Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Dead Cells

Dead Cells smo imali prilike da isprobamo kada je izašao, početkom avgusta, međutim usled gomile drugih naizgled zanimljivijih naslova koji su nam stizali, nekako smo uspeli da ovo ostvarenje gurnemo sa strane. Neopravdano, ispostavilo se, pa smo sad odlučili da ispravimo tu nepravdu.

U stvari, da budemo potpuno iskreni, možda to ne bismo ni sad učinili da nas autori nisu zamolili da isprobamo i opišemo igru (da, to se stvarno desilo!). Nakon mnogo sati istraživanja onoga što nudi Dead Cells sada smo puni utisaka koje želimo da podelimo sa vama.

Sa druge strane razvojni tim Motion Twin nije bio toliko rečit sa predstavljanjem radnje ove igre. Nju započinjete kao mrtav heroj koga u život vraća nedefisana zelena kreatura. Čak i prvi NPC na koga nalećete neće reći mnogo osim da morate da se borite za svoj život.

Dead Cells

To će biti teško, jer glavni junak započinje svoju avanturu bez oružja i sa lošim statovima. Napredovanjem kroz igru možete da unapredite osobine junaka, ali tu postoji i jedna začkoljica. Ukoliko poginete, igra vas vraća na početak nivoa, gde se sve resetuje: počev od opreme koju je posedovao heroj, preko bustova, pa čak i do izgleda samog nivoa!

Mada sve počev od koncepta pa do samog izgleda podseća na Castlevania igre, Dead Cells  pravi fuziju metroidovania i roguelike ostvarenja. Nama je ipak najinteresantnije bilo to što mehanika velikim delom podseća na Dark Souls ostvarenja.

Dokaza da je hit razvojnog tima From Software bio veliki uzor ima na svakom koraku. Pa tako na primer igru započinjete u zatvorskoj ćeliji, baš kao što je to bio slučaj sa prvim DS-om, a umesto duša (eng. Souls), najbitnija ,,valuta” u igri su Cells. Njih glavni junak skuplja tokom igre, a pogađate, gubi ih sve kada pogine.

Dead Cells

Cells se koriste za otključavanje novih predmeta, a važnu ulogu igraju i zlatnici koji se koriste za kupovinu buff-ova. Obzirom da se za ,,novi život” sve generiše nasumično, igrači moraju da obrate pažnju gde i kako troše svoje ograničene resurse.

A da se gine u ovoj igri, gine se i više nego što očekujete. Platformske elementi nikad nisu previše teški, ali su zato borbe često izazovne. Svi neprijatelji imaju svoje telegrafe i u teoriji njihovi napadi mogu da se izbegnu, ali igra neće bežati od toga da nabaca više protivnika na određenim delovima nivoa čime će preživljavanje biti zaista veliki poduhvat.

Često i preveliki, čime postaje jasno da je smrt jedan od sastavnih delova igre. Svaki put igrač napreduje, manje ili više u zavisnosti od svog umeća, ali je nama delovalo kao da je jako teško poživetu dugo u ovom naslovu. Startovanje ispočetka nije teško, ali ponavljanje može da postane monotono. Autori su se zbog toga nadali da će repetativnost biti smanjena time što će nivoi uvek izgledati različito, ujedno učeći igrače da unaprede svoju veštinu, a ne poznavanje nivoa. Ipak, kod nas je ovakav koncept samo pojačao monotoniju tokom dužih sesija bez pauze.

Obzirom da je deo VGA tima odrastao na NES konzoli i uz igre kao što su Castlevania ili Batman (1989), oduvek smo zamišljali da će razvojni timovi želeti u budćnosti da naprave savršeno nacrtane i animirane igre koje će ličiti na crtane filmove (kao na primer ovo ovde). Umesto toga, tridesetak godina kasnije dobili smo pixel art maniju, koju maltene svaki indi tim koristi. U početku je to možda bilo simpatično, ali je sada prevršilo svaku meru.

Dead Cells

Baš zbog toga ne možemo da budemo oduševljeni pixel art grafikom Dead Cells-a, ali su se autori makar potrudili da dodaju mnoštvo detalja, kao i da svi likovi budu dobro animirani. Pohvalili bismo i dizajn okruženja, ali ovde moramo opet da kritikujemo odluku autora da koriste roguelike pristup koji čini da svaki nivo izgleda obično, bez detalja koji odskaču. Sa druge strane, muzička podloga je fenomenalna i pored toga što smo neke kompozicije čuli previše puta (jer smo ginuli često) one nam nisu dosadili već naprotiv, počeli smo da ih pevušimo.

Dead Cells je naslov koji je uspeo da nas iznenadi hibridnom mehanikom i to u pozitivnom smislu. Radi se o jednom od onih ostvarenja u kojem ćete ginuti, a nećete se nervirati zbog toga već ćete sa uzbuđenjem želeti da vidite šta vas očekuje u ,,novom životu” i kako možete sebi da olakšate posao novim znanjem. I onda, posle desetine i desetine sati i dalje ćete imati želju da igrate sve ispočetka, pa samo možemo da kažemo – obavezno isprobajte i vi ovaj indi dragulj!

Ukratko

Dead Cells

Dead Cells smo imali prilike da isprobamo kada je izašao, početkom avgusta, međutim usled gomile drugih naizgled zanimljivijih naslova koji su nam stizali, nekako smo uspeli da ovo ostvarenje gurnemo sa strane. Neopravdano, ispostavilo se, pa smo sad
8.9
Ne propuštati!
Izvođenje
8.9
10
Vizuelne karakteristike
8.9
10
Zvuk
8.6
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!