Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Battlefield V

Put kojim je prošao Battlefield V do svoje premijere nije bio lak. Prvu zvaničnu najavu obeležile su oštre kritike igrača koji nisu mogli da pređu preko, hm, ,,slobodnijeg” tumačenja istorije. Poenta tog prvog trejlera bila je da pokaže kako će igra imati novi sistem kastomizacije likova, što je uz najavljeni battle royale mod delovalo zabrinjavajuće svim Battlefield veteranima koji su se plašili da će ovaj naslov biti pod velikim uticajem aktuelnih trendova u gejming industriji. Ipak, konačna verzija igre je iznenađujuće slična svim prethodnim naslovima – što je i dobro i loše.

Za zagrevanje tu je War Stories singlplejer mod koji je kao i u prethodnoj igri podeljen na nekoliko manjih priča, tačnije tri koliko ih Battlefield V trenutno ima. Kažem trenutno, zato što je četvrta priča ,,The Last Tiger” nedostupna u ovom momentu i ona će biti ubačena u budućnosti. Ovde bi trebali odmah da se naviknete na izraz ,,Biće dodato u budućnosti” jer je to izgleda slogan najnovije igre, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Za sad su na raspolaganju misije ,,Under No Flag” koja prati mladog delikventa na specijalnom zadatku u Severnoj Africi, druga priča prati senegalskog vojnika koji se bori u Francuskoj, dok je treća priča u kojoj glavnu ulogu ima pripadnica norveškog pokreta otpora po izvođenju možda i najzanimljivija.

Battlefield V Screenshots

Sve tri misije imaju poentu da prikažu Drugi svetski rat iz malo drugačije ugla nego što smo navikli. Da, slažem se, teme su odabrane kako bi podstakle ravnopravnost i današnja društvena pitanja, ali su u suštini priče zanimljive i vredi ih odigrati. I ne, ne treba očekivati od jedne Battlefield igre da bude istorijski potpuno tačna, jer se ipak radi o naslovu koji je namenjen da zabavi i to ne biste trebali nikad da zaboravite.

Ako sloboda u pripovedanju istorijski događaja nije uspela da me iznenadi, singlplejer kampanja jeste na par mesta, jer je igra po izvođenju možda čak sličnija Far Cry serijalu nego onome što smo videli u poslednjih nekoliko Battlefield igara. Umesto ‚,hodnika” i pravolinijskih misija, na nekoliko mesta tokom igre glavni junak ili junakinja naći će se u otvorenom svetu sa nekoliko različitih ciljeva. Tada će igrač imati izbor ka kojem od njih da krene i na koji način, zbog čega će igrači možda poželeti da odigraju iste misije nekoliko puta. EA i DICE su možda i računali na to, jer svaka od tri kampanje može da se završi za oko sat vremena, ali ova brojka može da bude manja ili veća u zavisnosti od umeća igrača.

Većina igrača će verovatno odlučiti da uskoči odmah u onlajn mod, ili uopšte neće igrati singlplejer, jer je Battlefield oduvek bio okrenut prvenstveno ka multiplejer režimu. Na raspolaganju je standardni izbor modova na koji smo navikli, gde je Conquest ovog puta jedino zanimljiviji od Team Deathmatch-a. Frontlines ili Breakthrough (nekadašnji Operations) su mi delovali uzbudljivije, jer su igrači primorani da se bore za jednu po jednu zonu, pa je borba koncentrisanija na manje tačke i time intenzivnija, umesto Conquesta gde su okršaji raštrkani po celoj mapi.

Battlefield V Screenshots

Baš ovde postaje i očiglednije da Battlefield V stavlja veliki akcenat na timsku igru i da soliranje u najvećem broju slučajeva donosi loše rezultate. Zašto? Pa zato što u multiplejeru nema automatskog obnavljanja energije (osim u singlplejeru), a količina municije je veoma ograničena. Zbog toga igrače će uvek u stopu morati da prate support i medic klase koji će imati obavezu da stalno dobacuju ove resurse. Bez njih, svaki napad će biti kratkog daha i organizovana protivnička jedinica će lako odneti pobedu.

Da bi dodatno naglasio taj timski duh, razvojni tim je u petici omogućio svim klasama da rade revive saboraca, mada će oni to raditi duplo duže u odnosu na medic klasu. To je uticalo na promenu tempa igre, baš kao i nova mogućnost fortnajtkolikog građenja odbrambenih prepreka. Obzirom da se tokom mečeva izgled mape menja, i dobar zaklon postaje ruševina, ovakva mogućnost igračima daje dodatnu taktičku opciju.

Zbog ovakvih stvari mečevi u igri nikad nisu dosadni i okršaji često podsećaju na najbolje momente serijala. Nekoliko puta mi se desilo da je pobeda u meču ostvarena jednocifrenim brojem preostalih ticket-a što najbolje potvrđuje ove reči, ali i koliko je dobro što ovog puta u igru nisu ubačeni catch-up sistemi kao što je to bio slučaj u prethodnoj igri. Napeti sukobi oko jedne teritorije su ono kada Battlefield V postaje najinteresantniji, pa čak iako nisu sve lokacije podjednako zanimljive. Od osam trenutno dostupnih mapa, najinteresanije deluje Twisted Steel, koja je verovatno i najlepša uz Arras, a izgledaju mnogo bolje od dve mape koje su bile prikazane u beti.

Battlefield V Screenshots

I mada su ovi utisci izuzetno povoljni za igru, moja ocena je znatno lošija od one koju smo dali prethodnoj igri. Da bih objasnio zašto vratićemo se par meseci unazad kada je Battlefield V prvi put najavljen uz zvaničnu potvrdu autora da će biti ukinut Season Pass paket koji je u ovom serijalu bio poznat kao Premium Service. Umesto toga, igrači po jednoj ceni dobijaju igru koja će tokom vremena biti proširivana besplatno.

Ovako nešto u teoriji zvuči odlično, međutim, to je razvojnom timu dalo odrešene ruke da upakuje mršavo izdanje, uz opravdanje da će ono biti apdejtovano u 3 Pored pomenute singlplejer misije, igra će u budućnosti dobiti Tides of War mod, battle royale eksperiment po imenu Firestorm, pa čak i jedan trening nivo. Naravno, očekuju se i mikrotransakcije za kozmetičke predmete, ali to je ovog puta i najmanji problem. Uz to u budućnosti će biti objavljeni i novi modovi i nove mape, ali je pitanje koliko će toga svega biti. Onda premotate film i shvatite da u Battlefield V na svojoj premijeri ne samo da ne nudi previše sadržaja, već verovatno čak i manje u odnosu na prethodnu igru ili neke konkurente.

Kao najsličniji primer se nameće Overwatch koji takođe funkcioniše umotan u ,,games as service” model, ali on je već na samom startu bio zaokružen dok to u Dice-ovom ostvarenju nije slučaj. Oznake u menijima koje govore da će nešto biti objavljeno kasnije, nisu uteha, već su kod mene samo izazvale razočaranje što takav sadržaj nije odmah dostupan. U trenutnom obliku kao da EA i Dice žele da investiramo u igru na osnovu njihovog obećanja da će ona jednog dana stvarno biti dobra. Usled toga, pitanje neće biti samo da li Battlefield V vredi kupiti, već da li treba otvoriti novčanik sad ili kasnije.

Battlefield V 5 predstavljanje

Umesto na sadržaju igre, razvojni tim je izgleda više vremena proveo radeći na grafičkom endžinu, jer je Battlefield 5 često spreman da oduzme dah. Model destrukcije okoline je čini se detaljniji nego ranije, pa mape pri kraju meča izgleda totalno drugačije nego na početku. Samim tim i okršaji znaju da budu raznoliki, jer će srušena zgrada nekad biti najveći saveznik, a nekad najveći neprijatelj. Sam endžin deluje lepše nego ranije, ali je pomalo zanimljivo to što će pojedini igrači birati najniža setovanja ne samo zbog boljeg frejmrejta, već zato što ona uklanjaju i detalje, kao što je trava, jer će tako lakše moći da uoče neprijatelje.

Ako sa ipak spadate u one druge igrače koji žele da izvuku maksimum, onda možda već i znate da je Battlefield V prva igra u kojoj može da se uključi Ray Tracing. Najnovije GeForce grafičke karte nam trenutno nisu na raspolaganju (i ne, AMD ne nudi ovu mogućnost), ali igrači prijavljuju da ova opcija značajno obara performanse igre, što opet može da utiče na rezultate u mečevima i to da većina igrača neće želeti da je uključuju čak iako imaju RTX.

Problema u grafičkom endžinu ima, gde je najdosadnija detekcija prilikom skokova i penjanja, pa će se često dešavati da vaš lik ne može da preskoči neku prepreku koju bi inače mogao da savlada kao od šale. Clipping, kao i komični bagovi su već standardne boljke Battlefield igara, pa ne znam ni da li treba da ih pominjem ovde.

Battlefield V 5 predstavljanje

Optimizacija igre je generalno dobra, a na našoj test mašini je radio odlično. Sa druge strane verzija za konzole teče u skoro pa stabilnih 60 slika u sekundi, sa blagim padovima u pojedinim scenama. Oni definitivno nisu dovoljno značajni da utiču na igru pa ne verujem da će zasmetati većem broju igrača i sigurno su najnevažniji razlog zašto bi neko preskočio ovo ostvarenje.

Battlefield V je igra koja se može preporučiti, ali mu fali dosta da bude odličan – i to bukvalno. Gejmplej je zabavan, pa iako nije doneo prevelike izmene u odnosu na prethodnika, suptilan niz manjih inovacija pozitivno je uticalao na izvođenje. Ipak, igra trenutno deluje previše ogoljena, te da ćemo ovaj naslov videti u pravom svetlu tek kroz četiri do pet meseci. Da li ćete nabaviti igru odmah ili ćete čekati na bolji momenat, to je na vama.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Battlefield V

Put kojim je prošao Battlefield V do svoje premijere nije bio lak. Prvu zvaničnu najavu obeležile su oštre kritike igrača koji nisu mogli da pređu preko, hm, ,,slobodnijeg" tumačenja istorije. Poenta tog prvog trejlera bila je da pokaže kako će igra
8.8
Ne propuštati!
Izvođenje
8.2
10
Vizuelne karakteristike
8.6
10
Zvuk
9.1
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!