Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Ace Combat 7: Skies Unknown

Letačke simulacije su još jedan od žanrova igara koji ne viđamo prečesto u poslednje vreme. Osim odvojenih misija u pojedinim naslovima ili igara kao što su Battlefield i War Thunder gde avioni čine tek jedan deo sadržaja, retko kad smo u prilici da odigramo ostvarenje ovog tipa a da ona zaista zaslužuje našu pažnju. Ace Combat 7: Unkown Skies pojavio se ovih dana kako bi ,,prodrmao” žanr, ali i vratio čuveni serijal na pravu stazu.

Naime, legendarna franšiza koja je započeta davne 1995. godine pod Air Combat imenom već više od deset godina nije donela izdanje koje bi bilo vredno naše pažnje. Prethodna igra, Assault Horizon, je posebno zanimljiv slučaj jer je promenio formulu serijala do neprepoznavanja. On nije nosio brojku u svom imenu i bio je smešten u stvaran svet, nasuprot fiktivnom univerzumu po kojem je prepoznatljiv Ace Combat serijal. Ovaj naslov je srljao da dočara filmski uzbudljive okršaje na nebu, kao i deonice u helikopteru koje nisu lepo ,,legle ljubiteljima serijala.

Zbog toga je sedmica najverovatnije vratila okršaj Osean Federacije i Erusea koje su opet našle razloga da zarate. Ceo okršaj je ispraćen kroz perspektivu pilota koji su se našli u sukobu, a kao i uvek Bandai Namco je našao mesta da proplete emotivne momente kako bi predstavio priču o ljudima, a ne ,,čeličnim pticama”. Ta promena u odnosu na blockbuster-ovski pristup priči iz Assault Horizon-a je dobrodošla i nas je naterala da se vežemo za likove, a naročito je zanimljivo to što kroz priču svaki plan da se zakomplikuje što akciju na ekranu čini napetijom.

Ace Combat 7 Skies Unknown opis recenzija screenshot review

Kad smo već kod toga, sigurno ste primetili da smo pomenuli da je Ace 7 simulacija letenja, ali ovaj izraz koristimo čisto kao odrednicu u nedostatku boljeg opisa jer ,,arkadno letenje” i ne zvuči baš najbolje. To je pak najtačnija definicja, jer iako se ovaj naslov trudi da dočara vojne okršaje na nebu, on često beži od realizma.

Ne samo da su zbog fiktivnog okruženja autori iskoristili priliku da u igru ubace futurističke letelice, već je stavljen jak akcenat na akciju. Pored rizičnih manevra i mogućnosti da letelica ponese nekoliko stotina raketa, nekoliko misija će imati boss okršaje gde će igrači imati zadatak da unište ogromne letelice i objekte. Izvođenje je napravljeno tako da stvori iluziju da se radi o simulaciji dok na ekranu pokušava da donese što atraktivniju akciju.

Ace Combat 7 Skies Unknown opis recenzija screenshot review

Misije su dovoljno raznovrsne, mada će nekad znati da se otegnu ili da zahtevaju jednolične radnje. Utisak znatno popravlja dodatak efekata različitih vremenskih uslova koji ne samo da će smanjiti vidljivost već uticati na funkcionisanje aviona. Izgleda da je ovo najnoviji trend u industriji video igara, jer su pre ovog ostvarenja slično doneli i Forza Horizon 4 i Just Cause 4. U Ace 7 rezultat je možda i najefektniji, jer tera igrače da se snalaze u teškim uslovima. Doduše i ovo treba shvatiti slobodno, jer igra ima dva modela upravljanja, gde će tek ,,Expert” kontrole doneti koliki toliki izazov.

Pored singlplejer kampanje Ace Combat 7 sadrži i multiplejer režim, a on je podeljen na timski i solo death match za do osam igrača. U oba slučaja igrači imaju zadatak da što pre skupe određeni broj poena, a zanimljivo je pomenuti da je free for all režim iz nama nepoznatog razloga nazvan battle royale, iako on nema preterane veze sa prvom asocijacijom na ovo ime. Za koju god opciju da se opredele, igrači će imati mogućnost da odaberu omiljenu letelicu i da je opreme oružjem za šta imaju ograničen broj poena što u celu priču ubacuje taktički element. Sami mečevi su poprilično brzi jer su ograničeni vremenski na pet minuta, tako da nam uzbuđenja tokom okršaja nije nedostajalo.

Ace Combat 7 Skies Unknown opis recenzija screenshot review
U igri i sistem za otključavanje novih letelica i naoružanja

Kad smo već kod uzbuđenja, PlayStation 4 verzija igre posebna je zbog toga što jedina ima podršku za VR setove, ali ona je ograničena na odvojen mod koji poseduje četiri kratke misije. Ranije smo imali prilike da isprobamo Ace Combat 7 VR, a osim što je utisak bio neverovatan (pogotovo pri letenju blizu zemlje) u mnogim situacijama igranje nam se učinilo i lakšim obzirom da igrač može da brže osmotri nebo i pozicije neprijateljskih letelica pomeranjem glave. Može se slobodno reći da je primena virtualne realnosti korisnija u ovom naslovu u odnosu na druge igre, a možda i jedna od najboljih koje smo iskusili do sad, zbog čega nam je žao što nije raširena na celokupnu igru.

Igra izgleda impresivno i bez VR naočara, gde najviše oduševljavaju efekti vremenskih nepogoda. Obzirom da odavno nismo imali prilike da vidimo slično ostvarenje, poređenje možemo da napravimo samo u odnosu na prethodnika kada se primećuje veliki evolutivni skok. Ace Combat 7 na konzolama radi bez primetnih problema, a PC verzija donosi detaljna podešavanja grafike i podršku za 4K rezoluciju. Igranje u widescreen formatu bi moglo da predstavlja solidnu alternativu u odnosu na VR, ali na žalost ta opcija je izostala.

Zvučna komponenta takođe zaslužuju pohvalu, jer u bliskoj borbi tačna pozicija aviona može da se oseti po sluhu, a posebno impresivno deluju i specijalni efekti poput eksplozije letelica.

Ace Combat 7 Skies Unknown opis recenzija screenshot review

Iako se džojstik nameće kao najlogičniji izbor za upravljanje avionima ako ni zbog čega drugog, a onda makar zbog boljeg osećaja letenja, Ace 7 je savršeno igriv na kontroleru. Ovo je čak i naša preporuka za PC igrače, jer je baš kao i u recimo Battlefield serijalu, kontrolisanje neuporedivo lakše nego na mišu i tastaturi.

Kako god da odlučite da igrate Ace Combat 7 zaključak će najverovatnije biti isti, a to je da ovu igru morate da isprobate. Sigurni smo da će ljubitelji serijala, baš kao i mi imati pokoju zamerku, ali nas je najnoviji nastavak uspeo da podseti koliko nam je ovaj serijal nedostajao.

Ukratko

Ace Combat 7: Skies Unknown

Letačke simulacije su još jedan od žanrova igara koji ne viđamo prečesto u poslednje vreme. Osim odvojenih misija u pojedinim naslovima ili igara kao što su Battlefield i War Thunder gde avioni čine tek jedan deo sadržaja, retko kad smo u prilici da
8.3
Ne propuštati!
Izvođenje
8.3
10
Vizuelne karakteristike
8.1
10
Zvuk
8.9
10
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!