Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

NBA 2K Playgrounds 2

Prvi NBA Playgrounds bio je zanimljiva kombinacija NBA Jama i NBA Streeta, dakle arkadni basket kakav nije viđen godinama unazad. U početku s razlogom dočekan na nož, ovaj naslov vremenom je dobio podosta novog, besplatnog sadržaja, ispravio sve najveće gejmplej probleme i umnogome popravio utisak. Zbog toga, nije preveliko iznenađenje što nam je sad stigao i njegov naslednik, vrlo komplikovanog imena – NBA 2K Playgrounds 2.

Sam naziv igre upućuje na očigledno, a to je da je 2K Sports stavio ovaj naslov pod svoje okrilje. Ipak, ova promena vlasništva ne vidi se toliko na terenu. Osnove gejmpleja svakako su ostale iste. Birate tim sastavljen od dva igrača, i u meču bez mnogo pravila pokušavate da dođete do pobede. Jedino ograničenje odnosi se na vreme za trajanje napada, a protivnike slobodno možete tući do mile volje. Zapravo, igra savetuje da se ne bavite time u prevelikoj meri, jer tako praznite skalu koja aktivira specijale. Pod time se podrazumeva mogućnost beskonačnog trčanja, da pogoci sa određenih pozicija vrede više ili da recimo zamrznete sopstveni koš, što je posebno zanimljiva ideja.

Izvođenje je veoma brzo i poeni padaju kao na traci, ali sve vreme imate solidan osećaj kontrole… sem kad je reč o šutu. Naime, ovo je naslov gde ćete stalno zuriti u skalu koja pokazuje kad je idealan momenat da ispustite loptu. Ona varira od igrača do igrača i zavisi od pozicije na kojoj se nalazite. Recimo, Shaquille O’Neal će se osećati kao kod kuće u reketu, pa je skoro čitava skala zelena. Sa druge strane, na liniji za tri poena njegove šanse su minimalne, čak i uz savršen šut.

Svaki put kad uputite loptu na ekranu će biti ispisano kolike su šanse da ona završi u košu. Nažalost, sve to ide u ekstreme, tako da je ovde sasvim normalno da i vrlo kvalitetni igrači promašuju zakucavanja ili polaganja, čak i kad nikog nema oko vas. Sem ako zaista ne potrefite savršen tajming (što je jako teško, a donosi i dodatni poen), nikad ne možete sa sigurnošću reći da li ćete pogoditi koš ili ne. Sa svetlije strane, elejapovi (jednostruki i dvostruki) izvode se jednostavno, a generalno ćete i najkompleksnije manevre brzo savladati i znati kad treba da ih upotrebite.

Neko bi cinično rekao da je NBA 2K Playgrounds 2 odložen kako bi 2K Sports u igru integrisao mikrotransakcije, a nažalost, to se čini kao istina. Ceo koncept Playgrounds serijala počiva na tome da zarađujete virtuelni novac i onda otključavate paketiće sa igračima. U prvom naslovu to nije problem jer nije bilo teško doći do njih, ali situacija je sad tragično drugačija. Playgrounds 2 na startu će vam dati samo goli minimum, tako da čak vrlo verovatno nećete imati ni po dva igrača iz istog tima!

Najveći problem je što se ovde ingejm novac zarađuje veoma, veoma sporo, toliko da je sve zaista na nivou nekog free to play naslova. Recimo, da biste zaradili za jedan jedini zlatni paketić (koji je najbolja opcija), potrebno je oko sat vremena igranja, i to pod uslovom da ste zaista dobri i dobijate skoro sve mečeve! Tim tempom, za otključavanje najvećeg dela sadržaja potreban je trocifren broj časova!

Pritom, vodite računa da svi košarkaši počinju od bronzanog nivoa. Otključavanje LeBrona Jamesa nije neki preterani razlog za radost kad znate da su njegove osnovne statistike na nivou prosečnog igrača mongolske lige. Primera radi, čak i uz idealan šut, šanse da on pogodi za tri poena su najviše 20 procenata! Doći do srebrnog, zlatnog a kasnije i dijamantskog nivoa zahteva zaista mnogo igranja i sreće.

Naravno, igra će vas u svakoj prilici podsetiti da ne morate da se mučite već da možete platiti 10 evra za drugu virtuelnu monetu i odmah otključati sve dostupne igrače, doduše, bronzanog nivoa. S obzirom na besmislenu količinu vremena potrebnu za grindovanje, zaista ne krivimo ljude koji razmišljaju o tome.

Iako smo odrastali uz igre gde se sadržaj otključavao umesto da je sve odmah servirano kao na tacni, zaista ne znamo koliko će igrača želeti da provede stotine sati da bi videli sve što je na raspolaganju. To je prava šteta jer je roster prilično bogat (mada nema Karla Malonea ili Dennisa Rodmana, barem u ovom momentu), a saradnja sa 2K Sportsom omogućila je da se u igri nađe i Michael Jordan.

Neke stvari ipak se ne mogu kupiti novcem, već ćete ih pronaći isključivo u NBA Season modu. Ovo je ujedno i glavni singplejer mod gde birate omiljeni tim sa ciljem da nakon 14 odigranih utakmica regularne sezone dođete do plejofa i šanse da osvojite titulu. Nagrada za to biće jedan legendarni igrač koji je dostupan samo na taj način.

Ovo je prilično neviđen pristup za jednu arkadu, ali samo mazohisti će poželeti da odigraju preko 600 utakmica kako bi otključali sve. Doduše, jedna čitava sezona završi se za par sati, ali teško je pronaći motivaciju da joj se vraćate bezbroj puta. Svi mečevi se igraju na jednom istom terenu koji samo menja banere i boje u zavisnosti od toga ko je domaćin.

Kao što vidite po slikama, ulični tereni su još uvek tu i vode nas širom sveta, od Amerike do Hong Konga. Ipak, problem je što više ne postoji World Tour mod! Njih zato možete koristiti isključivo u egzibicionim duelima ili onlajn mečevima, što je prava šteta.

Igra vas tera da igrate prijateljske utakmice jer tu možete ispuniti zadatke pojedinih igrača, što je zanimljivo samo protiv živih protivnika. Onlajn je u momentu nastanka ovog teksta u stanju kliničke smrti – trebalo nam je 15 minuta da dođemo do jednog jedinog meča! On doduše nije lagovao, ali smo isto tako primetili da igra primenjuje random uparivanje. Igranje protiv nekog ko u svom timu ima daleko “nabudženije” košarkaše može biti vrlo frustrijajuće iskustvo, a iovako je sve prilično ogoljeno jer se svodi samo na pojedinačne rangirajuće duele.

Vizuelna prezentacija je u duhu originala, pa je razumljivo da se neće dopasti svima, makar kad je reč o izgledu ljudi. Sa druge strane, spomenuli smo da su ulični tereni fenomenalno dizajnirani, a još više ih ističe nova, mobilnija kamera koja je pritom i sasvim upotrebljiva. Zvuk se isuviše ponavlja, što se odnosi na mali broj muzičkih tema, ali još više na komentatora koji svaki meč plejof serije počinje istom rečenicom.

Nedostatak arkadnih sportskih igara znači da će NBA 2K Playgrounds 2 dobiti značajnu pažnju, ali osećali bismo veliku krivicu podržavajući naslov koji forsira free to play koncept iako zapravo nije nimalo jeftin. Sem ako ne želite da izdvojite pravi novac ili iz nekog razloga mislite da je razumno trošiti stotine sati na igru ovako skromnog sadržaja, mi savetujemo da svoje vreme trošite na neki drugi način, ili makar sačekate da razvojni tim nešto koriguje.

Igru nam je poslao 2K Sports, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

NBA 2K Playgrounds 2

Prvi NBA Playgrounds bio je zanimljiva kombinacija NBA Jama i NBA Streeta, dakle arkadni basket kakav nije viđen godinama unazad. U početku s razlogom dočekan na nož, ovaj naslov vremenom je dobio podosta novog, besplatnog sadržaja, ispravio sve najv
6
Onako
Izvođenje
6
10
Vizuelne karakteristike
7
10
Zvuk
7
10
5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!