Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Jon Shafer’s At the Gates

Ime Džona Šefera (Jon Shafer) sigurno dobro poznajete ukoliko ste kao i mi proveli nebrojene sate uz Civilization V. Nakon tog naslova, glavni dizajner igre odlučio je da pokrene sopstveni projekat nazvan At the Gates sa ciljem da unese novine u 4X žanr.

Pionirska vizija Shafer-a i njegov trud očigledni su već na prvi pogled obzirom da ova potezna strategija meša survival i roguelike elemente. Ova naizgled kombinacija prirodno je uklopljena u igru i pokazala se zanimljivijom nego što smo očekivali, no At the Gates trenutno deluje samo kao gruba skica koja jednog dana može da postane remek-delo. Paralela koju možemo da napravimo i sa jednom tipičnom partijom u 4X igrama.

At the Gates screenshot
Ručno nacrtana grafika deluje super, animacija i meniji nas nisu impresionirali

Od skromnih početaka i jedne naseobine, igrač u At the Gates ima zadatak da širi svoje carstvo, sve dok ne ispuni jedan od dva cilja: vojnu ili ekonomsku pobedu nad Rimskim carstvom. Međutim, u ovom naslovu igrači će imati ograničen broj jedinica na raspolaganju, pa će cilj igre biti da se na najbolji način upotrebi ono što je na raspolaganju. Klanovi koji dolaze u naseobinu imaju svoje želje i specijalnosti, što nekad zna da pomogne, ali češće će biti tu da zakomplikuju napredovanje. Na primer, u okruženju naseobine se možda nalaze žitna polja, ali klanovi koji su na raspolaganju možda će želeti samo da ratuju, a ne da se bave agrikulturom. Uz sve to, igrači će morati da na najbolji način iskoriste resurse koji su im dostupni u okruženju, ali uvek imaju opciju da odluče da se izmeste ukoliko je to potrebno.

Ceo koncept je interesantniji nego što možda na prvi to može da se učini, naročito jer je autor u miks ubacio i promenu godišnjih doba, kao i vremenske neprilike. Na sve ove stvari igrač će morati da računa unapred i planira unapred, kada igra postaje najizazovnija.

At the Gates screenshot
Autor naveo da diplomatija treba da se dobrano doradi – to valjda dovoljno govori

Problemi za At the Gates nastaju kada se shvati da će bitka sa sopstvenim klanovima biti zanimljivija od borbe sa spoljašnjim neprijateljima iz prostog razloga jer deluje kao da veštačka inteligencija ne postoji! Kompjuter će u najčešćem broju slučajeva ignorisati igrače, što je veoma čudno jer je u igru ubačen detaljan diplomatski sistem. Cela interakcija sa AI protivnicima svedena je na retke poruke na ekranu.

At the Gates screenshot
Zima donosi ne donosi pravu opasnost, već samo drastično usporava napredovanje ukoliko igrač ne vodi računa

Obzirom da igrač ne mora preterano da brine na neprijatelje, partije se svode na upotrebu resursa i ljudstva na raspolaganju i jednom kada se otkrije ,,dobitna kombinacija” igra će postati prelaka što će možda uticati na mnoge igrače da je brzo batale.

Kada smo to shvatili, nadali smo se da će nasumično generisana mapa uticati na replay-value, ali i to se nije pokazalo tačnim, a čak je i sam autor rekao da At the Gates treba još dosta da se dorađuje. Ovo je jedan od retkih slučajeva kada nam se čini da bi možda bilo bolje da naslov trenutno nosi ,,Early Access” nalepnicu.

At the Gates predstavlja skup svežih i moramo da naglasimo odličnih, ideja koje nažalost nisu realizovane u potpunosti. Naslov deluje kao pilot projekat za neku narednu igru pa se iskreno nadamo da će uspeti da privuče pažnju, ako ne igrača, onda velikih izdavača spremnih da finansiranju nastavak. U trenutnom obliku At the Gates možemo da predložimo samo najtvrdokornijim ljubiteljima 4X žanra.

Igru nam je poslao Conifer Games, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Jon Shafer’s At the Gates

Ime Džona Šefera (Jon Shafer) sigurno dobro poznajete ukoliko ste kao i mi proveli nebrojene sate uz Civilization V. Nakon tog naslova, glavni dizajner igre odlučio je da pokrene sopstveni projekat nazvan At the Gates sa ciljem da unese novine u 4X ž
6.7
Zanimljivo
Izvođenje
6.7
10
Vizuelne karakteristike
6.6
10
Zvuk
7.5
10
7.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i: