Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Shadow of the Tomb Raider

Pre pet godina, Crystal Dynamics udahnuo je novi život Tomb Raider franšizi, kao i popularnoj istraživačici grobnica Lari Kroft (Lara Croft). Serijal je prikazao Laru na početku njene karijere, neiskusnu i nesigurnu u svoj identitet. Shadow of the Tomb Raider predstavlja poslednji deo slagalice koji bi trebao da zaokruži njenu uvodnu priču, a ne samo da ćemo to videtu u ovoj igri, već smo uz to dobili i još jednu odličnu igru.

Radnja počinje spektakularno, jer Lara slučajno uspeva da pokrene majansku apokalipsu. U pokušaju da raspetlja novonastalu situaciju, ona takođe naleće i na Trinity organizaciju koja je u prethodnim igrama bila takođe zadužena da pomrsi račune glavnoj junakinji. Rasplet priče će svakako biti interesantan, a nama se dopalo i to što su se autori potrudili da stave fokus na Larine emocije i njene reakcije na probleme sa kojim se suočava. Glumica Kamila Ladington (Camilla Luddington) koja je pozajmila svoj glas heroini je odradila odličan posao, a isto se može reći i za druge glumce.

Shadow of the Tomb Raider

Igra će se ovog puta odvijati na manjem broju lokacija, u Meksiku i Peruu, ali su potpuno kontrastne u odnosu na destinacije koje je Lara posetila u prethodne dve igre. Ona će ovog puta obići živahne ulice južnoameričkih naselja, a istraživače i opasne krajolike džungle.

U odnosu na prethodne dve igre, Shadow of the Tomb Raider doživeo je neke veće i manje promene. Zadržana je kombinacija pentranja, istraživanja, logičkih zagonetki i akcije, ali je odnos njihove zastupljenostu u igri izmenjen. Najnoviji nastavak zbog toga deluje najsličniji prvim igrama u franšizi, jer je smanjen fokus na akciji i umesto toga Lara će se najviše mučiti sa preprekama u njenom okruženju – bilo prirodnim ili onim antičkim unutar novih grobnica.

Ona neće provoditi više vremena samo u njima, već i pod vodom. Naime, Shadow of the Tomb Raider je doneo više podvodnih sekcija koje su toliko dugačke da smo se u pojedinim momentima zapitali kako je moguće da Lara može da zadrži dah toliko dugo.

Shadow of the Tomb Raider

Tempo igre je takav da retko kada igraču daje vremena da previše razmišlja o tome šta se dešava na ekranu. Naravno da i ovog puta možete da očekujete sekvence nabijene adrenalinom, što nas je još jednom podsetilo na Uncharted serijal, ali to nama nije zasmetalo. Ono što je u SoTR malo drugačije su gotovo hororistični jump scare momenti koji dodatno dižu tenziju naslova.

U akcionim segmentima čini nam se da su autori želeli da najveći akcenat stave na šunjanje i skoro da cela igra može da se pređe tako. Sa druge strane, Rambo se ovde ne bi baš dobro proveo, ali je moguće igrati i sa prstom na okidaču. Osim što je ovo izazovniji način igre, nama je bio i zabavniji, jer stealth brzo može da postane dosadan. Naime, Lara ima malo broj egzekucija koje može da izvede, pa čak iako će taj broj biti povećan tokom igre, ograničenje će itekako postati osetno do završnice priče.

Baš kao i u prethodnicima, istraživanje okruženja nije neophodno, ali je jako korisno jer donosi Lari crafting elemente, kao i iskustvene poene. Iako su i ovog puta skilovi podeljeni na one koji se odnose na šunjanje/lov, borbu i skupljanje resursa, oni su raspoređeni na nov način, i moraju da se otključavaju određenim redosledom.

Shadow of the Tomb Raider

Svi elementi igre će omogućiti igračima oko dvadesetak sati odlične zabave, a verovatno i više u slučaju jurnjave za 100% ili ako igrači odluče da isprabaju veću težinu.

Prezentaciju igre moramo još jednom da pohvalimo. Oslim odlične zvučne komponente i glasovne glume, igra nas je često ostavila bez daha prelepim lokacijama, kao i detaljnim modelima likova. Lice Lare, mada deluje drugačije u odnosu na prethodne igre, izgleda neverovatno realno zbog čega smo se lakše uživeli u priču. Ipak, tehničkih propusta i ovde ima, a oni su najočigledniji pri skokovima – kada bi u suštini trebalo sve da funkcioniše perfektno. Igra na konzolama radi u 60fps u 1080p rezoluciji, dok je u 4K zakucana na 30 slika u sekundi i tu je sve radilo kako treba. Sa druge strane optimizacija PC verzije je dobra, pa koliko će sve lepo funkcionisati zavisi od mašine koju posedujete.

Shadow of the Tomb Raider ne donosi prevelike novine u odnosu na prethodnike već samo nadograđuje elemente prethodne igre, ali nas je podsetila na dobre stare dane serijala uspevši da nas zabavi od početka pa do kraja. Zbog toga moramo da vam toplo preporučimo da nabavite i odigrate ovaj naslov.

Igru nam je poslao Square Enix, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Shadow of the Tomb Raider

Pre pet godina, Crystal Dynamics udahnuo je novi život Tomb Raider franšizi, kao i popularnoj istraživačici grobnica Lari Kroft (Lara Croft). Serijal je prikazao Laru na početku njene karijere, neiskusnu i nesigurnu u svoj identitet. Shadow of the To
8.7
Ne propuštati!
Izvođenje
8.7
10
Vizuelne karakteristike
8.5
10
Zvuk
8.8
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!