Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Hellblade: Senua’s Sacrifice

Hellblade: Senua’s Sacrifice je sigurno jedan od onih naslova koji će nas naterati da obratimo veću pažnju na manje poznat razvojni studio Ninja Theory. Iako iza sebe ovaj fantastičan studio ima naslove poput DmC: Devil May Cry I Enslaved: Odyssey to the West teško da možemo da kažemo da spadaju u velikane ovog svetog posla, ali ako nastave ovako, lako im se u budućnosti mogu pridružiti!

Ova video igra nam donosi priču o Senui, keltskoj ratnici koja je izgubila svog ljubavnika Diliona i pošla u zagrobni svet nordijske mitologije Hellheim da proba da osveti i oslobodi njegovu dušu mraka. U ovoj epskoj avanturi smeštenoj na samom kraju 8. veka nove ere prolazite kroz najčudnije predele koje oslikavaju ulazak u pakao, kao i sam pakao! Susrešćete nordijske bogove i naučiti dosta o nordijskoj mitologiji, pa ako je ona vaš fah ovaj naslov je za vas lektira!

Hellblade Senuas Sacrifice

Hellblade najpre možemo svrstati u psihološke horor naslove i kroz njega možete da otkrijete samu smisao smrti i života nakon nje, na način kako su je skandinavski narodi opisali. Naslov je pun poučnih citata, a verujte nam neki će vas ostaviti bez daha i naterati da zaista razmislite o njima.

Gejmplej se sastoji iz dve faze: otkrivanje znakova odnosno runa koje se nalaze svuda oko vas u magičnom zagrobnom nordijskom svetu zvanom Hellheim ili poznatijem u našem narodu kao Pakao, a rešavanjem zagonetnih dizajna nivoa prelazite u narednu prostoriju i segment igre. Sa druge strane tu su bitke, koje su u klasičnom stilu hack and slash avantura iz trećeg lica u kojima su protivnici razni demoni ovog bizarnog, ali na neki način predivnog univerzuma!

Naravno tu su i boss tuče koje nisu ni malo lagane, ali takođe nisu ni preteške tako da je izbalansiranost težine na pravom nivou. Treba napomenuti da je veliki akcenat stavljen i na sekvence koje izgledaju fenomenalno i prate dosta jaku priču koja, nadamo se, ima nastavak i daje dalji uvid u Senuin život i njene avanture! Fanovi nordijske mitologije biće oduševljeni koje priče mogu sve čuti i naučiti od izvrsnog naratora koji će vam potpunjavati ovaj epski kvest malo po malo vašim otkrićem novih runa.

Hellblade Senuas Sacrifice

Takođe na vašem putu do samog srca pakla borićete se protiv raznih mitoloških stvorenja i nordijskih bogova poput Surtra (Bog vatre), Valravna (Bog iluzije), pa čak i samog Fenrira- velikog vuka koji po skandinavskom predanju označava početak Ragnaroka (kraja sveta) tako što jede sunce! Nažalost pred sam kraj ovog naslova dobićete utisak kao da su neke zagonetke mogle biti izbegnute da ne bi bilo toliko repetatativnog sadržaja ali imajući u vidu da cela priča (singlplejer je jedini mod) traje izmedju 7 i 10 sati, to ne predstavlja poveći problem.

Još jedna mana ovog naslova je što nema nikakav skill sistem već isključivo od vas zavisi koliko ste moćni i koliko lako savladavate protivnike. Jedna interesanta komponenta je to da ste od samog početka zaraženi mrakom i u početku on se Senui ocrtava samo na šaci, ali svaki put kada ona umre taj mrak će polako rasti, pa kada stigne skroz do vašeg lica igra je u tom momentu završena i morate sve uraditi ispočetka. Deluje zastrašujuće ali za igrače koji znaju da cene ovakve poteze divelopera ovo je prava poslastica, pogotovo ako se video igra stavi na najveću težinu.

Hellblade Senuas Sacrifice

Ono što možda najviše krasi ovaj naslov jeste grafička podloga koju pokreće fenomenalni Unreal Engine 4 koji je opet pokazao svoje sposobnosti u najboljem svetlu. Sve od prirode, građevina, mora, grotesknih čudovišta i glavnih likova i bogova – izgleda prosto fantastično. Ovde moramo pohvaliti i naš tim 3Lateral iz Novog sada koji je radio na face rigovanju, tj. animaciji lica likova, a kada budete igrali ovaj naslov videćete koliko su dobro uradili svoj posao!

Zvuk, takođe fenomenalan, će vas oduševiti! Ako igrate sa slušalicama, kao što je namenjeno zbog konstantih glasova koje čuje glavna heroina imaćete utisak kao da više ljudi u glavi imate i da svako hoće nešto da vam kaže što u napetim situacijama zaista ume da unese nemir i sledi krv u žilama… Pogotovo kada ste u mraku!

Sve u svemu, ovaj naslov Ninja Theory-ja je odličan primer kako se može iskoristiti mašta i već napisana mitologija na jedan unikatan i interesantan način. Mi se nadamo nastavku a vama preostaje da probate Hellblade: Senua’s Sacrifice i uverite se sami da je ovo video igra vredna svake pažnje!

Autor: Luka Dž. Jovanović

Igru nam je poslao Ninja Theory, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Hellblade: Senua’s Sacrifice

Hellblade: Senua’s Sacrifice je sigurno jedan od onih naslova koji će nas naterati da obratimo veću pažnju na manje poznat razvojni studio Ninja Theory. Iako iza sebe ovaj fantastičan studio ima naslove poput DmC: Devil May Cry I Enslaved: Odyssey to
8.8
Ne propuštati!
Izvođenje
8.8
10
Vizuelne karakteristike
8
10
Zvuk
10
10
9.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!