Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Black Clover Quartet Knights

Black Clover je jedna od najnovijih anime senzacija koje nam dolaze iz Japana i baš kao Naruto, Dragon Ball ili One Piece, nije prošlo previše vremena dok nismo dobili i igru rađenu po ovoj seriji. Bandai Namco Entertainment je opet odrešio novčanik za licencu, pa smo sredinom meseca dobili Quartet Knights.

Ukoliko niste ispratili seriju, ne morate da se brinete previše, jer igra donosi zasebnu priču, odvojenu od animea. Na samom početku je ukratko objašnjena glavna nit serijala koji prati glavnog junaka Asta-u. Ovaj mladić živi u magičnom svetu u kojem svi imaju specijalne moći – svi osim njega. Mada on nema nikakvu moć, on poseduje oštar mač kojim će se boriti da oslobodi svoje kraljevstvo. Mislimo da će priča igra biti najzanimljivija ljubiteljima serije, ali je interesantna i ako se isprati odvojeno, pod uslovom da očekujete gomilu tipičnih elemenata viđenih u drugim manga/anime ostvarenjima.

Black Clover Quartet Knights

Quartet Knights se najlakše može opisati kao timska tuča (4 na 4) sa pogledom iz trećeg lica, koja pozajmljuje dosta ideja od Blizzard-ovog hita Overwatch. Igra ima slične modove, kao i koncept podele uloga unutar tima.

Tek nešto manje od dvadesetak likova iz serije je podeljeno u četiri različite klase: fighter, shooter, support i healer. Njihove funkcije bi trebalo da vam budu odmah jasne, kao i to da jedan tim ne mora da ima sve klase kako bi pobedio, ali dobro izbalansiran tim svakako povećava šanse za osvajanje runde.

Svi likovi mogu da se dodatno podese kombinovanje specijalnih karata koje se kupuju zlatnicima osvojenim u mečevima. Svaki lik ima određen set kostima, boja, ali i najbitnije različite specijalne sposobnosti koje mogu da se menjaju u odnosu na stil igre koje igrač preferira. Na ovaj način moguće je povećati skalu za health, smanjiti cooldown, promeniti specijale i slučno.

Black Clover Quartet Knights

Takvo taktiziranje, kao i natezanje pri osvajanju jednog od control pointa predstavljaju najbolje momente igre, kada je ona i najzanimljivija.

Zamerka može da se uputi jedino tome što udarci nisu baš najbolje predstavljeni, tako da je nekad teško ispratiti kada vaš lik nanosi štetu drugima, a kada ga protivnici tuku. Zbog toga je neophodno pratiti informacije koje ispisuje igra, koje često preplavljuju ceo ekran zbog čega okršaji često deluju previše haotično.

Osim toga može da se primeti i da balans trenutno nije idealan, međutim ovo je problem koji imaju i mnogo veći naslovi i logično je očekivati da će autori raditi na ispravkama tokom vremena.

Black Clover Quartet Knights

Iako je naslov namenjen multiplejeru, igra ima i singlplejer kampanju (kao challenge mod), ali od nje ne treba očekivati previše, jer priča može da se završi za najviše dva sata. To što je SP ipak tu je pohvalno jer u poslednje vreme sve više MP naslova dolazi bez SP kampanje.

Ono gde igra apsolutno briljira je prezentacija. Dragon Ball FighterZ nam je dokazao da igre sada mogu da izgledaju identično, ako ne i bolje od animiranih serijala koje pratimo na TV ekranima, a Bandai Namco je uložio dosta sredstava da tako bude i u Black Clover Quarter Knights. Grafički endžin igre izgleda odlično, a uz to su ubačene i animirani isečci iz serije. Najveća zamerka ovde je to što su autori štedeli, pa je dobar deo priče prenesen kroz in-game animacije i najčešće kroz statične slike koje prati samo glasovna gluma. Znamo da ručno crtani i animirani video košta dosta da se napravi, ali kada igra već ima tako dobar grafički endžin, verujemo da je uz malo truda on mogao da se iskoristi i potpuno zamene statične 2D slike – naročito za tako kratku kampanju.

Sve što smo nabrojali u principu ne deluje loše i nikako nije razlog da igri damo nisku ocenu, ali naš utisak je daleko od pozitivnog. Ogroman problem koji BCQK trenutno ima je to što igra premalo igrača, što je veliki udarac za ostvarenje koje je prvenstveno multiplejer. U prvi mah smo mislili da je to samo do PC verzije koju smo imali na testu, ali smo brzo saznali da je slična situacija i u verziji za PlayStation 4.

Black Clover Quartet Knights

Da li je Bandai Namco Entertainment uradio lošu reklamu ili ljubitelji animea jednostavno ne žele da igraju ovakvu igru, nismo sigurni, ali je jako teško njoj posvetiti pažnju kada je gotovo nemoguće odigrati 4 na 4 meč sa drugim igračima. Autori su tu pokušali da budu snalažljivi, jer matchmaking posle par minuta traganja automatski ubacuje AI protivnike što će se dešavati u najvećem broju slučajeva. Nakon dve nedelje testiranja ne može ništa drugo da se zaključi osim da je igra stigla mrtva i da su male šanse da će se situacija promeniti u budućnosti.

Samim tim moramo da zaključimo da je Black Clover Quartet Knights je još jedan primer solidne igre koja će brzo otići u zaborav samo zato što će joj jako mali broj igrača dati šansu.

Igru nam je poslao Bandai Namco, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Black Clover Quartet Knights

Black Clover je jedna od najnovijih anime senzacija koje nam dolaze iz Japana i baš kao Naruto, Dragon Ball ili One Piece, nije prošlo previše vremena dok nismo dobili i igru rađenu po ovoj seriji. Bandai Namco Entertainment je opet odrešio novčanik
6.7
Zanimljivo
Izvođenje
6.7
10
Vizuelne karakteristike
6.5
10
Zvuk
9
10
8.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!