fiktivnom okrugu Hope County (u saveznoj američkoj državi Montana), ali 17 godina nakon događaja u Far Cry 5 što ga čini neobičnim nastavkom igre. Kada to kažemo mislimo na činjenicu da će pojavljivati neki poznati likovi, ali je radnja okrenuta u potpuno novom smeru predstavljajući tri frakcije i nove negativce, sestre bliznakinje Miki (Mickey) i Lu (Lou). Devojke su se nametnule kao vođe postapokaliptičnog sveta, terorišući sve druge žitelje i terajući ih da rade ono što one naume.

Svež pogled na poznato okruženje je ono gde igra najviše privlači pažnju, naročito ukoliko ste ranije imali priliku da odigrate prethodno ostvarenje. Ipak, priča je postavljena tako da nju mogu da isprate igrači koji nisu igrali peticu, iako će oni koji jesu biti nagrađeni nekim detaljima kao što su sudbine pojedinih likova.

Far Cry New Dawn screenshots

Obzirom da je igra po obimu manja u odnosu na prethodni naslov i sama priča je kompaktnija, zbog čega neki obrti možda neće imati preveliki efekat na igrače jer oni neće imati priliku da se vežu za centralne likove priče. Autori su se potrudili da to ublaže i da singlplejer kampanju razvuku gomilom sporednih zadataka, od kojih su neki nezaobilazni jer su neophodni za progresiju.

New Dawn je pucačka igra u prepoznatljivom Far Cry kalupu i pored osnovnih misija, važan zadatak igrača će biti da skupljaju raznorazne materijale, a naročito buradi etanola koji je u novom svetu najvažniji resurs. Sve stvari koje glavni junak prikuplja sada se koriste za kraftovanje, počev od oružja, paketa prve pomoći, vozila, pa sve do unapređivanja baze. Baš ova poslednja stavka vodi do otključavanja narednih glavnih misija.

Jednom kada shvatite da su određeni materijali oskudniji od drugih i da njih možete da prikupite samo radeći neke stvari koje vam ne deluju zanimljivo, pojaviće se prvi problemi za Far Cry New Dawn.

Far Cry New Dawn screenshots

Grajnd je najočigledniji kod etonola koji se prikuplja osvojanjem neprijateljskih kampova u delu igre koji je nazvan Outpost Escalation. Jednom kada zauzmete bazu možete da naredite da se resursi lutuju za dodatnu količinu etanola, čime će je ovog puta zauzeti jači neprijatelji. Onda opet imate priliku da napadnete neprijateljski kamp, a izazovniji zadatak doneće veću nagradu.

Mada je zauzimanje neprijateljskih logora uvek bio jedan od najzanimljivijih delova Far Cry igara, New Dawn će bukvalno terati igrače da se posvete ovom segmentu igre jer će to biti neophodno za unapređivanje igračeve baze. Ovaj zadatak od igrača zahteva maštovitost i smišljanje najzanimljivijih načina oslobađanja teritorije, jer ova misija nije naročito teška ni na najvećoj težini. Ukoliko pak spadate u oni igrače koji bi samo da prelete preko ovog zbog etanola, onda ceo posao postaje veoma repetativan.

Resursi koji se koriste za kraftovanje naoružanja i vozila su takođe problematična novina, jer će jači neprijatelji biti otporni na slabije naoružanje, dok će za epic opremu igrač morati da upotrebljuje retke materijale. Baš kao i u petici i poslednjim Assassin’s Creed igrama, Ubisoft je odlučio da pomogne i reši probleme igrača, ako su oni spremni da otvore novčanik.

Far Cry New Dawn screenshots

Uz materijale neophodne za napredovanje, Ubisoft se potrudio da ubaci i neke collectable predmete, a njih ima toliko da bi New Dawn mogli da nazovemo i looter shooter ostvarenjem!

Igra obiluje sadržajem, pa verujemo da će uspeti da zadovolji igrače jer su na raspolaganju i sporedne misije u kojim možete da otključate pomoćnike. I ovog puta je lista sastavljena od šarenolikih likova, pa se ovog puta umesto medveda po imenu Čizburger (Cheeseburger) pojavljuje vepar Horejšo (Horatio), a tu je i bakica Nana koja ima ulogu ni manje ni više nego – snajperiste!

Po prvi put u serijalu, vaš saborac može da bude drugi igrač i to od početka pa do kraja igre, a mehanika je najsličnija onoj koju smo videli u Souls naslovima. Misije koje završi igrač koji je pozvan u sesiju ,,domaćina” neće biti obeležene kao kompletirane u njegovoj verziji igre, već će on samo dobiti osvojene materijale za to što pomaže hostu.

Na kraju, tu su i expedition misije koje će igrača odvesti van okruga houp, a na misije koje su na raspolaganju zanimljive. Kao i u prethodnim igrama i ovog puta su se autori potrudili da zadaci budu što neobičniji, tako da New Dawn ima nekoliko upečatljivih misija pa igrači koji su očekivali tako nešto neće biti razočarani.

Far Cry New Dawn screenshots

Dizajn igre zaslužuje najviše ocene i zanimljivo je videti poznate lokacije u novom ruhu. Novi vrli svet koji je kreirao Ubisoft deluje fenomenalno bez obzira na to koliko igrači poznaju izvornu materiju, ali je on i primetno manji u odnosu na prethodnika. Mapa poseduje dobru varijaciju terena i lokacija, a na ekranu dominiraju jarke boje koje prikazuju svetliju verziju postapokaliptične budućnosti.

Tokom našeg prelaska igre naleteli smo na nekoliko tehničkih problema gde nam je najviše zasmetala brljava upotreba grapling kuke, jer je konopac često prolazio kroz teksture okruženja, što je penjanje učinilo nemogućim bez ponovnog bacanja kuke.

Konstantna i duga učitavanja su nas takođe pošteno namučila, pa nam ,,fast travel” nije delovao baš preterano brz zbog prečestih loading ekrana.

Far Cry New Dawn je naslov u kojem će sigurno najviše uživati oni igrači kojima se svidela prethodna igra. Kako smo bili jedni od njih, uspeli smo dobro da se zabavimo, ali je očigledno da Ubisoft mora da napravi veći evolutivni korak u narednoj igri. Ekperiment Ubisofta sa postapokaliptičnim nastavkom moramo da ocenima kao uspešan, ali bismo više voleli da je razvojni tim vreme provedeno u razvoju New Dawn uložio na narednu igru.

Igru nam je poslao Ubisoft, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Far Cry New Dawn

Verujemo da je malo ko očekivao da će Ubisoft objaviti novu Far Cry igru tako brzo nakon poslednjeg nastavka, zbog čega nas je prva vest o Far Cry New Dawn zatekla. Situacija je postala jasnija kada je otkriveno da se radi o stand-alone ekspanziji ko
7.8
Zanimljivo
Izvođenje
7.8
10
Vizuelne karakteristike
7.7
10
Zvuk
8.7
10
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i: