Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Monster Hunter: World

Monster Hunter je još jedan od serijala koji do sada nije doživeo značajniji uspeh van azijskog kontinenta. Zbog toga, Capcom je nakon četiri glavne igre odlučio da stavi ,,sve pare” na Monster Hunter: World pokrivajući sva tržišta i sve najvažnije igračke platforme današnjice (osim Nintendo Switch-a) u pokušaju da popularizuje serijal. Već i pre same premijere, ovaj naslov izazvao je ogromno interesovanje, a ludilo se nastavilo i nakon što je igra zvanično stigla u prodavnice. Ovim tekstom pokušaćemo da sagledamo da li je MH:W zaista vredan ovolike pažnje.

U Monster Hunter: World igrač preuzima ulogu ,,lovca” koji dobija zadatak da lovi raznorazna čudovišta u Novom svetu (tako se bukvalno zove – New World). Ono što morate da znate je da ovaj serijal nikad nije mogao da se pohvali zanimljivim zapletom, a i ovog puta je nastavljena tradicija, utoliko više jer i u ovom naslovu, kao i u prethodnicima na kraju mora da se ulovi ogromno čudovište koje pravi haos na novom kontinentu. Postepeni put od lova na manje nemani pa sve do najvećih zmajeva je zaštitni znak serijala, a i ovog puta nije drugačije.

Monster Hunter World

I osnovna formula igre je ista kao u prethodnicima. Dakle, celokupna igra se vrti samo oko lova na čudovišta i predstavlja mešavinu MMO ostvarenja i kompleksnog ,,boss rush” naslova. Igrač obično dobija zadatak da u okviru 50 minuta ulovi ili ubije neko čudovište, i kad to uradi vraća se u bazu da podesi opremu glavnog junaka. I tako u krug.

Mada u prvi mah deluje dosadno, cela zabava leži u traženju što bolje opreme i podešavanju najboljeg loadouta za narednu bitku. Likovi u Monster Hunter: World dobijaju bolje sposobnosti u odnosu na to šta nose na sebi (ne postoji opcija za poboljšavanje pojedinačnih karakteristika junaka), zbog čega pronalazak materijala, za na primer pravljenje boljeg oklopa, predstavlja veoma važan zadatak. Istovremeno, MHW često daje bolje item-e u odnosu na neke druge slične naslove (Destiny npr.), zbog čega će igrači imati više motiva da istražuju i ispunjavanju čak i sporedne quest-ove.

Igra oduševljava i po broju različitog naoružanja koje nudi igračima. Sva oružja imaju suštinsku razliku, jer ih glavni junak koristi drugačije i nude različite kombo udarce, pa je na kraju na igraču da utvrdi koje mu najbolje ,,leži”.

Monster Hunter World

Borbe doduše znaju da deluju malo trapavo, ako ste imali prilike da igrate Dark Souls ili Bloodborne ostvarenja, zbog čega će se često dešavati da lupate živuljke na pogrešno mesto (jer imaju svoje slabe tačke kao i mesta gde su ,,neprobojna”) ili da ih potpuno promašite iako je uklučen ,,lock on”!  Ukoliko ne uspete da savladate čudovište u kratkom roku, ono će da pobegne, zbog čega ćete morati da ih jurite po celoj mapi.

Ovako nešto postaje ogroman problem, naročito ako se igrač nikada do sad nije susreo sa Monster Hunter ostvarenjem. Naslov se trudi da objasni dosta detaljno sve aspekte igre, ali i uz sav taj napor, dobar deo igre će i dalje ostati konfuzan. U stvari, Monster Hunter: World može čak i da bude toliko zastrašujuće kompleksan da uplaši novajlije, ali smatramo da vredi utonuti u sve ono što nudi.

Mada Monster Hunter: World može da se pređe kompletno u singlplejer režimu, Capcom je omogućio kooperativno igranje za do četiri igrača. Ovde takođe možemo da napravimo poređenje sa From Software naslovima, jer iako čudovišta postaju jača u odnosu na broj i iskustveni nivo drugih igrača, njihovo savlađivanje postaje donekle jednostavnije. Ipak, ovde je najveći problem pomalo zapetljan sistem za povezivanje sa drugim igračima, ali to je tek jedan mala poteškoća koja samo može da iznervira.

Monster Hunter World

Pored glavne kampanje igračima je takođe na raspolaganju Arena, koja predstavlja arkadni mod gde svaki okršaj ima određeni set pravila. Mada je potpuno opcionalan, pretpostavljamo da će većina igrača želeti da provode svoje vreme i u areni.

Sa tehničke strane imamo jako mali broj zamerki na Monster Hunter: World. Igra u pojedinim scenama deluje neverovatno, a najviše pohvale zaslužuju modeli i animacija živuljki koje obitavaju u ovom svetu. Bilo da mirno šetkaju po mapi ili se zaleću na glavne junake one će izazivati strahopoštovanje, pa se može reći da su autori uradili odlično svoj posao. Ipak, tu i tamo može da se primeti ,,probadanje” tekstura, naročito kada se životinje nađu u uzanom prostoru. Igra takođe ima i padove frejmrejta, što smo primetili čak i u ,,performance” modu na PlayStation 4 Pro konzoli.

Ono što je zanimljivo je to da je Monster Hunter World prva igra koja će izaći za PC (ako ne računamo tu dva MMORPG naslova koja nikad nisu napustili Aziju), a verzija za kompjutere će biti objavljena tek krajem 2018. godine. Naravno, potrudićemo se da je istestiramo čim bude izašla i dopunimo ovaj tekst sa poređenjem.

Monster Hunter World

Autore igre možemo da iskritikujemo i zbog zvučne podloge igre koja je morala da bude bolja. Glasovna gluma jedva zaslužuje prelaznu ocenu, zbog čega ćete verovatno odlučiti da se prebacite na japanski jezik (ako ništa drugo, onda barem zbog lošeg lip synca). Sa druge strane, muzičke kompozicije su kvalitetne, ali ih nema previše. Ovo je naročito očigledno u Asteri, gde se u krug vrti samo jedna jedina kompozicija. Obzirom da igrači baš ovde provode najviše vremena, sigurni smo da će oni, baš kao i mi, poželeti da isključe zvuk nakon što 50 put odslušaju ovu melodiju.

Monster Hunter World je ogroman naslov koji može da ponudi na stotine sati odlične zabave ukoliko mu ukažete priliku. Radi se o definitivno najboljoj igri u serijalu i od nas dobija toplu preporuku.

Igru nam je poslao Capcom, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti

Ukratko

Monster Hunter: World

Monster Hunter je još jedan od serijala koji do sada nije doživeo značajniji uspeh van azijskog kontinenta. Zbog toga, Capcom je nakon četiri glavne igre odlučio da stavi ,,sve pare" na Monster Hunter: World pokrivajući sva tržišta i sve najvažnije i
8.9
Ne propuštati!
Izvođenje
8.9
10
Vizuelne karakteristike
8.8
10
Zvuk
9.3
10
7.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!