Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Sims 4

Pomalo smo se začudili kada smo premotavajući ,,film” shvatili da je The Sims 4 objavljen pre čak tri godine. Zbog toga je još čudnije je to što je verzija za konzole stigla tek sad! U teoriji, ovoliko čekanje možda i nije loša stvar, jer je prvobitna verzija igre patila od brojnih nedostataka i opcija, koje su autori naknadno dodavali pod pritiskom igrača. Sada kada igra konačno izgleda pristojno, možda i jeste dobar momenat za debi na PlayStation 4 i Xbox igračkim sistemima, ali da li igrači imaju dovoljno razloga da pređu na konzole?

Na prvi pogled, ova verzija izgleda potpuno identično onoj na kompjuterima, što je prvi veliki plus, obzirom da su vlasnici konzola do sad dobijali samo polovična izdanja. Raspored menija deluje isto, a grafički endžin ni malo daungrejdovano u odnosu na PC, što su sve dobri znaci da su autori shvatili svoj posao ozbiljno.

The Sims 4

Create-a-Sim mod je takođe identičan, pa i na konzolama imate potpunu slobodu da napravite svog lika, počev od njegovog izgleda, preko oblačenja pa sve do ponašanja. Autori su se trudili da budu maksimalno politički korektni, pa su tu i neke liberalnije opcije, kao i neke komične, baš kao što se obično očekuje od jednog The Sims naslova. I kad kažemo da je u igri sve, mislimo na sve opcije iz aktuelne PC verzije, što znači da ubačene bebe, kao i neke druge stvari bez kojih je The Sims 4 započeo svoj život.

Kada se sagleda konzolna verzija The Sims 4, deluje kao da je sve tu i kako treba, međutim drugačiji utisak se stiče čim se krene sa igrom. Upravljački sistem koji se na kompjuterima svodi na kombinaciju miša i tastature nezgrapno je strpan na kontroler, što je uspelo da debelo uspori izvođenje.

Dok je upravljanje simićima još i nekako podnošljivo, obzirom na solidan raspored tastera, gradnja i remodeliranje domova je prava muka. Kao najbolja ilustracija toga je to što ćete kuću koju napravite za oko sat vremena na kompjuterima, na konzolama verovatno potrošiti 5-6 sati. Glavni krivac za to su nepregledni meniji, kao i pipave kontrole kojim je nekad zaista teško izvesti sve onako kako je zamišljeno. Potraga za određenim opcijama često zna da  oduzme mnogo više vremena nego što je to razumno.

The Sims 4

Međutim, i u ovom obliku The Sims 4 je igriv, a jedina je razlika to što će napredovanje biti mnogo sporije nego u verziji za kompjutere. Samim tim, ako spadate u one koji više vole da koriste kontroler, a ne miša, verovatno vam gore navedeno neće previše smetati.

U svom prelasku sa monitora na TV ekrane, The Sims 4 ne deluje kao da je išta izgubio ili dobio. Ne samo da igra izgleda isto, već sa sobom vuče i neke poznate PC bagove. Oni često nisu gamebreaking, ali znaju da poremete igru. Sa druge strane, primetili smo padove frejmrejta u pojedinim scenama, a igra zna i povremeno da se zamrzne na par sekundi, što su krajnje čudni bagovi obzirom da grafički endžin ne spada u one zahtevnije.

Štaviše, morali bismo da kažemo da su dizajneri ovog naslova uradili mnogo bolji posao od dizajnera! Na svakom koraku se vide mutne teksture i nedostatak detalja, pogotovo jer igra omogućuje veliki zum, ali animacija likova, kao i izgled predmeta na raspolaganju, uspešno maskiraju tehničke nedostatke. The Sims 4 i posle tri godine izgleda dopadljivo, što je nama bilo sasvim dovoljno za ugodnu igru.

The Sims 4

Glavna razlika između dve verzije igre je to što na konzolama nije omogućen online razmena sadržaja, što je u naslovu kao što je The Sims 4 jako važno. Do sada smo imali prilike da vidimo neke zanimljive kreacije drugih igrača (najviše oduševljavaju likovi modelovani po poznatim ličnostima), ali tu su nekad i interesantna projektantska rešenja za one igrače kojima je potrebna inspiracija.

Tu dolazimo i do glavnog pitanja koje se svodi na to da li zaista imate razlog da nabavite igru za vaš PlayStation 4 ili Xbox One. Obzirom da igra radi i na sasvim prosečnim mašinama (jer je četvorka ograničila veličinu komšiluka i samim tim smanjila hardverske zahteve), verujemo da većina igrača u svojoj kući ima PC konfiguraciju koja može da potera The Sims 4. Ako pak radije birate da se igrate ispred velikog ekrana i imate dosta slobodnog vremena koje želite da posvetite ovom naslovu, onda je verzija za konzole sasvim solidan izbor.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

The Sims 4

Pomalo smo se začudili kada smo premotavajući ,,film" shvatili da je The Sims 4 objavljen pre čak tri godine. Zbog toga je još čudnije je to što je verzija za konzole stigla tek sad! U teoriji, ovoliko čekanje možda i nije loša stvar, jer je prvobitn
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.1
10
Vizuelne karakteristike
7.2
10
Zvuk
8.2
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!