Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Football Manager 2019

Svake godine, Sports Interactive pokušava nešto naizgled nemoguće – da njihov Football Manager serijal istovremeno postane sveobuhvatniji, ali i jednostavniji za igranje. Football Manager 2019 u tome uspeva, ili makar daje smernice za bližu budućnost.

Šta to znači u praksi? Uzmimo za primer ono što je urađeno kad je reč o taktici. Jednostavan tutorijal će vam pomoći da postavite sistem onako kako ste to naumili, i to kopirajući neke od modernih taktika. Naravno, ovo je samo opcija, jer i dalje možete izgraditi sopstveni stil ako imate takvu želju. Ipak, verujemo da će i velika većina iskusnijih igrača biti srećna zbog ove inovacije koja značajno štedi vreme. To nije sve, jer će vam igra i preporučiti idealan sastav u skladu sa taktičkim varijantama. Zahvaljujući svemu tome, mnogo lakše ćete prebroditi početni period do prve utakmice. FIFA 19 ove godine je uvela mogućnost da menjate taktiku u zavisnosti od toga da li ste u fazi napada ili odbrane, a slučajno ili ne, nešto slično stiže i u Football Manager 2019. Naravno, ovde je čitava stvar daleko kompleksnija, a osim faze napada, postoji i međufaza koja se takođe mora definisati. Ipak, čak i kad se ovaj mikromenadžment uzme u obzir, FM 2019 i dalje je znatno brža igra od svog prethodnika.

Sa druge strane, trening sistem je značajno proširen pa sad imate još više mogućnost da radite na specifičnim elementima fudbalske igre. Pronaći pravi balans nije lako, jer sve odluke imaju posledice. Naravno da je veoma važna fizička sprema kojom se nekad može nadomestiti i nedostatak kvaliteta, ali žestoki treninzi dovode i do više povreda. Interakcija sa timom je nešto na čemu se dosta radilo prethodnih godina, a sad imate još više mogućnost da radite na timbildingu organizujući recimo humanitarne aktivnosti čitave ekipe.

Na terenu, novosti su manje uočljive. Sports Interactive uspeo je da implementira VAR tehnologiju koju smo nekoliko puta videli u akciji. Ovako nešto čudno je videti jer video igra ne bi trebalo da greši. Ipak, nećemo preterano ulaziti u tu analizu. Endžin meča je ostao na sličnom nivou, pa je sve i dalje vrlo primitivno i za standarde fudbalskih simulacija od pre 10 godina. Prenošenje kalkulacija igre na teren često i dalje deluje smešno, uz bespotrebna vraćanja lopte, čudne promašaje i još neobičnije odbrane. Ipak, sve to smo viđali manje nego u prethodnom izdanju.

Kad je reč o sadržaju, interesantno je da ovogodišnje izdanje nema nijednu novu ligu. Srbija je i dalje zastupljena sa prva dva ranga takmičenja, a naravno, ponovo nedostaju licence za grbove i dresove, kao i u slučaju mnogih drugih nacionalnih šampionata. Ipak, po prvi put je tu nemačka Bundesliga u svom punom sjaju! Za sve ostalo, pobrinuće se vredna zajednica igrača.

Football Manager 2019 i dalje ostaje igra koja će vam okupirati kompletno slobodno vreme, makar ako planirate da budete uspešni. I pored novih tutorijala i jednostavnijeg podešavanja taktike, ovo je i dalje naslov namenjen pre svega dosadašnjim ljubiteljima serijala koji će najbolje ceniti svu njegovu kompleksnost.

Autor: Vladimir Dolapčev

Igru nam je poslala Sega, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Football Manager 2019

Svake godine, Sports Interactive pokušava nešto naizgled nemoguće - da njihov Football Manager serijal istovremeno postane sveobuhvatniji, ali i jednostavniji za igranje. Football Manager 2019 u tome uspeva, ili makar daje smernice za bližu budućnost
6.1
Zanimljivo
Izvođenje
8.5
10
Vizuelne karakteristike
9
10
Zvuk
5
10
2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!