Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty serijal je više puta do sad doživeo ogromne promene pokušavajući da pogodi interesovanja igrača, pa nas je vodio kroz okršaje smeštene tokom Drugog svetskog rata pa sve do onih koji su se odvijali u bliskoj budućnosti i u svemiru. Kada razmislite o ovakvom putu koji obuhvata sve od verno predstavljenih istorijskih događaja pa do potpune naučne fantastike, možda će vam delovati čudno kada kažemo da je Call of Duty: Black Ops 4 sigurno najradikalniji nastavak do sada.

Za ovakvu tvrdnju postoji nekoliko jakih argumenata. Prvi na tom spisku je podatak da Black Ops 4 nema singlplejer mod koji je bio neizostavan deo svakog Call of Duty-ja do sad. Razvojni tim Treyarch umesto toga posvetio je više pažnje kako bi ispeglao multiplejer komponentu igre, a ovakvu odluku bi mogli lako da opravdamo.

Call of Duty Black Ops 4 IIII screenshots slike

U poslednje vreme Activision je ulagao nenormalna finansijska sredstva kako bi razvojni timovi (čiji god da je bio red u tom trenutku) mogli da kreiraju zanimljivu priču, ali je singlplejer u poslednjih nekoliko igara trajao manje od tri do četiri sata! Složićete se da su ogromne plate koje su dobijali poznati glumci za svoje uloge u kratkoj kampanji mogle da se iskoriste pametnije, naročito kada je retko koja od navedenih epizoda ostala u našem pamćenju.

Umesto toga, Treyarch je ubacio Specials HQ, koji nije samo fensi naziv za tutorijal već  pored toga što objašnjava mehaniku i skilove svakog od 10 novih specijalista, poseduje i međuanimacije koje objašnjavaju priču svakog lika. Možda je ovo bio način razvojnog tima da ublaži nedostatak singlplejera?

Call of Duty Black Ops 4 IIII screenshots slike

Bez obzira šta je razlog, ovo može da bude dobra početna tačka, jer Black Ops 4 deluje drugačije od prethodnika. Specijaliste treba shvatiti kao one u recimo Rainbow Six Siege, a pronalaženje odgovarajućeg je samo jedan od uslova za pobedu u meču. Akcija ovog puta ima malo izraženiji taktički karakter i nije tako brza kao ranije, pa u ovom nastavku recimo nije moguće trčati po zidovima. Takođe, lečenje neće biti automatsko, već će igrači sami morati to da rade, što je još jedna od zanimljivih novina.

Multiplejer je sačinjen od standardnih režima igre kao što su TDM, CTF ili ,,kaunterstrajkoliki” Heist, koji trenutno mogu da se igraju na 14 mapa. Lista će naravno biti proširena u budućnosti uz DLC pakete koji će igrači moći da kupe, ali je Activision rekao i da će biti bar jedna besplatna mapa (prva se očekuju tokom novembra).

Najveći problem multiplejera je to što pojedini specijalisti i oružje deluju korisnije na određenim mapama, što je definitivno nešto što će razvojni tim morati da doradi u narednom periodu.

Call of Duty Black Ops 4 IIII screenshots slike

Zombies mod je i ovog puta našao svoje mesto u glavnom meniju, a u BLOPS4 on je podeljen na dve različite priče – jedna se povezuje sa prethodnim Black Ops igrama, dok je druga, Chaos, potpuno nova. Zombiji su nam uvek bili jedan od omiljenijih delova igre, ali smo se ove godine nešto kraće zadržali u njemu, pa moramo da zaključimo da nije bio toliko ubedljiv.

Kao razlog za to je odluka autora o kojoj se ove godine najviše pričalo, a to je svakako dodavanje battle royal režima na spisak MP modova, čime je Call of Duty odlučio da odgovori na aktuelni trend u gaming industriji. Takav izbor u izradi najnovije igre je bio opravdan jer se Blackout hvali još od beta testa koji je održan početkom septembra.

BR formulu BLOPS4 je pomalo promenio. I dalje se u jednom meču svaki od 100 igrača bori da ostane jedini preživeli dok se mapa smanjuje, ali su ovde ubačeni PvE elementi. Pa tako, na par mesta na mapi se nalaze zombiji koji mogu da za sobom ostave dobar loot. Tu su i druge izmene: na spisku vozila nalazi se i helikopteri, na mapi mogu da se nađu power up ajtemi, a ubačen je i quad, režim za igru timova sa četiri igrača. Kada se tome doda ogromna mapa sačinjena od poznatih lokacija iz COD istorije smatramo da Blackout zasluženo privlači pažnju.

Istovremeno je jasno i da će Treyarch i Activision morati da održe interesovanje igrača na neki način, a za sad nije poznato kako će to oni uraditi. PUBG je recimo za sad dobio tri nove mape, dok je mapa u Fortnite-u do sad više puta dobila ogromne izmene koje su uticale i na promenu toka mečeva.

Kao što smo već pomenuli u našim prvim utiscima igre, ono što Black Ops 4 već sad bolje radi od svojih BR konkurenata su tehnički aspekti. Igra izgleda i radi fantastično i tokom našeg testa nismo naišli ni na kakve probleme, zbog čega je svaki meč tekao fluidno. Svakako najzanimljiviji detalj na konzolama predstavlja split-screen režim igre za do dva igrača ispred jednog televizora što je trend koji je nažalost u današnje vreme sve ređi. Zvučna podloga je baš onakva kakvu očekujemo od COD naslova, pa ni ovde nismo mogli da nađemo prostora za zamerke.

Black Ops 4 nije najbolji Call of Duty do sad, ali zato najverovatnije predstavlja najveći korak za serijal. Bez potrebe da ulaže napor u iovako prekratku singlplejer kampanju, razvojni tim je ove godine uložio sav napor da multiplejer bude što ispeglaniji i to se oseća u svakoj partiji. Samim tim, ove godine smo možda dobili i Call of Duty koji će se najdrže zadržati na našim gaming sistemima.

Igru nam je poslao Activision, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty serijal je više puta do sad doživeo ogromne promene pokušavajući da pogodi interesovanja igrača, pa nas je vodio kroz okršaje smeštene tokom Drugog svetskog rata pa sve do onih koji su se odvijali u bliskoj budućnosti i u svemiru. Kada r
8.4
Ne propuštati!
Izvođenje
8.4
10
Vizuelne karakteristike
8.2
10
Zvuk
8.9
10
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!