Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Star Wars Battlefront II

Povratak Battlefront serijala pre dve godine nije naišao na sjajnu reakciju igrača, naročito onih koji su dosta vremena provodili uz prethodne igre. Mada je ovaj naslov bio solidna multiplejer pucačina, on je imao više rupa nego švajcarski sir. Zbog toga, DICE je dobio puno poverenje igrača da će sa narednim nastavkom ispraviti sve propuste, ali se to ipak nije desilo. Battlefront II verno dočarava najvažnije momente iz filmova, ali donosi i veliki problem koji potpuno uništava važan segment ovog naslova.

Star Wars Battlefront II za razliku od prve igre, poseduje singlplejer kampanju koja prati Ajden Verzio (Iden Versio) i odigrava se u vremenskom intervalu koji pokriva razdoblje između Return of the Jedi i The Force Awakens.  Avantura kroz kampanju dugu oko pet do šest sati provešće igrača kroz prepoznatljive lokacije iz duge istorije Star Wars serijala, a prikazaće i neke prepoznatljive junake i momente iz filmova.

Star Wars Battlefront II

Ipak, ta težnja da se zadovolje ljubitelji filmske franšize uspela je da pokvari celokupan utisak, jer se čini kao da su nasilno uvučeni u priču. Zbog toga Ajden je dobila manju ulogu nego što je to bilo očekivano, a priča nije dovoljno duboko razrađena da bi predstavlja nešto više od kratke, filer epizode popularne sage. Što je najgore od svega igra čak i nema pravi kraj, a razlog za to je verovatno neka ekspanzija koju DICE i EA planiraju u budućnosti.

Osim kampanje, singlplejer takođe nudi i kratke misije u kojim igrači mogu da tamane kompjuterski vođene protivnike kao predstavnik jedne ili druge zaraćene strane. Heroes vs. Villans mod je takođe doživeo svoj kambek, a ovaj režim donosi zanimljive okršaje 4 na 4 gde igrači mogu da koriste najpoznatije likove iz Star Wars sage.

Na kraju tu je i multiplejer, koji i pored svog navedenog sadržaja u Star Wars Battlefront II ipak predstavlja srž naslova, ali tu se primećuju i najveći problemi.

Da ne shvatite pogrešno, multiplejer u Battlefront II ima sve elemente dobre zabave i krasi ga solidna mehanika, dosta različitih modova, čak 14 pažljivo dizajniranih mapa i okršaji koji često znaju da budu baš poput onih iz filmova. Bilo da preferirate bitke za do 40 igrača u Conquest režimu, ili svemirske bitke u letelicama, jasno je da su autori dosta vremena posvetili unapređenjima u odnosu na prethodnika, kojeg najnovija igra uspešno nadmašuje.

Star Wars Battlefront II sshots

Sve to na žalost pada u vodu kada se u istom tom meču nađu igrači koji ne žale svoj novac na mikrotransakcije. Naime, svo naoružanje i junaci mogu da se otključaju i unaprede kupovinom loot box paketa, jasno, za prave pare. Sa druge strane, omogućeno je i da se te simpatične kutije pazare skupljanjem ingame valute, a problem je nastao jer DICE nije na najbolji način odredio iznose koje igrači mogu da osvoje kroz igru.

Omiljena uzričica razvojnih timova, a pogotovo izdavača, kako sve može da se otključa običnim igranjem potpuno je izgubila smisao kada je ustanovljeno da na primer za Darth Vadera treba izdvojiti više od 40 sati igre. Još gore deluje podatak da loot box u sebi ne krije samo kozmetičke dodatke, kao što je to recimo slučaj u drugim naslovima, već se u njima nalaze i heroji. Samim tim, igrači mogu da potroše teško sakupljene novčane jedinice za otvaranje paketa koji će u većini slučajeva sadržati potpuno nebitne stvari.

Star Wars Battlefront II sshots

Naravno da razvojni tim nije doneo ovakvu odluku slučajno, jer je očigledno da je glavni cilj bio da se igrači nateraju na trošenje pravih para na ingame monetu. Na kraju, kupovinom tih predmeta se zaista stiče prednost na bojnom polju, zbog čega je igračka javnost počela da kipi.

Sve navedeno predstavlja veliki problem, ali stvari je dodatno zakomplikovao DICE, koji je uoči premijere igre panično pokušao da reši situaciju što pre. To je rezultovalo time da je sistem mikrotransakcija nekoliko puta promenjem do izlaska igre i nedelju dana nakon toga, što je nas podsetilo na odlazak u prodavnicu za vreme hiperinflacije. U jednom momentu važila je jedna cena za pakete, u sledećem je ona manja, što bi značilo da manje treba da se igra, ali onda je i to promenjeno tako se dobija manje poena. Tako da taman kada su igrači malo odahnuli, autori našli način da ponovo pokopaju Battlefront II. Sve je to rezultovalo time da su deblji kraj izvukli oni igrači koji su uskočili u igru odmah od prvog dana ili ne daj bože kupili deluxe izdanje.

Star Wars Battlefront II sshots

Strani igrački mediji su brže bolje pohitali da se pridruže trendu i svale svu krivicu na Battlefront II, ali mi moramo da dodamo da ovo nije ni prva, a možda čak ni najdrastičnija situacija u jednoj igri u poslednje vreme. Na primer, NBA 2K18 i Need for Speed Payback smo već iskritikovali za usporen tempo napredovanja, koji je takav da bi motivisao otvaranje novčanika kod igrača. Slično se može reći za celo poslednje poglavlje igre Middle-earth: Shadow of War u kojem je potrebno ponavljati jednu te istu stvar do besvesti, samo kako bi se prešla igra, a multiplejer da i ne pominjemo. Što se tiče samog otvaranja loot kutija, tu možemo još da dodamo da za šest godina igranja FIFA Ultimate Teama nismo uspeli da iz paketića izvučemo ni jednog iole vrednijeg igrača, iako smo pootvarali njih zaista mnogo.

Ukoliko ste iz svih navedenih primera zaključili da naslovi poseduju elemente free to play igara, a i dalje se prodaju po punoj ceni, mislimo da ste shvatili gde se nalazi izvor frustracije igrača.

Ipak, bitno je spomenuti i to da neodobravamo to što je samo Battlefront II stavljen na stub srama, ali je eksplozija negativnih komentara možda baš ono što je bilo potrebno da se skrene pažnja na sve ozbiljniji problem koji ima igračka industrija. Ostaje da se vidi kako će to uticati na buduće naslove, ali se ne nadamo da će stvari biti bolje.

Star Wars Battlefront II sshots

Ovako ophođenje prema igri bacilo je senku na trud autora da pripreme tehnički najbolje izdanje. Battlefront II poseduje izvrsne tehničke karakteristike, i jasna je želja razvojnog tima da u igru ubaci najrazličitije predele viđene u filmovima. Dizajnerski tim se čak potrudio da dočara i razlike koje su došle između prva tri i ostalih filmova. Zvučna komponenta takođe briljira, uz očigledan trud glumaca da odigraju što uverljivije svoje uloge.

Na papiru, kombinacija DICE – Star Wars trebalo je da bude apsolutni dobitak za sve ljubitelje popularne zvezdane sage. Umesto da se zadovolje dobrom prodajom igre samo na osnovu njenih tehničkih karakteristika, šminke i omiljenih likova, stvoren je proizvod koji je očigledno nastao da se potpuno opelješe igrači. Mada verujemo da će DICE dati sve od sebe da ispravi grešku, ostaje da se vidi u kolikoj meri, kao i to da li će te izmene doći prekasno.

Igru nam je poslao Electronic Arts, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Star Wars Battlefront II

Povratak Battlefront serijala pre dve godine nije naišao na sjajnu reakciju igrača, naročito onih koji su dosta vremena provodili uz prethodne igre. Mada je ovaj naslov bio solidna multiplejer pucačina, on je imao više rupa nego švajcarski sir. Zbog
6.8
Zanimljivo
Izvođenje
6.8
10
Vizuelne karakteristike
8
10
Zvuk
9.5
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!