Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Guacamelee! 2

Prvi Guacamelee! možda i ne moramo posebno da predstavljamo jer verujemo da je mnogima od vas ostao u srcu kao jedan od najboljih metroidovania naslova. Ukoliko ga čak i niste igrali, garantujemo da ova igra može da vas osvoji svojim šarmom u kratkom roku, ali i vešto razvijenom mehanikom koju igra poseduje. Kada je ova igra bila tako dobro sklopljena i kada se uzme u obzir da je imala lepo zaokružen kraj, da li nam je nastavak zaista bio neophodan?

Nakon pet godina od premijere prve igre, odgovor na ovo pitanje je sigurno nostalgično ,,da”, ali verujemo da je malo ko imao ideju kako bi naslednik trebalo da izgleda. Malo ko osim autora same igre srećom, koji su spremili još luđe stvari za ,,dvojku”.

Guacamelee 2

Igra se odigrava sedam godina nakon događaja iz prethodnika, gde zatičemo glavnog junaka Juan-a u drugačijoj ulozi. On je sada glava porodice koji mirno provodi svoje dane zaboravljajući na svoje lučadorske dane. Ipak, odmah na početku igre pojavljuje se opasnost koja će ugroziti njegovu dimenziju zbog čega će Juan morati brzo da se vrati u svoju staru ulogu.

Kad smo već kod obnavljanja gradiva, i Guacamelee! 2 je urađen u tzv. ,,metroidovania” maniru, što znači da će Juan istraživati veliki svet čiji delovi su često zaključani iza zidova za čije otvaranje je potreban određeni power up. Sistem je smišljen krajnje inteligentno jer se na tom putu jako u malom broju slučajeva prolazi kroz već poznate delove nivoa.

Guacamelee 2

Nove specijalne moći neće služiti samo za otvaranje prethodno nedostupnih regija, već će one postati važan deo za rešavanje platformskih zagonetki. U nastavku su se našle neke novine koje će glavni junak morati da koristi u ljudskoj ili kokošijoj formi, gde je najinteresantniji ,,eagle boost”, tj. lansiranje pomoću specifičnih orlova na mapi. Kokoške su ovog puta dobile značajniju ulogu i nisu više tako bezopasne kao što je to bio slučaj u prethodniku, čak nam deluje da su sad i superiornije.

Na sve to se naravno dodaje i obavezno menjanje dimenzija koje će zakomplikovati stvari. Pravovremena upotreba određenog specijala će biti od ključne važnosti za sve teže i teže prepreke na koje će Juan naići na svom putu… A one će biti zaista izazovne, jer zahtevaju kompleksne komboe i dobru koordinaciju, naročito po pitanju menjanja dimenzija kada nestaju prethodno dostupne platforme. Sve deluje toliko komplikovano da će posmatrači ostati bez reči kada budu gledali nekog igrača kako prelazi čak i uvodne delove Guacamelee! 2.

Platformski delovi čine najveći deo igre, ali su borbe i dalje zadržane, mada su sad u najvećem broju slučajeva smanjene na izolovane sobe, gde se po završetku dobija pinjata sa novčićima. Obzirom da ovi okršaji neće predstavljati problem, oni neće biti toliko bitni kao u prethodniku. Tu su naravno i boss borbe koje su i ovog puta vešto zamišljenje i upečatljive.

Guacamelee 2

Levelovanje se odvija drugačije u nastavku, jer je Drinkbox uveo pet različitih trenera, tj. grana za apgrejdovanje gde igrači u bilo kom momentu mogu da kupe različita poboljšanja poput veće skale za energiju ili ubitačnije napade.

Guacamelee! 2 donosi podršku za do četiri igrača, što je podjednako dobra i loša vest. Mada će u većini slučajeva igra u kooperativnom režimu delovati zanimljivije, platformski problemi će zahtevati idealnu sinhronizaciju svih igrača, jer će u suprotnom kamera samo lutati i dekoncentrisati.

Za prelazak igre biće potrebno oko osam sati, što je više nego dovoljno da opravda cenu, pogotovo jer će mali broj igrača uspeti da savlada Guacamelee! 2 u tako kratkom periodu. Nakon toga, naslov nudi još nekoliko sati dodatne zabave svima koji žele da osvoje sve ačivmente (i vide pravi kraj).

Guacamelee 2

Prezentacija nastavka je besprekorna u svakom smislu. Dizajn nivoa i okruženja je odličan, a autori su izgleda najviše radili na boljoj animaciji likova te ona sad deluje stvarno impresivno. I ovog puta nisu izbegnute reference na druge popularne igre, kako bi se još jednom zaokružio karakteristični Guacamelee! humor. Tu je takođe i novi niz kompozicija koje se savršeno uklapaju u igru.

Ukoliko to niste zaključili do sada, smatramo da je Guacamelee! 2 fenomenalan nastavak, koji verovatno nadmašuje prethodnu igru. Istovremeno radi se o jednom od najboljih predstavnika podžanra, pa od nas sledi samo topla preporuka za nabavku.

Igru nam je poslao DrinkBox Studios, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Guacamelee! 2

Prvi Guacamelee! možda i ne moramo posebno da predstavljamo jer verujemo da je mnogima od vas ostao u srcu kao jedan od najboljih metroidovania naslova. Ukoliko ga čak i niste igrali, garantujemo da ova igra može da vas osvoji svojim šarmom u kratkom
9.1
Ne propuštati!
Izvođenje
9.1
10
Vizuelne karakteristike
9.0
10
Zvuk
9.3
10
9.4
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!